Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    Limited ŞTİ. – SERMAYE ARTIRIMI

    • Home
    • Limited ŞTİ. – SERMAYE ARTIRIMI
    Hızlı Menü

    SERMAYE ARTIRIMI

    * Müdürler kurulu yeni pay alma hakkının kullanılabilmesinin esaslarını bir karar ile belirler ve bu kararda pay sahiplerine en az onbeş gün süre verir. Sermaye artırımının tescilinden önce, müdürler kurulunun yeni pay alma hakkının kullanılması esaslarının belirlenmesine ilişkin bu karar tescil ve ilan edilmelidir(ÖRNEK BELGE)

    1. Mersis Değişiklik Başvurusu ( https://mersis.gtb.gov.tr/ )
    2. Genel kurul Kararı Noter Tasdikli (1 Asıl + 1 Fotokopi) (Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterine yapıştırılarak tasdik yapılması gerekmektedir) (karar sözleşmenin değişen maddesine ilişkin yeni metni içermelidir.) (ÖRNEK BELGE)
    3. Bakanlık İzin Yazısı: Sözleşme Değişikliği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
    4. Dilekçe (Şirket kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin fotokopisi eklenmeli) (ÖRNEK BELGE)
    5. Bilgi Güncelleme Formu (ÖRNEK BELGE)
    6. Oda aidatının ve işlem ücretinin ödendiğine dair makbuz.
    7. Ticaret sicili harcıilan ücreti, sermayenin artırılan kısmının on binde dördü Odamız veznesine yatırılarak 1 adet dekont aslı getirilecek.
    8. Yeni Ortak Girişi Var İse; gerçek kişi için kimlik fotokopisi (2 adet fotokopi), tüzel kişi için iştirak kararı noter tasdikli (1 asıl + 1 fotokopi) (ÖRNEK BELGE) ve temsilcinin kimlik fotokopisi (2 adet)
    9. Rüçhan haklarının sınırlandırılması veya kaldırılması halinde bunun gerekçelerini; yeni payların primli ve primsiz çıkarılmasının sebeplerini, primin nasıl hesaplandığını gösterir müdürler kurulu raporu (1 suret)
    10. Artırımın türüne göre (geçmiş yıl karı, vs.) YMM veya SMMM raporları
    * Sermaye artırımı sermaye taahhüdü ile birlikte iç kaynaklardan yapılıyorsa,; sermayenin tamamının ödendiğine, karşılıksız kalıp kalmadığına ve şirket özvarlığının tespitine ve hangi oranda korunduğuna, iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna, ilişkin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporu (1 asıl+raporu düzenleyen mali müşavirin faaliyet belgesi aslı)
    * Sermaye artırımının sadece iç kaynaklardan yapılması durumunda artırımın tescil edilebilmesi için;sermayenin ödendiğine, şirketin özvarlığıda tespit edilmek sureti ile şirket sermayesinin karşılıksız kalıp kalmadığına,sermayenin hangi oranda korunduğuna ve iç kaynaklardan artırılan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna ilişkin ymm veya smmm raporu (1 asıl+raporu düzenleyen mali müşavirin faaliyet belgesi aslı)
    * Sermayenin sadece sermaye taahhüdü yolu ile artırılmasında; Sermayenin ödendiğine,Şirket sermayesinin öz varlık içerisinde korunduğunu,şirketin özvarlığıda tespit edilmek sureti ile şirket sermayesinin karşılıksız kalıp kalmadığına ve sermayenin hangi oranda korunduğuna ilişkin ymm veya smmm raporu(1asıl +raporu düzenleyen mali müşavirin faaliyet belgesi aslı)

    Ayrıca ayni sermaye konuluyorsa;
    *Konulan ayni sermaye ile sermaye artırımı sırasında devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan;
    1-Bilirkişi tarafından hazırlanmış değerlemeye ilişkin bilirkişi raporu 1 adet aslı yada mahkeme veya noter onaylı sureti
    2-Mahkemenin; bilirkişi atama yazısı 1 Adet aslı veya mahkeme veya noterden onaylı sureti,
    * Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı
    * Ayni sermaye olarak konulan taşınmaz, fikri mülkiyet hakları ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge
    * Payların nakdi bedelleri tamamen ödenmediği sürece sermaye taahhüdü yolu ile (nakit) artırım yapılamaz
    * Limited şirkette her ortağın koymuş olduğu sermaye payı 25.TL ve katları olması gerekmektedir
    * Sermaye maddesi düzenlenirken sermaye paylarının itibari değeri ile ortağa ait pay adedi de belirtilmelidir

    Tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde çağrı usulü: Genel kurul, müdürler tarafından, toplantı gününden en az on beş gün (ilan ve toplantı günleri hariç) önce toplantıya çağrılır. Şirket anasözleşmesi, bu süreyi uzatabilir veya on güne kadar kısaltabilir. Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, – gerekiyorsa şirketin internet sitesinde – mutlaka Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. Pay defterinde yazılı pay sahipleriyle, önceden şirkete pay senedi veya pay sahipliğini ispatlayıcı belge vererek adreslerini bildiren pay sahiplerine, toplantı günü ile gündem ve ilanın çıktığı veya çıkacağı gazeteler, iadeli taahhütlü mektupla bildirilir.
    Buna göre, tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde tescil müracaatına, davet ilanına ait Ticaret Sicil Gazete sureti ile iadeli taahhütlü bildirime ait belgeler eklenmelidir.

    NOT: KARARLAR VEKALETEN İMZALANACAKSA VERİLEN VEKALETNAMEDE KARARIN GÜNDEMİ, TARİHİ VE ŞİRKET ÜNVANI DA GEÇECEK ŞEKİLDE “…. ŞİRKETİNİN …. ADRESİNDE …..TARİHİNDE ….. GÜNDEMİ GÖRÜŞMEK ÜZERE YAPACAĞI GENEL KURUL TOPLANTILARINDA ADIMA OY KULLANABİLİR” ŞEKLİNDE AÇIKLAMA OLMASI GEREKİYOR.