* Yönetim kurulu yeni pay alma hakkının kullanılabilmesinin esaslarını bir karar ile belirler ve bu kararda pay sahiplerine en az onbeş gün süre verir. Sermaye artırımının tescilinden önce, yönetim kurulunun yeni pay alma hakkının kullanılması esaslarının belirlenmesine ilişkin bu karar tescil ve ilan edilmelidir. (ÖRNEK BELGE)
1- Mersis Değişiklik Başvurusu (http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/)
2- Genel kurula ilişkin yönetim kurulu gündem kararı (1 adet fotokopi) (Karar defterine yapıştırılması gerekmektedir)(ÖRNEK BELGE)
3- Bakanlık İzin Yazısı: Şirket sözleşmesi değişikliği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
4- Genel kurul toplantı tutanağı (Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterine yapıştırılarak tasdik yapılması gerekmektedir) (1 noter tasdikli+1 noter tasdiklinin fotokopisi) (toplantı başkanlığı, atanmışsa bakanlık temsilcisi tarafından imzalanır.) (tek pay sahibi toplantı tutanağını imzalamak zorundadır.)(ÖRNEK BELGE)
NOT: GENEL KURULA VEKALETEN KATILIM OLACAKSA VERİLEN VEKALETNAMENİN NOTERDEN YAPILMASI VE VEKALETNAMEDE TOPLANTININ TARİHİ VE ŞİRKET ÜNVANI DA GEÇECEK ŞEKİLDE “…. ŞİRKETİNİN …. ADRESİNDE …..TARİHİNDE YAPACAĞI GENEL KURUL TOPLANTILARINDA ADIMA OY KULLANABİLİR” ŞEKLİNDE AÇIKLAMA OLMASI GEREKİYOR.
5- Hazirun listesi 1 asıl+1 fotokopi (ÖRNEK BELGE) (Tek ortaklı şirketlerde bu belgenin hazırlanmasına gerek bulunmamaktadır)
6-Payları “Hamiline Yazılı” olan şirketler her genel kurullarında “MKK (Merkezi Kayıt Kuruluşu)”dan onaylı şekilde hissedarları gösterir evrak getirilmesi gerekmektedir.
7- Sermaye artırımına ilişkin iştirak taahhütnamesi (1asıl) (ÖRNEK BELGE)
8- Sermaye artırımına ilişkin yönetim kurulu tadil kararı (noter tasdikli 1 asıl+1 fotokopi)(Karar defterine yapıştırılarak tasdik yapılması gerekmektedir) (ÖRNEK BELGE)
9- Dilekçe (Şirket kaşesi ile yetkili tarafından imzalanmalı, vekaleten imzalanmış ise vekaletin fotokopisi eklenmeli) (ÖRNEK BELGE)
10- Bilgi Güncelleme Formu (ÖRNEK BELGE)
11- Bakanlık temsilcisi atama yazısı fotokopisi
12- Şirkete yeni ortak girişi var ise; (gerçek kişinin ortak olması durumunda kimlik fotokopisi, tüzel kişinin ortak olması durumunda iştirak kararından 1 noter tasdikli + 1 fotokopi, ortak olan tüzel kişi temsilcisinin kimlik fotokopisi, ortak olan tüzel kişinin merkezi başka ilde ise kayıtlı olduğu Ticaret Odasından alınmış yeni tarihli faaliyet belgesi)
13- Sermaye artırımının türüne göre yönetim kurulunca düzenlenmiş Yönetim Kurulu Beyanı (1 ASIL) (yönetim kurulu üyelerinin tamamının asıl imzası olmalı) (ÖRNEK BELGE)
14- Ticaret sicili harcı, ilan ücreti, sermayenin artırılan kısmının on binde dördü Odamız veznesine yatırılarak 1 adet dekont aslı getirilecek.
15- Nakit artan sermayenin 1/4’ünün ödendiğine ilişkin şirket ortaklarının adı, soyadı /ünvanı ile her ortağın yatırdığı tutarların ve toplam yatırılan tutarın gösterileceği banka mektubu ile dekont asılları (ÖRNEK BELGE). Ödemenin gerçekleştirildiğini gösterir belge.
16- Oda aidatının ve işlem ücretinin ödendiğine ilişkin makbuz
17- Rüçhan haklarının sınırlandırılması veya kaldırılması halinde bunun gerekçelerini; yeni payların primli ve primsiz çıkarılmasının sebeplerini, primin nasıl hesaplandığını gösterir yönetim kurulu raporu (1 suret)
*Sermaye artırımı sermaye taahhüdü ile birlikte iç kaynaklardan yapılıyorsa;
Sermayenin tamamının ödendiğine, karşılıksız kalıp kalmadığına ve şirket öz varlığının tespitine, iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna, sermayenin hangi oranda korunduğuna, Sadece sermaye taahhüdü yolu ile artırılmasında sermayeye eklenecek fonların mevcut olmadığının tespitine ilişkin ymm veya smmm raporu yada denetime tabi şirketlerde denetçinin bu tespitlere ilişkin raporu(1 asıl) (ayrıca raporu düzenleyen mali müşavirin güncel faaliyet belgesi aslı)
*sermaye artırımının sadece iç kaynaklardan yapılması durumunda artırımın tescil edilebilmesi için;
Sermayenin ödendiğine, Şirketin öz varlığıda tespit edilmek sureti ile, şirket sermayesinin karşılıksız kalıp kalmadığına, sermayenin hangi oranda korunduğuna, ve iç kaynaklardan artırılan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna ilişkin ymm veya smmm raporu (1 asıl+ raporu düzenleyen mali müşavirin güncel faaliyet belgesi)
*Sermayenin sadece sermaye taahhüdü yolu ile artırılmasında;
(sermayenin tamamının ödendiğine, şirket sermayesinin öz varlık içerisinde korunduğunu, şirketin öz varlığıda tespit edilmek sureti ile şirket sermayesinin karşılıksız kalıp kalmadığına ve sermayenin hangi oranda korunduğuna şirketin ayrıca sermayeye eklenecek fonların mevcut olmadığının da tespit edilmesi gerekmektedir.)
**Bilançolarında sermayeye eklenmesine mevzuatın izin verdiği fonları bulunan ve halka açık olmayan ve halka açılmak üzere sermaye piyasası kuruluna başvurmayan anonim şirketlerde sermaye taahhüdü yolu ile sermayenin artırılabilmesi için;
Fonlar sermayeye dönüştürülmeden veya fonlar sermayeye dönüştürülürken eş zamanlı olarak fonların tutarından daha yüksek miktarda sermaye taahhüdü yolu ile sermayenin artırılabilmesi; bu amaçla yapılacak genel kurul toplantısında bütün pay sahiplerinin temsil edilmeleri ve sermaye artırımına ilişkin kararının oy birliği ile alınmış olma şartına bağlıdır.
*Halka açık veya halka açılmak üzere sermaye piyasası kuruluna başvuran anonim şirketler, bilançolarında sermayeye eklenmesine mevzuatın izin verdiği fonların olup olmadığına bakılmaksızın sermaye taahhüdü yolu ile sermayelerini artırmaları mümkün olmaktadır.
Ayni sermaye konuluyorsa;
*Konulan ayni sermaye ile sermaye artırımı sırasında devralınacak işletmeler ve ayni varlıkların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan;
1-Bilirkişi tarafından hazırlanmış değerlemeye ilişkin bilirkişi raporu 1 adet aslı yada mahkeme veya noter onaylı sureti
2-Mahkemenin; bilirkişi atama yazısı 1 Adet aslı veya mahkeme veya noterden onaylı sureti,
*Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir takyidat olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı
Tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde çağrı usulü: Genel kurul, yönetim kurulu tarafından, toplantı gününden en az on beş gün (ilan ve toplantı günleri hariç) önce toplantıya çağrılır. Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, – gerekiyorsa şirketin internet sitesinde – mutlaka Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. Pay defterinde yazılı pay sahipleriyle, önceden şirkete pay senedi veya pay sahipliğini ispatlayıcı belge vererek adreslerini bildiren pay sahiplerine, toplantı günü ile gündem ve ilanın çıktığı veya çıkacağı gazeteler, iadeli taahhütlü mektupla bildirilir.
Buna göre, tüm ortakların toplantıya katılmadığı hallerde tescil müracaatına, davet ilanına ait Ticaret Sicil Gazete sureti ile iadeli taahhütlü bildirime ait belgeler eklenmelidir.
RÜÇHAN HAKKI
Yönetim kurulu yeni pay alma hakkının kullanılabilmesinin esaslarını bir karar ile belirler ve bu kararda pay sahiplerine en az onbeş gün süre verir (TTK m. 461/3). Sermaye artırımının tescilinden önce, yönetim kurulunun yeni pay alma hakkının kullanılması esaslarının belirlenmesine ilişkin bu kararı tescil ve ilan edilmelidir (Ticaret Sicili Yönetmeliği m. 72/3 ve m. 74/1).
*Sermaye artırımının görüşüldüğü genel kurulda, kararın tüm ortakların katılımı ve oybirliği ile alınması hâlinde bu husus aranmaz.