Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    DEPREMDEN ETKİLENEN KÜÇÜK İŞLETMELERİN DESTEKLENMESİ HİBE PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR

    • Home
    • DEPREMDEN ETKİLENEN KÜÇÜK İŞLETMELERİN DESTEKLENMESİ HİBE PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR

    TÜRKİYE’DE DEPREM SONRASI ERKEN TOPARLANMA PROGRAMI

    DEPREMDEN ETKİLENEN KÜÇÜK İŞLETMELERİN DESTEKLENMESİ HİBE PROGRAMI

    Sıkça Sorulan Sorular

    1. Herhangi bir başvuru dilekçesi var mı? Başvurumu nasıl yapabilirim?

    Başvurunuzu https://form.jotform.com/231990864215966 linki ile ulaşacağınız başvuru formu üzerinden yapabilirsiniz. Formu doldururken yükleyeceğiniz belgelerden biri de başvuru beyanıdır. Bu beyana da https://www.undp.org/tr/turkiye/news/depremden-etkilenen-kucuk-isletmelerin-desteklenmesi-hibe-programi-4-31-agustos-tarihleri-arasinda-basvuruya-acildi linkinden ulaşabilirsiniz.

    1. Destek masaları nerede kurulacak? Nasıl bilgi alabilirim?

    Destek masaları programın uygulandığı şehirlerde yer alan Adana Sanayi Odası, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Islahiye Ticaret Odası, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasında kurulacaktır. Bu destek masaları ile görüşerek program hakkında bilgi alabilirsiniz.

    1. Başvurumu tamamlamadan çevrimiçi başvuru bağlantısından koptum? Başvurum kayda alındı mı?

    Başvuru formu doldurulurken herhangi bir internet bağlantısı kopukluğunda internet sayfasından istem dışı çıkış yaparsanız form kaydedilemediği için başvurunuza baştan başlamak zorunda kalabileceksiniz. Bu sorunu yaşamamanız adına başvuru formunu doldurmaya başlamadan çevrimdışı farklı bir dosyada soruların yanıtlarını doldurup kaydetmenizi tavsiye ederiz. Yüklenecek dosyalarınız ve formdaki sorulara verilecek yanıtlarınız hazır olduktan sonra formu doldurmaya başlamanız size kolaylık sağlayacaktır.

    1. Başvuru Belgelerimi eksik yükledim ancak başvurumu tamamladım. Başvurum geçerli olacak mı?

    Bazı belgelerin yüklenmesi zorunludur bu belgeleri yüklemeden sistem başvuruyu kabul etmeyecektir. Şayet zorunlu olmayan belgelerden yükleme yapılmadığı takdirde başvurunuzu yapabileceksiniz ve bu başvurunuz değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Bu durumda da zorunlu belge olmamasına rağmen sizin işletmenize özel bir belge yüklemeniz bekleniyorsa (örneğin formda çalışanınız olduğu ifade edilmişse ilgili SGK belgesinin yüklenmesi beklenecektir) ve bu belge yüklenmemişse değerlendirme sürecinde daha düşük bir puan almanız söz konusu olabilir.

    1. Deprem sonrası işyeri adres değişikliği yaptım. Bu durum başvuru yapmama engel mi?

    Bu durum başvurunuza engel değildir. İşyerinizin daha önceki adresini gösteren resmi bir belgeyi yükleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus yeni adresinizin hibe kapsamındaki illerde olmasıdır.

    1. Hibeyi almaya hak kazanırsam nakit olarak mı yoksa fatura karşılığı mı alacağım?

    Hibe fatura karşılığı değil nakit olarak verilecektir. Fakat satın alınan mal ve hizmetlerin faturaları işletmeler tarafından saklanmalıdır. Uygulamalar bitiminde izleme ziyaretleri gerçekleştirilerek bu harcamalar faturalar ile kontrol edilerek uygunluk denetimi yapılacaktır.

    1. Çevrimiçi başvuru formunu sorunsuz ve eksiksiz olarak tamamladıktan sonra herhangi bir başka işlem yapmam gerekiyor mu?

    Bu durumda başvurunuz idari ve uygunluk değerlendirmesi sürecine girecektir. Dolayısıyla değerlendirme sonucunu bekleme süreciniz başlayacaktır.

    1. Kadın kooperatifleri başvurabiliyor mu?

    Kooperatifler program için uygun başvuru sahibi değildir.

    1. Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı değilim ancak meslek odasına kaydım var. Bu durumda başvurabiliyor muyum?

    Meslek odasına kayıtlı işletmeler de başvuru yapabilmektedir.

    1. Herhangi bir meslek odasına kayıtlı değilim, başvuru yapabiliyor muyum?

    Hibe programı kapsamında destek alacak işletmeler işin yapısına göre illerinde bulunan ilgili meslek kuruluşu veya meslek odasına kayıtlı olmalıdır (Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği vb.). Oda kaydı olmayan işletmeler uygun başvuru sahibi değildir.

    1. Home-office çalışıyorsak başvuru yapabiliyor muyuz?

    Hibe Başvuru Rehberi Madde 3.1’de yer alan “Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu” bölümündeki şartları taşıyan ve Madde 5.2’de yer alan “Başvuru Belgeleri” bölümünde yer alan belgeleri sunabilecek tüm işletmeler başvuru hakkına sahiptir. Home-office faaliyet gösteren bir işletme sahibi, işletmesine dair ayrı bir tüzel kişiliği var ise ve gerekli belgeleri sunabiliyorsa başvuru yapabilir.

    1. Çalışan kaydını (SGK Belgesi) hangi ay için almalıyız? Haziran ya da temmuz ayı olması fark ediyor mu?

    Çevrimiçi Başvuru Formu https://form.jotform.com/231990864215966 madde 1.14, 1.15 ve 1.16’da belirtildiği üzere Haziran ayına ait belgeler yeterli olacaktır.

    1. Başka bir hibe aldıysak başvuru yapabiliyor muyuz?

    Başka herhangi bir kurumdan alınan hibe vb. her türlü destek bu programa başvuru için engel teşkil etmemektedir.

    1. Hibe rehberinde sektörler için belirtilen maksimum hibe miktarının üzerinde bir destek alabilir miyim?

    Verilecek olan hibe tutarı hibe rehberinde her sektör için belirtilen maksimum hibe tutarını geçemez.

    1. İşyerimi depremden sonra açtım. Başvuru yapabiliyor muyum?

    Hibe Rehberi Madde 3.1’de yer alan “Hibe başvurusunda bulunacak işletmeler, 06.02.2023 tarihinden önce kurulmuş olmalıdır.” İfadesi gereği deprem tarihinden önce rehberde belirtilen illerden birinde kurulmuş olma zorunluluğu mevcuttur.

    1. Alacağımız hibeyi raf, dolap vb. harcamalarımız için kullanabilir miyiz?

    Çevrimiçi Başvuru Formu https://form.jotform.com/231990864215966 Madde 2.4, 2.5 ve 2.7’de projede satın alınması planlanan her bir mal ve/veya hizmete dair detaylı açıklamalar ve gerekçelendirmeler istenmiştir. Burada detaylarıyla açıklanan ve Başvuru Rehberi Madde 4.2’de belirtilen “Uygun Olmayan Harcamalar” listesi dışında kalan her harcama kalemi için hibe desteğinden faydalanılabilir.

    1. Herhangi bir çalışanım yoksa başvuru yapabilir miyim? Bu durumda çalışan kaydı olarak hangi belgeyi yüklemeliyim?

    Hibe Rehberi Madde 3.1’de yer alan “Hibe programı kapsamında destek alacak              işletmeler en az 1 (kendisi dâhil), en fazla 10 kayıtlı kişi çalıştırıyor olmalıdır.” İfadesi gereği işletmede en az 1 çalışan olmalıdır. İşletme sahibi de bu hesaba dahil edildiğinden işletme sahibi haricinde bir personel çalıştırılmaması başvuruya engel teşkil etmez.

    1. SMMM, Avukatlık bürosu vb. işletme sahibiyim. Ticaret Sicil Gazetesi almam mümkün değil. Bu durumda başvuru yapabiliyor muyum?

    Hibe Rehberi sonunda yer alan “İdari Kontroller ve Uygunluk Kontrolü Listesi” Madde 3.4’de yer alan “SMMM, Avukatlık, Mühendislik, Mimarlık, Danışmanlık Büroları vb. Ticaret Sicili Gazetesi alamayan işletmeler olduğu için bu belge zorunluluğu aranmayacaktır.” İfadesi gereği başvuruya engel bir durum söz konusu değildir.

    1. İşyerim hasarsız görünüyor. Bu durumda başvuru yapabilir miyim ve hasar tespit belgesi kısmına belge yüklemeli miyim?

    İş yeri hasar durumu ne olursa olsun Başvuru Rehberi Madde 3.1’de yer alan “Başvuru Sahipliği Uygunluğu” şartlarını taşıyan tüm işletmeler başvuru yapma hakkına sahiptir. Hasarsız iş yerleri herhangi bir belge yüklemek zorunda değildir.

    1.  Vergi muafiyet belgesi sahibiyim ve vergi levhası sunamıyorum. Bu durumda başvuru yapabilir miyim?

    Vergi muafiyet belgesi sahibi olan işletmeler için bu belge ile muafiyetlerini ispatladıkları koşulda vergi levhası sunma zorunluluğu bulunmamaktadır.

    1. Uygulama kapsamında, herhangi bir surette kullanmak için alkol, tütün, silah vb. ürünlerin alımı amacıyla başvuruda bulunabilir miyim?

    UNDP kuralları gereği bu ürünler uygulamalar kapsamında uygun maliyet olarak değerlendirilmemektedir.

    1. KOBİ’ler başvuru yapabilir mi?

    Çalışan sayısı 1 (işletme sahibi dahil) ile 10 arasında olan tüm özel sektör işletmeleri bu programa başvuru hakkına sahiptir.

    1. Tarım ve hayvancılığa yönelik sektörler destek kapsamına girer mi?

    Bu işletmeler de başvuru rehberi Madde 3.2’de belirtilen destek kapsamındaki işletmeler içerisinde yer almaktadır.

    1. İnşaat işleri ile iştigal eden işletmeler hangi sınıf içerisinde yer almaktadır?

    Bu işletmeler de başvuru rehberi Madde 3.2’de belirtilen destek kapsamındaki işletmeler içerisinde “Diğer Hizmet Sektörü” içerisinde yer almaktalardır.

    1. Proje başvurusu esnasında ikinci el makine ekipman alımına yönelik proforma faturayı başvuruya eklemeli miyim?

    Çevrimiçi başvuru formunda “Yüklenecek Dosya Listesi” başlığında belirtildiği üzere 100.000 TL ve üzeri alımlarda proforma fatura, ekran görüntüsü gibi belgelerin sisteme yüklenmesi tavsiye edilmektedir.

    1. Sigorta primi Bağ-Kur üzerinden yatan işletme sahipleri SGK listesinde çalışanı görünmediği durumlarda bu programa başvuruda bulunabilir mi?

    Çalışan sayısı 1 (işletme sahibi dahil) ile 10 arasında olan tüm özel sektör işletmeleri bu programa başvuru hakkına sahiptir. İşletme sahibi işletmenin SGK kaydında görünmese bile başvuruda bulunabilir çünkü program başvuru şartları gereği işletme sahibi çalışan kapsamında değerlendirilmiştir ve minimum çalışan sayısı kriterini sağlamaktadır.

    1. Başvurumu eksiksiz tamamladım ancak mülakata çağrılmadım. Bu durumda ne yapmam gerekiyor?

    Başvuru formunun eksiksiz ve doğru doldurularak başvurunun tamamlanmış olması işletmenin mülakata çağırılacağı anlamı taşımamaktadır. Başvurular öncelikle idari ve uygunluk değerlendirmesine ardından ise teknik ve finansal değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Yalnızca bu değerlendirmelerden başarıyla geçen ve teknik ve finansal değerlendirmede komisyon tarafından belirlenecek puanın üzerinde puan alan işletmeler mülakata davet edilecektir.