Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • İran İle 400 Yıllık Bir Tarihimiz Var-11.06.2015

    İran İle 400 Yıllık Bir Tarihimiz Var-11.06.2015

    Türkiye-İran “Tercihli Ticaret Anlaşması” bilgilendirme semineri Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü yetkililerin katılımı ile KMTSO Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

    Burada bir konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Bayazıt, Kahramanmaraş’ın İran’a yılda 7 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydetti. İran ile yaklaşık 400 yıldan bu yana dostane ilişkilerimizin bulunduğuna değinen Bayazıt, “İran, 400 yıla yakın süredir değişmeyen 560 km’lik bir sınırı paylaştığımız önemli bir komşumuzdur. İran ile ikili ilişkilerimiz içişlerine karışmama, karşılıklı saygı ve iyi komşuluk ilkeleri zemininde geliştirilmekte ve genel olarak istikrarlı bir yükseliş çizgisi izlemektedir. Özellikle, gerek ikili ilişkilerimizin her veçhesinde, gerek bölgesel konularda daha da ilerletilmesi yönünde çaba gösterilmektedir” dedi.

    TÜRKİYE İHRACAT HACMİNİ GELİŞTİRİYOR

    Türkiye’nin İran ile 2010 yılında 10,6 milyar dolar olan ticaret hacmi olduğuna değinen Beyazıt şöyle konuştu : “2012 yılında 20 milyar doları aşarak 21,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ancak, batı ülkelerinin İran’a uyguladıkları ambargo sonrasında, 2013 ve 2014 yıllarında ticaret hacmimiz 14 milyar dolar seviyelerine gerilemiştir. Ekonomi Bakanlığımız tarafından 2014-2015 döneminde hedef ülkelerden birisi olarak belirlenen İran’dan, doğal gaz ithalatımızdan dolayı, son yıllarda Türkiye aleyhine seyreden dış ticaret dengesi, 2013, 2014 yıllarında 6 milyar dolar seviyelerinde gerçekleşmiştir.

    YÜZDE 32 ARTTI

    2012 yılında, Kahramanmaraş’ın İran ile ticaret hacmi 20,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, 2014 yılında 2012’ye göre %32 oranında artış göstermiş ve 27,2 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. İran’a yaptığımız ihracatımız 2012 yılında 2,1 milyon dolar seviyesindeyken, 2014 yılında hızlı bir yükselişle 7,1 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştır.

    KAHRAMANMARAŞ’A MAKSİMUM FAYDA                      

    İran ve Birleşmiş Milletler 5+1 ülkelerinin varmış olduğu mutabakata göre 30 Haziran’da nihai anlaşmayla birlikte İran’a ambargonun kaldırılması ön görülmektedir.

    1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile birlikte, 2016 yılında Türkiye’nin İran’a yapacağı ihracatın 4 ila 6 milyar dolar arasında artış göstereceğini öngörüyor, Odamız üyelerinin bu artıştan maksimum düzeyde faydalanmaları gerektiğini düşünüyoruz.

    İRAN İYİ BİR PAZAR OLUR

    Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı, önümüzdeki yıllarda doğru yatırım ile İran’da çok büyük işlerin yapılacağını söyledi. Türkiye’nin İran’da bulunan yatırım destek noktalarından mutlaka yardım alınması gerektiğinin altını çizen Kökosmanlı  İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması ihtimalinin yüksek olduğunu, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları dile getirdi: “

    Benim anlatmak istediğim şu, İran’a ambargo kalkar veya kalkmaz, buna adapte olmayın. İran’a ambargo kalkarsa önümüzdeki 3 yıl boyunca dünya olarak Çin’i konuşmayacağız. Eğer ambargo kalkarsa dünya 3 yıl boyunca İran’ı konuşur. Ambargo kalkarsa İran piyasası patlayacak ve rekabet artacak. Türkiye, İran’a her şey satar. Kahramanmaraş’tan İran’a tekstil sektöründe büyük bir pay sahibi olabilir. Metal mutfak eşyaları ve mobilya sektörlerinde büyük bir potansiyel var. Otel tefrişatından temizlik maddelerine kadar birçok sektör için burası büyük bir pazar."

     

    Konuşmaların ardından  Ekonomi Bakanlığı  İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı İbrahim Özkaya Türkiye – İran Tercihli Ticaret Anlaşması,  Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Dilan Can, Pazara Giriş Engelleri ve Çözüm Yolları, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Tayfun Gülle İş Dünyası İçin Ticari Bilgiye Erişim hakkında sunum yaptı.                             

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *