TR 63 bölgesinde bulanan Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’yi kapsayan DOĞAKA, 9’uncu kalkınma kurulu toplantısını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptı.
KMTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen kurulda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kalkınma ajanslarının kentlerin önemli sorunlarını dile getirdiğini belirtti. Dile getirilen sorunların da yetkili isimlere ulaştığının altını çizen Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer: “Bugün Kahramanmaraş için önemli günlerden biri. Hem kurul kimliği le bütün olarak hem de üyelerin marifeti ile teker teker son derece kıymetlidir. Bu toplantıda bir iki saat boyunca memleket meselelerini konuşacağız. Bu konuşmaların mutlaka bir geri dönüşü olacaktır. Uzaktan bakmak, sadece hayal kurmak ya da sadece şikayet etmektense konuların böyle sistematik bir ortamda tecrübelerini paylaşmak, kentlerin ortak hayallerinin sesi olmak son derece önemlidir ve saygıdeğer bir faaliyettir” dedi.
KALKINMA AJANSLARI TÜM KURUMLARI BİR ARAYA GETİRİYOR
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, kalkınma ajanslarının kentte bulunan kamu kurumlarını, özel sektörü ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdiğinin altını çizdi.
“Kalkınma ajansları kamu kurum ve kuruluşları ve iştirakçilerini bir araya getiren bir yapıya sahiptir” diyen Büyükalaca şunları dedi: “Bu toplantılar katılımcı anlayışın yaygınlaşması ve sosyal ekonomilerini geliştiren bir yapıya sahip. DOĞAKA geride kalan 4,5 dönem içerisinde özel sektör, kamu kuruluşları, sivil toplum örgütlerini bir araya getirmiştir. Kalkınma ajanslarının en önemli faaliyetlerinden bir tanesi de katılımcılığı esas alan bir yapıya sahip olmalarıdır. Bu katılımcılık esasının en güzel örneği ise kamu kurum kuruluşları ile sivil toplum örgütü kuruluşlarının en üst düzeyde gerçekleştirilen kalkınma kurulu toplantılarıdır.
Kalkınma kurulu yapışa gereği genel sekretaryası ile en üst düzey temsile sahiptir. Bu temsil yeteneği sayesinde buradan çıkan kararlar TR 63 bölgesini kapsamaktadır
AJANS MERKEZİNDE 5 ÇALIŞMA BİRİMİ MEVCUT
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise şunları dile getirdi: “Hatay ilinde düzenlenmiş 8. Kalkınma Kurulu Toplantısı’ndan bu yana geçen süre içerisinde Ajansımız, kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde Ajans merkezinde 5 çalışma birimi ve her üç ilimizde de birer yatırım destek ofisi olmak üzere toplam 8 birimde hizmetlerine toplam 31 uzman ve 6 destek personeli ile çalışmalarını sürdürmektedir. Kurumsallaşma çalışmaları çerçevesinde uzman ve destek personellerimizin, bölgemizin ihtiyaç duyduğu alanlar öncelikli olmak üzere bilgi donanımlarının artırılmasına ve sunulan hizmetlerin iyileştirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Bu alanda Üniversiteler, KOSGEB ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile de işbirliği çalışmaları geliştirilmektedir”
BÖLGESEL GELİŞME POLİTİKALARININ ÇOK ÖNEMSENDİĞİ BİR DÖNEM
Kalkınma Bakanlığı Planlama Uzmanı Selçuk Yılmaz ise bölgesel gelişme politikalarının önemsendiğini belirterek: “ Bakanlığımızda gerçekleşen politika değişikliği ile yerelin aktif katılımlılığına dayanan bir yapıya gittik. Biz bu bağlamda kurumsal yapıyı tamamlıyoruz. DOĞAKA’da bu yapının bir parçası. Artık bölgesel gelişme politikalarının çok önemsendiği bir dönem. Ve her platformda dile getirilen bir husus” dedi.
Konuşmaların ardından “Dünden bugüne DOĞAKA sunumu, DOĞAKA’dan beklentiler sunumu, TR63 bölgesinin Yaşam Kalitesi Analiz sunumu” yapıldı.
Kurul toplantısına Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı,KASİAD Başkanı Ali Arpasatan KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Zabun, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gülkesen, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ve 3 ilin ilgilileri katıldı.