KOBİLER KORKMADAN BÜYÜYECEK
KOBİ’lerin büyümek için yaptığı yatırım hamleleri sekteye uğramadan devam edecek. Kahramanmaraş’ta bulunan Kredi Garanti Fonu (KGF) işletmelere can suyu olacak tüm krediler için banka ve KOBİ arasında garantör oluyor.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Federal Alman Hükümeti arasında 1993 yılında ‘Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Bir Kredi Garanti Fonu Kurulmasına Yardım’ anlaşması imzalanması ile kurulan KGF, KOBİ’lere destek oluyor.
Türkiye’de ilk ve tek kredi kefaret kurumu olarak hizmet veren KGF’nin ortakları arasında Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye’de yerleşik 19 banka, KOSGEB, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) bulunuyor.
Kahramanmaraş’ta 2014 yılı içerisinde toplam 32 başvuruya 15 milyon TL bütçe verildiğini belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, işletmelerin büyümesi için farklı bir anlayış benimseyen KGF’den her işletmenin gönül rahatlığı ile yararlanması gerektiğini belirtti. Karaküçük şunları kaydetti: “1980’li yıllarda başlayan üretim atağı bu tip kuruluşların sağladığı bütçeler ile devam ediyor. KGF Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de ortak olduğu bir kuruluş. Avantajları çok yüksek. Teminat bulmakta zorlanan, dolayısıyla büyümekten vazgeçen firmalar için oluşturulan bir garanti kuruluşu. Kahramanmaraş’ta üretim yapan firmalara sağlanan bütçe ile çevre illerle yarışır hale geliyoruz. Böylelikle 2023 hedefimize ulaşmakta daha da kolaylık sağlamış olacağız”
YÜZDE 80 KREDİ VERİYORUZ
Kredi Garanti Fonu Kahramanmaraş İl Müdürü Hüseyin Karakozak ise şunları kaydetti: “40 milyona kadar cirosu olan çalışan sayısı en fazla 250 kişi olan KOBİ’lere kefaret veren bir kurumuz. Teminat sıkıntısı çeken, teminat bulmakta zorluk yaşayan KOBİ’lere talep ettiği kredinin yüzde 80’ini olarak kefaret veriyoruz. 1 milyon 250 binlik kredi için 1 milyonluk kefaret veriyoruz. Bu üst sınır, gurup firmaları ile birlikte 1 milyon 500 bin TL kefaret verebiliyoruz. Şu anda 19 banka kurumumuz ile ortak çalışıyor. Banka olarak çalışmadığımız ama KOBİ’nin istediği talepleri de değerlendiriyoruz. 23 banka bizimle çalışıyor. Girişimcilerin yatırım ve işletmesini büyütmesi esnasında teminat verdiği zaman ikinci ve üçüncü bir teminat verecek durumu kalmıyor. Tesisini bir bankaya verdiyse, evini, iş yerini bir bankaya vermişse başka teminat çıkaramıyor. Bizim asıl amacımız bankaların almadığı teminatı almak. Bunlar; bağ, bahçe, ikinci derece ipotek, işletme-menkul-araç rehini, hisseli iş yerinden hissesi kadar teminat alabiliyoruz”
KGF NEDİR ?
KGF; Bakanlar Kurulu’nun 14 Temmuz 1993 tarih ve 21637 sayılı, Resmi Gazete’de yayınlanan 93/4496 sayılı Kararına istinaden faaliyet gösteren AECM üyesi Türkiye’deki ilk ve tek ‘kredi kefalet’ kuruluştur.
Başarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme ve gelişmelerine destek veren KGF, iyi iş fikirlerinin önündeki teminat yetersizliği engelini ortadan kaldırmaktadır.
Banka kredisi olanaklarına büyük işletmeler kadar kolay ulaşamayan küçük işletmelerin bu teminat problemi, KGF kefaleti ile giderilmekte, bu sayede KOBİ’lerin de banka kredileri kullanma imkânı doğmaktadır. Çalışan sayısı 250’yi, yıllık cirosu ve aktif büyüklüğünden her biri 40 Milyon TL’yi aşmayan işletmeler KOBİ olarak kabul edilmekte olup, imalat sanayi yanında hizmetler ve madencilik sektöründeki girişimcilerin de talepleri karşılanmaktadır. Türkiye’nin bütün yörelerindeki KOBİ’ler, anlaşmalı bankalar ve diğer finans kurumları aracılığı ile KGF kefaleti için başvurabilirler.
KEFALET LİMİTİ NE KADAR?
Bir KOBİ için kefalet üst limiti 1 milyon TL olup KOBİ’lerin doğrudan ya da dolaylı olarak risk grubu oluşturduğu işletmeler için ise kefalet üst limit 1 milyon 500 bin TL’dir.