Kahramanmaraş Tarım Fuarı’nın açılışında konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, Kahramanmaraş’ın tarım ile tanışmasını anlattı. Tarımda yaşanacak yenilikler ve devletin atacağı bazı politik adımlar ile Avrupa pazarına iyi bir giriş yapılacağını belirten Öksüz, modern tarımın mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi.
Öksüz şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş ekonomisinin gelişimi tarım ile başlar. Bugün sanayinin sermaye yapısının harcını tarımdan kazandığı sermaye ile yapmıştır. Türkiye’de tarım Atatürk döneminde açılan örnek tarım fabrikaları, çimento ve şeker fabrikaları gibi. Açılan bu işletmeler Türkiye’de tarım için önemli adımlardı. Daha sonra ülkemizde Atatürk zamanından sonra uygulanan devlet politikaları, tarımın gelişmesi için kayıp yıllardır. Adnan Menderes döneminde ilk defa ülkemize gelen traktör ve biçerdöverler ile mekanik tarıma geçme dönemi başlamıştır. Ve 1960-70 yıllarda tarım altın çağını yaşadı. 50li yıllarda hayvan gücüne dayalı tarım, Menderes’in Marshall yardımı ile getirdiği makineli tarım atağı gerçekleşti.
TEKNOLOJİ GELİŞMELİ
60’lı, 70’li yıllardan sonra Tarım gerilemeye başladı. 60’lı yıllarda kullanılan teknoloji ne ise 2000’li yıllarda maalesef kullanılan teknoloji aynı. Tarımın bir sıçrama yapması ve bazı teknolojik değişikliklere uygulaması şart hale gelmiştir. Tarım arazilerinin küçülmesi en büyük sorunlardandır. Hatta bazı hükümet programlarında yer alan toprak reformu Türkiye’de büyük tarım işletmelerinin doğmasını önlemiştir. Kaldı ki, tarımı geliştirecek olan büyük tarım işletmeleridir. Sonra uzun yıllar içerisinde hükümetimiz veraset yoluyla parçalanan arazileri toplamak için uğraşmaktadır. Politikanın yanlış olduğu öğrenildi ama maalesef, topraklar aşırı parçalandı. Bunların mutlaka büyütülmesi lazım.
GİRDİ ÜRETİMİ YAPMAK ŞART
Artık buğday, mısır, pamuk gibi ürünleri Türk tarımının terk etmesi lazım. Burada katma değeri yüksek ürünlere dönmeliyiz. Çünkü bizim geniş tarım alanlarımız yok. Avrupa gibi çok önemli bir pazar var yanımızda. Her türlü üretilen kaliteli ürünün satılacağı bir yer. Dolayısıyla Türk çiftçisi artık arazilerini birleştirmeli ve büyük alanlar üzerinde katma değeri yüksek ürünler üretmelidir. Bunların yanı sıra teknolojik ürünleri kullanmamız gerekmektedir.
Devletin ve bizlerin yapacaklar çok şey var. Devletin yapacağı şey arazilerin birleştirilmesi, yanı sıra vahşi sulama sistemlerinden vazgeçmemiz lazım. Bu sene büyük bir kuraklık yaşadık, mutlaka damla sulama sistemlerine geçmemiz lazım. Buralarda bazı destekler var, zaten şu anda tarım devletin desteği ile ayakta.
Devletimizin yapması gereken bir diğer husus ise genetik tohumların mutlaka getirilmesi lazım. ABD’de genetik tohumların nasıl üretildiğine şahit oldum. İstenilen cazip gördükleri genlerden oluşturdukları yeni bir tür ortaya çıkarıyorlar. ABD, halkının sağlığına çok önem veren bir ülke. Dünya’da bunu ülkelerin yüzde 5’i uygulayabiliyor. Bizim de bu tohumlara geçmemiz lazım. Bugün Türkiye ürettiği tohumların yüzde 50’sini ithal alıyor. Bizim de yapmamız gereken şeyler var. Arazilerin bölünmesinden kaynaklanan bu durumların ortadan kalkması için büyük sermayeli tarım işletmeleri kurmamız lazım”
KAHRAMANMARAŞ İYİ BİR YERDE
Kahramanmaraş İl Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Abdulkadir Aslan ise şunları söyledi: “Kahramanmaraş bitkisel ve hayvansal üretim alanında en önde gelen illerin başındadır. Bazı özel iklim gerektiren kahve, muz, çay dışında tüm ürünlerin yetiştirildiği bir coğrafyadır. Aynı zamanda sığırcılık ve koyunculukta da en önde gelen illerden biridir. Buradaki ürünlerin pazarlanması alıcı ile satıcının bir araya gelmesi, ülke içi ve ülke dışı ihracat ve ithalatın potansiyeli açısından fuarlar büyük önem arz etmektedir. Tarım bakanlığı çiftçilere 2006 yılından sonra tarımsal altyapı ve ekonomik yatırımlar yardımında bulundu”
Konuşmaların ardından stantlar tek tek gezilerek yetkililerden bilgi alındı. Öte yandan Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, kendisine yapılan dondurma şovu hayranlıkla izledi.
Kahramanmaraş başta olmak üzere Adana, Osmaniye, Sivas, Gaziantep, Niğde, Kayseri, Malatya, Şanlıurfa ve Adıyaman çiftçilerini bir araya getiren Kahramanmaraş Tarım Fuarına 30 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Bölge üreticisini yenilikler ile buluşturacak fuar 3 gün ziyaret edilebilecek.
Fuara Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Onikişubat Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cemal Tanrıverdi, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, İl Kültür Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, sanayiciler ve tarımsal ürün üreticileri katıldı.