Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • Tarımsal ürünlerin endüstrileşmesi şart

    Tarımsal ürünlerin endüstrileşmesi şart

    Tarımsal ürünlerin endüstrileşmesi şart!

     

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, tarımsal ürünlerin endüstri haline gelmesi gerektiğini belirtti. Karaküçük: “Üretilen bu ürünler teknolojinin yardımı ile pazarla buluşur. Pazar girdisi ise Kahramanmaraş sanayisinin 2023 vizyonuna katkı sağlanmış olur” dedi.

     

    Türk tarımında önemli bir yere sahip olan Çukurova ile aynı kalitede pamuğun üretildiği Kahramanmaraş, modern tarımda yatırım hamlesini başlattı. Özellikle Türkoğlu, Pazarcık ve diğer ilçelerde müteşebbisler tarafından yapılan yatırımlar ile üretilen ürünlere Tarım Bakanlığı da destek vererek tarımsal ürünlerin teknoloji ile buluşmasını sağladı.

     

    İklimi sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetiştiği Kahramanmaraş’ta, tarımsal ürünlerin endüstri haline gelmesi için çaba gösterdiklerinin altını çizen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Tekstil alanında  yenilik çalışmalarımız her zaman devam ediyor. Hükümetimizin belirlemiş olduğu 2023 vizyonuna tüm kollar ile hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Kahramanmaraş olarak bizim de hedefimiz 5 milyar dolar ihracat yapmak. Bunun için tarım ürünlerinde yenilik, teknoloji ve AB standartlarını yakalamamız lazım. Tekstil, çelik mutfak sektörü ve diğer girdi sağlayan tüm iş kolları yanında tarımın endüstrileşmesi de bizim için çok önemli. Tarımı geliştirmek adına Tarım Bakanlığı’nın hibe destek programlarından daha fazla yararlanılması gerekir. Böylelikle, 2023 vizyonuna 5 milyar dolar ile değil daha fazla rakamla gideriz” ifadelerini kullandı.

     

    BAKANLIK DESTEKLİYOR

    Öte yandan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hibe destekleri ile çiftçileri, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması halinde destekleyeceğini duyurdu. “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı” kapsamında 3 milyon TL’ye kadar hibe desteği sağlanıyor.

     

    Yapılan hibe desteği programında şu ifadelere yer verildi: “Doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için gerçek ve küçük-orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması.

     

    PROGRAM HAKKINDA BİLGİLER

    Başvuru Tarihi: 26.10.2014-24.12.2014

    Yatırımın Süresi: Yatırım projelerinin tamamlanma tarihi 1/12/2015’tir. Bu tarihe kadar tamamlanamayan projeler yatırımcıların talebi ve il müdürlüğünün uygun görmesi halinde kendi kaynakları ile 90 günü aşmamak üzere verilecek ek süre içinde tamamlanır.

    YATIRIMLARDA DESTEKLENECEK KONULAR VE HİBE MİKTARLARI

    Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırımları (Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama hariç) (3 milyon TL)

    Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlar (1 milyon TL)

    Hayvansal orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar (1 milyon TL)

    Alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar (1 milyon TL)

    Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlar (1 milyon TL)

    Tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere; alternatif enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgâr enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yeni yatırımlara (1 milyon TL)

    PROJE HİBE ORANI

    Esas proje tutarının yüzde 50’si hibe yoluyla destek verilir. Diğer yüzde 50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür. Proje bütçesi KDV (Katma Değer Vergisi) hariç hazırlanır.

    Programda Dikkat Edilmesi Gereken Konular

    Tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez.

    Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.

    Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Kütlü pamuk konusunda teknoloji yenileme ve kapasite artırımı dışındaki başvurular kabul edilmez.

    Başvuru Sahiplerinde

    ARANAN ÖZELLİKLER

    Başvuru sahibi gerçek-tüzel kişiler ve KOBİ’ler (küçük-orta ölçekli işletmeler) Bakanlık tarafından oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş Diğer Kayıt Sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir”

     

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *