Tekstil’in kalbi Kahramanmaraş’ta attı!
1980 yılının ikinci yarısında Tekstil’in başkenti olmak için yola çıkan Kahramanmaraş’ta, 2. Uluslararası Tekstil Zirvesinin açılışı yapıldı. Yerli ve yabancı birçok firmanın katıldığı zirvede, Kahramanmaraş’ın dünya devler liginde oynadığı bildirildi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonu ile ECR fuarcılık tarafından KAFUM fuarı merkezinde düzenlenen zirvede konuşan KMTSO Başkanı Kemal Kakaküçük, Türkiye’de 1980 yılından buyana yapılan tekstil yatırımlarının yaklaşık yüzde 15’ini tek başına gerçekleştiren Kahramanmaraş’ta 26 milyar dolar Türkiye tekstil ihraç ürünlerinin önemli bir bölümünün üretildiğini söyledi.
Karaküçük şöyle devam etti: “Birinci nesil müteşebbislerin 1980 yılının ikinci yarısı başlattığı tekstil hamlesine dahil olan ikinci nesilde tekstil hareketine hız verdi. Gelişen teknolojinin yanı sıra girişimciliklerin de ortaya koyan ikinci nesil ile Tekstil can damar haline geldi. Bu denli yüksek potansiyeli bulanan Kahramanmaraş’ta yapılan 2. Uluslararası Tekstil Zirvesi yerli ve yabancı firmaların bir araya gelmesini sağladı. Tekstilin can damarı olan teknolojinin Kahramanmaraş’a gelmesi ise birçok firmayı mutlu etti.”
YATIRIM VE İSTİHDAM TEKSTİLİ GELİŞTİRECEK
Zirvenin açılışında konuşan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: “Bir milyonu aşkın nüfusu, 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı ile Türkiye’nin ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almayı hedefleyen Kahramanmaraş, tekstil sektöründe ihtisaslaşma sağlayarak sanayi üretimi konusunda örnek bir model oluşturmuştur. Çalışmalarına devam ettiğimiz; 5320 dönüm Tekstil İhtisas OSB bu vizyon çerçevesinde; Kahramanmaraş tekstil sektörünün çok daha büyük bir kapasiteye erişmesini ve üretimin ve üretim çeşitliliğinin katlanarak artmasını sağlayacaktır. Türkiye, üretimini artırmak, ihracatta nitelikli yükselişi sağlamak ve dünyanın en büyük 10 üretici ve ihracatçısı arasında olmak zorundadır. Bunu da ancak yatırım, istihdam ve üretim konusunda var gücüyle çalışan, krizlere rağmen büyümesini devam ettiren Türk sanayicisine dolayısıyla Türk işçisi, Türk emeği, Türk sermayesi ve Türk ürünlerine destek olarak sağlayabiliriz” şeklinde konuştu.
DÜNYA DEVLERİNİ AĞIRLIYORUZ
Açılışını yapmakta olduğumuz; Kahramanmaraş Tekstil Makineleri Fuarı Avrupa’dan Çin’e, Amerika’dan Tayvan’a yüzlerce tekstil makinesi üreticisinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu dev organizasyonla, sektörün dünya devlerini burada ağırlamak bizi hem cesaretlendirmekte hem de tekstil sektöründe daha başarılı yatırımlara imza atmamız adına bizleri teşvik etmektedir. Kahramanmaraş bundan sonra; üretim için sergilediği performansı, Ar-Ge, moda tasarımları, fuar, sempozyum ve kongre gibi organizasyonlar konusunda da gösterecektir.”
AKADEMİSYENLERİMİZ VE FİRMA SAHİPLERİMİZ FİKİR BİRLİĞİ YAPTILAR
Kahramanmaraş Vali Vekili Dr. Erkan Bulgan, Kahramanmaraş’ın girişim ruhu yüksek iş adamları sayesinde iyi bir yere geleceklerinin altını çizdi. “Köklü bir tarihe ve muhteşem bir tabiata zengin doğal kaynaklara ve cesur iş adamlarına sahip bir şehir olarak Kahramanmaraş, çok güzel faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır” diyen Bulgan şunları kaydetti:” Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisinde ki yerini hepimiz biliyoruz. Aynı şekilde tarihi geçmişini de biliyoruz. Ama tekstil bizim öncelikli sektörümüz. Dün bunun teorik teknikleri olarak yapılan çalıştay da, panellerde, konferanslarda gerek akademisyenlerimiz, gerekse firma sahiplerimiz tüm birikimlerini deneyimlerini tecrübelerini orada birbiri ile paylaştılar. Böylelikle güçlü yönlerimiz, zayıf yönlerimiz tam anlamıyla masaya yatırılmış ve çözüm önerileri tartışılmış oldu. O işin teorik boyutuydu. Pratik boyutuna yönelik olarak tekstilde üretilen son modern cihazlar sergilenecek ve burada hep beraber bunları göreceğiz.
2 MİLYAR DOLAR OLAN TİCARET HACMİMİZİN 2023’TE EN AZ İKİ KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ
Her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de çağı yakalamak, son teknolojiden yararlanmak, inavasyon gelişmelerini yakından takip etmek adına bu tür girişimler, çok olumlu ve biz bunları valilik olarak ta teşvik ediyoruz. Tabii ki bu sektörün sorunlarını çözmek adına gerek kamunun gerek özel sektörün yapması gereken çalışmalar var. Mesela yerelde somut olarak tekstil organize sanayinin bölgesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte ve bu en kısa zamanda neticelenecektir. Kamu da olduğu gibi özel sektörde de hedef odaklı çalışmak 2 milyar dolar olan ticaret hacmimizin 2023’t en az iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Buna yönelik altyapı çalışmaları gerek teknolojik yatırımlar gerekse diğer alanlarda üniversite ile iş birliği içerisinde çalışmalarımız devam ediyor. El birliği ve gönül birliği içerisinde bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum.”
TEKSTİL BİR ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SANAYİ DALIDIR
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise tekstilin gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sanayi dalı olduğunu söyledi. Tekstil, Sanayisi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve kalkınma sürecine büyük rol oynayan önemli bir sanayi dalı olduğunu belirten Erkoç şunları söyledi: “Tekstil, Sanayileşme dalının ilk başladığı sektörlerden birisidir. Türk tekstil sektörü ekonominin lider sektörlerinden biridir. Kahramanmaraş ise Türk tekstil sektöründe yüzlerce kişiye sağladığı istihdam ile Türkiye’deki istihdamın en büyük önderlerindir. Kahramanmaraş bugün Türkiye’de tekstil deyince önde gelen marka illerden birisi. Kahramanmaraş’ta bir vizyon var. Bu kolay kazanılan bir şey değil. Tekstil sektörünün zirvesini yaparak kurumsallaşmasına başlanıldı. Bu yıl ikincisi düzenlenen bu zirvenin geleneksel hale gelerek önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi yarar sağlayacaktır. İnsanlık tarihi boyunca, değişmeden kalan tek şey, değişimin kendisi olmuştur. Ancak, değişim, günümüzde, tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlıdır. İnsanlık, bilimde ve teknolojide, asırlar boyunca kat ettiği mesafeyi, artık, birkaç günde aşar olmuştur. Bilginin, hiçbir sınır tanımadan, ışık hızıyla dünyayı dolaştığı bir çağdayız. Bu değişime direnenlerin, tarih sahnesinden silindiği, değişim hızına ayak uyduramayanların, yaşam hakkını kaybettiği bir çağdayız.
YAPI DEĞİŞMELİ
Öyle ki, bu yeni dönemde, değişimi takip etmek bile yeterli değil, bizzat değişimde öncü olmak gereklidir. Tekstil sektörü kalite ve rekabetin belirleyici olduğu marka, moda ürünlerin üretilip satıldığı bir yapıya dönüştürülmelidir. Kısacası tekstilde kendi markalarımızı çıkarmamız gerekmektedir. Hem coğrafi anlamda, hem de bu topraklarda yetişen girişimci gücümüz sayesinde, Kahramanmaraş’ın önemi, geçen yıllarda olmadığı kadar artmıştır. Biz, Kahramanmaraşın geleceğine ve kendimize, yani müteşebbisimize güveniyoruz. Kahramanmaraşlı girişimciler, gösterdikleri üstün başarı ve çalışmalarla, küresel rekabet ortamında, her zaman yer alacak ve gurur kaynağımız olmaya devam edecektir”