Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO Hem KSÜ Tekstil Bölümü’nü Kapanmaktan Kurtardı Hem de Örnek Oldu

    KMTSO Hem KSÜ Tekstil Bölümü’nü Kapanmaktan Kurtardı Hem de Örnek Oldu

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü M. Fatih Karaaslan arasında Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünü tercih eden öğrencilerin de katılımıyla burs protokolü imzalandı.

    KMTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen protokol imza töreninde konuşan Başkan Karaküçük, kapanma riskiyle karşı karşıya olan Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü kurtarmak ve öğrencilerin bu bölümü tercih etmesini teşvik etmek amacıyla kayıt yaptıran öğrencilere burs sözü verdiklerini söyledi. Sadece burs sözüyle kalmayan Karaküçük, başarılı öğrencilere yaz döneminde yurt dışında yabancı dil eğitimi, son sınıfta staj imkânı ve mezun olduktan sonra Kahramanmaraş tekstil fabrikalarında istihdam edilme garantisi verdi.

    KMTSO’nun tekstil öğrencilerine büyük imkânlar sunan projesi aynı zamanda diğer bölümlere de örnek oldu. Başkan Karaküçük, bu yıl Tekstil Mühendisliğine ayrılan kontenjanın dolması nedeniyle önümüzdeki yıl YÖK tarafından bu sayının arttırılabileceğini ve gelecek öğrencilere de aynı sözü verdiklerini ifade etti.

    KMTSO’nun verdiği burs sözünü yerine getirmesiyle Tekstil Bölümü’nün eğitime ara vermekten kurtulduğunu belirten KSÜ Rektörü M. Fatih Karaaslan, atılacak imzalarla üniversite sanayi iş birliğinin meyvesini alarak protokolü tamamlamış olacaklarını aktardı.

    “TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ’NÜN YAŞAMASI ADINA, BÖYLE BİR RİSKİ BERTARAF ETMEK ADINA…”

    Kahramanmaraş’ın en önemli sektörü, Türkiye’nin ihracattaki ve istihdamdaki lokomotifi tekstil sektörüne mühendis yetiştiren bu bölümünü kapanmaktan kurtarmak için bu kararı aldıklarını ifade eden KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, şunları dile getirdi: “Geçen yıl Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün öğrenci alımında sıkıntı olması dolayısıyla talebin az olması ve talebin az olduğu bölümlerin kapanma riskiyle karşı karşıya kalmasından dolayı biz de Kahramanmaraş’ın en önemli sektörü, Türkiye’nin ihracattaki lokomotifi, istihdamdaki lokomotifi olan Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün yaşaması ve gelişmesi adına, böyle bir riski bertaraf etmek adına üniversitedeki hocalarımızla görüştük. Öğrencilerimizin Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü tercih etmelerini özendirmek amacıyla burs vermenin çok ciddi bir katkı sağlayacağına kanaat getirince biz de KMTSO olarak 20 öğrenciye burs vereceğimizi açıkladık ve üniversitemizle protokol yaptık. Bu protokol bağlamında ÖSYM’nin kataloglarında da bunlar belirtildi ve tercih edecek öğrencileri özendirmek amacıyla bunlar ilan edildi.”

    BAŞKAN ÖĞRENCİLERE GARANTİ ÜSTÜNE GARANTİ VERDİ

    KSÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’ne kayıt yaptıran öğrencilere burs ile beraber, yurt dışında yabancı dil eğitimi, son sınıfta staj yapacak fabrika ayarlama sözü ve okul bittikten sonra da iş bulma garantisi veren Karaküçük şunları konuştu: “Bu yıl KSÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü kazanan bu öğrencilerimize, 10 öğrenciye burs veriyoruz. Çünkü 10 öğrenci tercih etti, inşallah gelecek yıllar bu 10 tercihi ile maksimum limit devam ettiğinde öğrenci kapasitesi YÖK tarafından arttırılacak. Biz burada 10 talebemize burs vereceğiz ve bununla birlikte şu anda ilk dönem hazırlık sınıfında başarılı 3 talebemize de yurt dışında yabancı dil eğitimini yazın sağlamış olacağız. 4. sınıfta staj yapmaları konusunda KMTSO olarak mutlaka bir yerde staj yapmalarını sağlayacağız ve üniversiteyi de bitirdikten sonra Kahramanmaraş’ta olmak kaydıyla Kahramanmaraş’taki tekstil firmalarında iş garantisi sağlayacağız. Geçen sene yapmış olduğumuz bu düşünce ve çalışmaların, üniversite sanayi işbirliğinin bugün meyvesini alıp protokolü tamamlamış olacağız.”

    KMTSO’NUN YERİNE GETİRDİĞİ SÖZ DİĞER BÖLÜMLERE DE ÖRNEK OLDU

    Daha önceki dönemlerde Tekstil Mühendisliği’nin çok talep edilen bir bölüm olduğunu ancak şu anda bu talebin azaldığını ifade eden KSÜ Rektörü Fatih Karaaslan, şunları söyledi: “Geçen yıl 3 öğrenci ancak müracaat etmişti bize. Onun üzerine YÖK müracaatın azalmış olduğu bölümlerde kontenjan kısıtlamasına gitti ve bu yıl bize 10 kontenjan verildi. Bu arada KMTSO ve Başkanımız çoğunlukla da kendi inisiyatifleriyle böyle bir burs verilmesini uygun gördüler, düşündüler, bu çok güzel bir düşünceydi gerçekten. Hemen işlemler yapıldı, burs verileceği kılavuzlarda da geçti ve 10 kontenjanı doldurmuş olduk. Eğer biz bu 10 kontenjanı dolduramasaydık tek bir bölümümüzün eğitimine ara verilecekti. Bunun en çok önemi burada, kapanacaktı demeye dilim varmıyor da en azından tekstil eğitimine ara vermiş olacaktık. İşte biz bu 10 kontenjanın dolmasıyla yani yüzde 100 dolulukla hem Tekstil Mühendisliği’nde eğitime ara vermekten kurtuluyoruz hem de gelecek yıl artık bu kontenjanı arttırma şansımız da oluyor. Duyduğum kadarıyla kapanmış ve kapanmakta olan Tekstil Mühendislikleri var. Aynı zamanda KMTSO’nun bu inisiyatifi diğer bölümler için de bir örnek teşkil etmiş. Onun için ben geliştirmekte olduğumuz üniversite sanayi işbirliğinin belirli bir ölçüde ilerlemiş olmasına delil teşkil etmesi bakımından ve tekstil mühendisliği bölümümüzün eğitime ara vermesinden kurtulmuş olmamızdan bunun çevreye örnek olmasından dolayı ben Sayın Başkanımız nezdinde KTMSO’ya teşekkürlerimi sunuyorum.”

    “DOLAYISIYLA BİZ RAKAM ARTTIRMAKTAN ZİYADE DAHA ÇOK ÖĞRENCİYE BURS VERMEK İSTİYORUZ”

    KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, öğrencilere verilen burs miktarında bir arttırılma olacak mı ve öğrencilere yönelik başka çalışmalar yapılacak mı şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: “Biz zaten bu yıl 20 talebeye burs vermeyi taahhüt etmiştik ama 10 talebe geldi. Biz yine bu yıl daha fazla talebe gelsin diye 20 kişiye burs imkânı sağlayacağız. Ancak verdiğimiz taahhüdü öğrenciler ve üniversiteden gelen talep doldurduğu zaman yani bu 20 kontenjanı doldu denildiği zaman ondan sonra ne yapalım diye düşünürüz. Zaten vermiş olduğumuz burs devletin vermiş olduğu burs ile aynı. Öğrenciler aynı zamanda devletten de burs alabilir ve duble burs alma imkanı oluyor ve yurt dışı imkanı var. Dolayısıyla biz rakam arttırmaktan ziyade daha çok öğrenciye burs vermek istiyoruz. Bu verdiğimiz burslar tatmin edici ve piyasanın burs rayiçleri içerisinde iyi bir ölçü.”  

     “BURSUN DA ETKİSİYLE TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ’Nİ YAZDIM”

    KSÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü tercih ederek kayıt yaptıran öğrencilerden İpek Başkonuş, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Ben Kahramanmaraşlıyım, Maraşlı olduğum için KSÜ’deki bölümler arasında mühendislik seçmeyi düşünüyordum. Diğer mühendislikler bana hitap etmiyordu, tabi bursun da etkisiyle Tekstil Mühendisliğini yazdım.” 

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *