Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • Kahramanmaraş İstanbul’a Çıkarma Yaptı 05/09/2013

    Kahramanmaraş İstanbul’a Çıkarma Yaptı 05/09/2013

    Kahramanmaraş İstanbul’a Çıkarma Yaptı 05/09/2013

    Kahramanmaraş dondurması, biberi, yemekleri, halk oyunları, şiiri ve kültürüyle 4-8 Eylül tarihleri arasında İstanbul Feshane’de olacak. Etkinliğin açılışı dün düzenlenen törenle yapıldı. Törene İlimiz protokolü ve milletvekillerinin yanı sıra bir çok üst düzey bürokrat ve vatandaşımız katıldı. Açılış konuşmalarında Odamız adına söz alan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Kadir GÜLKESEN “Dünyanın gözbebeği, içinden deniz geçen, dünyanın başkenti İstanbul’da, Akdenizin saklı cenneti ve içinden barajlar geçen kent olan Kahramanmaraş’ı tanıtıyor olmaktan büyük heyecan duyduğunu belirterek “Geleneklerini çağdaş hayata bir nakış gibi işleyen; çok kültürlü dokusuyla sanat ve edebiyatı besleyen, şiirin başkenti olan Kahramanmaraş’ın bugün 13 bininci yaşını kutladığını” dile getirdi.

    Sözlerine dünyadaki değişime ayak uyduran, sosyal yaşantısıyla modern bir dünya kenti olan Kahramanmaraş’ın, doğal kaynakları, gelişmiş sanayi altyapısı, elindeki fırsatları iyi değerlendiren girişimcileriyle Türkiye’nin büyümedeki yüz akı olduğunu vurgulayarak devam eden GÜLKESEN  “Kahramanmaraş tarih sahnesinde öyle bir yere sahiptir ki hem Germanicia Antik Kenti hem de Ashab-ı Kehf Külliyesine ev sahipliği yapmaktadır. Öyle bir kültüre sahiptir ki Necip Fazıl’ı, Aşık Mahzuni’yi yetiştirmiştir. Toprağının %34’ü ormanlarla kaplı; Türkiye’nin doğal orkidelerinin üçte birini yetiştiren Kahramanmaraş, Hollanda ve İngiltere’nin toplamından daha fazla endemik bitki çeşitliliğine, Türkiye’nin en büyük 4. ovasına ve 4. büyük su havzasına sahip bulunuyor. 300 metreden 3000 metreye ulasan rakımının getirdiği faunayla çay hariç tüm bitkiler ilimizde yetişebilmektedir” dedi.

    Kahramanmaraş’ın ekonomik verilerine de kısaca değinen KMTSO Başkan Yrd. GÜLKESEN “Son beş yılda yaptığı 5 milyar dolar özel sektör yatırımı, her yıl 6 milyar liralık sınai üretimi, 1,5 milyar liralık tarımsal üretim, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, Türkiye iplik üretiminin %35’i, Kumaş üretiminin %10’u, Metal mutfak gereçlerinin %60’ı, Elektrik üretiminin %8’i, Çimento üretiminin %7’si, Kağıt üretiminin %20’si, ilimizde yapılmaktadır. Altın işlemede istanbuldan sonra ikinci büyük şehir olması, bayan ayakkabısı imalatında ikinci büyük şehir olması, Kahramanmaraş’ın bugün ulaştığı ekonomik gelişmelerden bazılarıdır” diyerek “İplik ve kumaşta dünyanın önemli merkezlerinden birisi haline gelen Kahramanmaraş, Türkiye’nin bu alandaki lider kenti konumunda bulunmaktadır. Dünyanın önde gelen hazır giyim markalarının üretim merkezi olan K.Maraş’ta yılda 70 milyon adet konfeksiyon ve hazır giyim üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye metal mutfak eşyaları üretiminin (tencere, tava, çaydanlık vb.) %60’ı ilimizde yapılmakta, en az 70 ülkeye ihraç edilmekte ve dünya mutfaklarında yerini almaktadır” dedi.

    Bunun yanı sıra kentin gıda, plastik, ahşap, makine imalatı, demir, çelik ve buna benzer yatırımlarla da sektörel çeşitliliğini her geçen gün artırdığını, Büyükşehir olmanın avantajı ve üniversitesiyle; kurulu bulunan ve yeni kurulacak organize sanayi ve serbest bölgelere yapılacak dev yatırımlarla, lojistik köy, tren yolları ve yapılacak uluslararası hava limanıyla dünyayla bağlantısını güçlendirecek olan K.Maraş’ın sosyal gelişmişlik ve sanayide ülkemizin ilk on kenti içinde yerini alacağından emin olduğuna da vurgu yaparak İstanbul’daki 4 günlük kısa süreli birlikteliğin ardından tüm vatandaşlarımızı Kahramanmaraş’a misafir etmek istediklerini belirterek sözlerine son verdi. 

     

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *