Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • Tarım Girişimciliğinin Geliştirilmesi Akdeniz Odaları İş Birliği Projesi Çalıştayı Gerçekleştirildi

    Tarım Girişimciliğinin Geliştirilmesi Akdeniz Odaları İş Birliği Projesi Çalıştayı Gerçekleştirildi

    Amacı Mersin, Hatay ve Kahramanmaraş illerinde tarım girişimciliğinin desteklenmesi olan “Tarım Girişimciliğinin Geliştirilmesi İçin Akdeniz Odaları İş Birliği Ağı Projesi” kapsamında, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir çalıştay gerçekleştirildi.

    31 Temmuz Çarşamba günü yapılan çalıştayın açılış konuşmalarını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası(KMTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin ÖZDAL,  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Proje Teknik Personeli Ruhi Akkuzu ve KMTSO Dış Ticaret ve İlgili Proje Sorumlusu Tolga Temizyürek yaptı.

    KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin ÖZDAL, tarım ve gıda sektörünün Kahramanmaraş’taki durumuna bakıldığında bitkisel üretim değeri bakımından genel olarak Türkiye’de 81 il içerisinde 1,4 milyar liralık tarımsal üretim değeri ile 20. sırada yer aldığı ifade etti. Özdal, şunları kaydetti: “İhracatımızdaki payı bakımından incelediğimizde, tarım sektörünün 12,6 milyon dolarla yaklaşık %1,6 gıda ve içecek sektörünün 21,8 milyon dolar ile %2,8 pay aldığı anlaşılmaktadır. Toplam payı %4,5 seviyesinde bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ta ekonomik büyümenin tabana yayılması ve sosyal kalkınma ve refahın oluşması bakımından tarım ve gıda sektörünün üretim büyüklüğünün 1,4 milyar liradan 3 kat artarak 4,5 milyar liraya, ihracattan aldığı payın da 10 kat artarak %45 seviyelerine gelmesi şarttır. Bu iki hedefin yakalanabilmesi de işte bugün burada masaya yatıracağımız öncü sektörlerimiz olan biber, tarhana, fıstık ezmesi ve ünü ülkemizi aşmış bulunan dondurma sektörlerinin gelişimine bağlıdır.”

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu alanda yapılan en önemli çalışmanın 2002 yılında coğrafi işaretinin alındığı Maraş Biberi çalışması olduğunu ifade eden Özdal, “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Proje Paydaşlarıyla birlikte olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek ve yöresel değerlerimizi yeniçağın vazgeçilmez ögesi olan markalaşma kültürü ile birleştirerek hem daha geniş bir alıcı kitlesine ulaşmayı hem de daha rekabetçi konuma ulaşmayı hedeflemekteyiz. Diğer taraftan, yine ilimizin önemli yöresel ürünlerinden birisi olan fıstık ezmesi konusunda da aynı amaçlarla tescil sürecini geçtiğimiz yıl başlatmış bulunmaktayız. Tarım ürünlerimizin Proje Paydaş iller ekonomisindeki yeri ve özellikle de geleceğe dönük vizyonu bakımından değerlendirildiğinde bugün burada gerçekleştireceğimiz Tarım Girişimciliğinin Geliştirilmesi Çalıştayı çok daha anlamlı olmaktadır. Bu itibarla, emeği geçenlere, Kahramanmaraş iş dünyası adına teşekkürlerimizi arz ediyor, amacı tarım sektöründe yenilikçi ve yüksek katma değerli girişimciliğin desteklenmesi olan Projenin, ilimizdeki çalıştayının, paydaş iller ekonomilerine ve sosyal kalkınmasına ve işletmelerimize hayırlı olmasını diliyorum.” 

    Açılış konuşmalarının ardından sözü K.S.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı aldı. Saltalı şunları söyledi; “Sermaye olduğunu düşünüyorum ama girişimciye ihtiyacımız var. Girişimci ülkesini ve sahip olduğu varlıkların farklı bir şekilde algılayıp bir düşe düş işi aşa aşı işe dönüştüren kişidir. Tarımla ilgili konularda da girişimciye ihtiyacımız var.  KSÜ Ziraat Fakültesi olarak çiftçilere, yatırımcılara, girişimcilere genel olarak danışmanlık hizmeti veriyoruz”.

    Tarım Girişimciliğinin Geliştirilmesi toplantısında ayrıca Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Mühendisi İhsan Şen, K.S.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı,  TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü Uzmanı Hüseyin Çetin, DOĞAKA Kahramanmaraş Y.D.O. Uzmanı Yusuf Köleli, KOSGEB Kahramanmaraş H.M.M. KOBİ Uzmanı Oya Eryiğit kurumlarının faaliyetleri hakkında sunumlar gerçekleştirdi.

    Tarım Girişimciliğinin Geliştirilmesi çalıştayı, soru – cevap kısmından sonra sona erdi.

     

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *