Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • Ankara Atatürk Kültür Merkezinde Düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri Başladı

    Ankara Atatürk Kültür Merkezinde Düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri Başladı

    Ankara Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri bugün (20.06.2013) yapılan açılışla başladı.  

    20-23 Haziran 2013 tarihlerinde Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak “KAHRAMANMARAŞ TANITIM GÜNLERİ”nin açılışı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, Ak Parti Grup Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı, Ak Parti Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ve Kahramanmaraş Milletvekilleri ile bürokratlar ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. Açılış töreninde Bakan Bayraktar ve Yılmaz, vince asılı olan Maraş dondurmasını satırla kesti.

    Açılış töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Kahramanmaraş’ın ilk İstiklal Madalyalı şehir olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’ın şairler yurdu ve yatağı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Necip Fazıl’dan Abdurrahim Karakoç’a, Nuri Pakdil’den Aşık Mahzuni’ye daha birçok şair ve yazar Türkiye’nin kültürüne zenginlik katmışlardır. Bu nedenle her insanın Kahramanmaraş’a bir vefa borcu vardır” dedi.

    Kahramanmaraş insanına Türkiye’nin kültür hayatını zenginleştirdikleri için teşekkür eden Yılmaz, Kahramanmaraş’ın tarihi bir kent olarak çok eski kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, çok önemli olaylara tanıklık yaptığını kaydetti. Yılmaz, Kahramanmaraş kültürünün düzenlenen etkinlikle Ankaralılarla buluşturulacağını vurguladı.

    “BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ OLAN BU GÜNLERDE TANITIM GÜNLERİNİN DÜZENLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ise yaptığı konuşmada, birliğin, beraberliğin, bütünlüğün ve vatan milliyetçiliğinin çok daha pekişmesi gereken bu günlerde Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’nin düzenlenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş’ın Anadolu topraklarının İslam yurdu olmasında öncü bir rol oynadığına dikkat çeken Bayraktar, “Şuanda Türkiye’nin birçok yerine gidin bakın birçoğunun aslının ve akrabalarının Kahramanmaraşlı olduğunu göreceksiniz. Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin bütünleşmesinde, birliğinde ve milliyetçiliğinde son derece önemi vardır. İlk Fransızların işgali sırasında daha Türkiye’de milli hareketler ve çıkışlar olmadan Maraş’ın kalkışması, milli şuurun orada meydana gelmesi boşuna değildir. Hem İslam’la buluşmamız hem de Orta Asya’dan gelen ruhumuzun oluşmasının ana meyvesinin çekirdeğinin olmasının Maraş’tan kaynaklanması çok önemlidir” diye konuştu.

    Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’nde Kahramanmaraş’ın bütün ürünlerinin tanıtılacağına dikkat çeken Bayraktar, burada Kahramanmaraş’ın güzelliklerinin görülmesi için büyük bir fırsat oluşacağını kaydetti. Kahramanmaraş’ın büyükşehir olmayı çoktan hak ettiğini dile getiren Bayraktar, “Önümüzdeki seçimlere Kahramanmaraş seçimlere büyükşehir olarak girecek. Bu da şehre yeni bir ivme getirecek” dedi.

    “BİZ BİR VE BERABER YAŞAMAYA ANT İÇMİŞİZ”

    Ünlü şair Abdurrahim Karakoç’un ‘Yolun sonu mezar değil, gittiğinde görürsün’ sözüyle konuşmasına başlayan BBP Genel Başkanı Destici ise, “Kahramanmaraş şairleri ve yiğitleriyle çok zengin. Dünya çapında güreşçiler çıkarmış çok yiğit insanları var” ifadelerini kullandı.

    Türkiye’nin çok büyük acılar yaşadığını ve çok büyük oyunlara maruz kaldığını belirten Destici, “Hangi oyunu oynarsanız oynayın, hangi tezgahı kurarsanız kurun, hangi acıları yaşatmaya çalışırsanız çalışın, biz sizin sömürgeye dayalı emperyalist anlayışınızı biliyoruz. Irak’ı nasıl demokratikleştirdiğinizi biliyoruz. Biz bunu yutmayız, biz bunu yemeyiz. Bu bayrağın altında ebediyete kadar bir ve beraber yaşamak için ant içmişiz. Bunu da kimsenin bozmasına fırsat vermeyiz” diye konuştu.

    Yapılan konuşmaların ardından Kahramanmaraş Tanıtım Günleri’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar ve Milli Savunma Bakanı Yılmaz tarafından plaket verildi. Açılışta törenin yapılacağı alana vince asılı Maraş dondurması getirildi. Vince asılı olan dondurmayı Bayraktar ve Yılmaz satırla kesti. Bakan Bayraktar ve Yılmaz, kestikleri dondurmayı milletvekillerine ikram etti.

    “KAHRAMANMARAŞ BUGÜN 13 BİNİNCİ YAŞINI KUTLUYOR”

    Açılışta bir konuşma yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, “Tarih boyunca her dönemde varolmuş, bulunduğu iklimin, eşsiz bitki örtüsünün ve toprağının bereketini çalışkanlığıyla yoğurmuş insanların memleketi Kahramanmaraş bugün 13 bininci yaşını kutluyor. Geleneklerini çağdaş hayata bir nakış gibi işleyen; çok kültürlü dokusunda sanat ve edebiyatı besleyen, şiirin başkentidir Kahramanmaraş” dedi.

    Kemal Karaküçük, dünyadaki değişime ayak uyduran, sosyal yaşantısıyla modern bir dünya kenti olan Kahramanmaraş’ın, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi altyapısı, elindekini ve fırsatları iyi değerlendiren girişimcileriyle Türkiye’nin büyümedeki yüz akı olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Tarih sahnesinde öyle bir yere sahiptir ki hem Germanicia Antik Kenti hem de Ashab-ı Kehf Külliyesine ev sahipliği yapmaktadır. Öyle bir kültür ki Necip Fazıl’ı, Aşık Mahzuni’yi yetiştiriyor, şiirin başkenti olarak anılıyor. Türkiye’nin doğal orkidelerinin üçte birini yetiştiren Kahramanmaraş, Hollanda ve İngiltere’den daha fazla bitki çeşitliliğine, Türkiye’nin en büyük 4. ovasına ve 4. büyük su havzasına sahip bulunuyor. Öyle bir millet ki; tarihte düşmana karşı tek yürek olup İstiklal önderliğini, bugün de girişimciliğin önderliğini sürdürüyor.  Geçmişi başarılarla dolu Kahramanmaraş, bugün de aynı azimle başarı destanları yazmaya devam ediyor. Ahilik kültürü ile yoğrulmuş bir neslin attığı tohumlar, bugün dev sanayi işletmeleri olarak gelişimini sürdürüyor.”

    Kahramanmaraş ekonomisinin son beş yıllık performansına da değinen Karaküçük, “son beş yılda yaptığı 5 milyar dolar özel sektör yatırımı, her yıl 6 milyar liralık sınai üretim, 1,5 milyar liralık tarımsal üretim, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, Türkiye iplik üretiminin %35’i, kumaş üretiminin %10’u, metal mutfak gereçlerinin %60’ı, elektrik üretiminin %8’i, çimento üretiminin %7’si, kağıt üretiminin %20’si, altın işlemede ikinci büyük şehir olması,  bayan ayakkabısında ikinci büyük şehir olması, Kahramanmaraş’ın bugün ulaştığı ekonomik gelişmelerden bazılarıdır” dedi.

    Kahramanmaraş iplik ve kumaşta dünyanın önemli merkezlerinden birisi haline geldiğini hatırlatan Kemal Karaküçük, Türkiye’nin bu alandaki lider kenti konumunda bulunduğunu, dünyanın önde gelen hazır giyim markalarının üretim merkezi olan Maraş’ta yılda 70 milyon adet konfeksiyon ve hazır giyim üretimi gerçekleştirildiğini ifade etti.

    “TRUVA, YÜZÜKLERİN EFENDİSİ, HARRY POTTER KAHRAMANMARAŞ’TAN GİYİNİYOR”

    Truva, Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıkların Kahramanmaraş’ta imal edildiğini vurgulayan Kemal Karaküçük şöyle devam etti: “Doğal ve tarihi güzelliklerin yanısıra; Osmanlı ordularının erzak ve çarık gereksinimini karşılayan ve 16. yüzyıldan bu döneme hizmet veren Kapalı Çarşı’da bulabileceğiniz ceviz oyması sandıklar ve kuyumculuk ürünleri ayrı bir çekim merkezi olarak durmaktadır. Kuyumcular Çarşısı’ndaki Maraşlı ustaların ellerinde işlenen yıllık 40 ton altın ülkemizin hemen her şehrinde vitrinlerdeki yerini korumaktadır.” 

    Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz üzerinden Afrika’ya dek uzanan Rift Vadisi’nin binlerce göçmen kuşuna ev sahipliği yapan Gâvur Gölü ile her yıl milyarlarca uğur böceğine ev sahipliği yapan Uludaz Tepesinin doğanın en cömert misafirperverliğini sergilediğini söyleyen Karaküçük, kentin  tarihi geçmişine değinerek, “Hititler’den dönemin Markasi kentine göz diken Persler’in heykellerine kadar Maraş’tan geçmiş tüm uygarlıkların eserleri bugün yenilenmiş ve modern hale getirilmiş Kahramanmaraş Kent Müzesi’nde sizlerin beğenisine sunulmuş bulunmaktadır” dedi. 

    “TARİH MACERACILARINA DAVET”

    Tarihteki rolü ve Anadolu tarihini özetleyen eserlerinde söz eden Kemal Karaküçük doğal güzelliklerine vurgu yaparak, “Eşsiz doğası, florası ve iklimiyle Kahramanmaraş, Akdeniz’de özellikle doğa turizminin, dağcılığın, kuş gözlemciliğinin, flora araştırmalarının en büyük çekim merkezi olma potansiyelini taşımaktadır. Savruk Şelalesi, Döngel Mağarası ve Direkli Mağarası tarihin en derinlerine inen bulgularıyla tarih maceracılarını adeta davet etmektedir” dedi. 

    “TESCİLLİ ÜRÜNLER”

    Kemal Karaküçük, gıda kalitesi ve güvenliğini tescil altına aldıkları Maraş Biberi, Maraş Dondurması, Maraş Fıstık Ezmesi ve Maraş Tarhanasının yeni lezzetleriyle Türk halkının damak zevkine hitap ettiğini söyledi.

    Kahramanmaraş yemek kültürüne değinen Karaküçük, “Maraş yemekleri geçmişinin ve zengin kültürünün izlerini günümüz Türkiye’sinin beğenisine sunmaktadır. Maraş topraklarında hüküm süren uygarlıkların oluşturduğu birikim, iç ve dış göçlerle gelen toplulukların sunduğu çeşitlilik biraraya geldiğinde özgün ve zengin bir kültür oluşmuştur. Bu zenginlik, yerel kültürün temel ögelerinden olan beslenme ve yemek alışkanlıklarıyla özgün bir lezzet durağı olan Maraş Mutfak Kültürünün ortaya çıkmasını sağlamıştır” şeklinde konuştu. 

     

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *