Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen oda ve borsaların müşterek toplantısının konuğu TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu oldu. Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada üye firmaların dört ihtiyacına öncelikle el attıklarını dile getirdi. Finansman alanında KOBİ’ler için öncelikle düşük faizli krediye ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Alacak sigortasını başlattıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu “Küçük bir rakama sigorta yaptırarak alacağınızın tamamını sigorta ettiriyorsunuz. Ücretsiz olarak hukuk danışma hattı ve teşvik bilgilendirme hattı kuracaklarını açıklayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, oda ve borsaların yapısını güçlendirmek için harekete geçtiklerini vurguladı. NACE sistemini yaparken şirket bilgilerinin güncel olmadığını gördüklerini ve bu konuya eğildiklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Oda-borsalarımızın yapısını güçlendirmek için 4 adım atıyoruz: Her üyenize dokunabileceksiniz. Oda-Borsa üye kayıt sistemini entegre ediyoruz. Personeli eğitiyoruz. Her şehre bir akademik danışman getiriyoruz. Meclis üyelerimiz için Oda-Borsa Akademisi kuruyoruz ve meclis üyelerimize yeşil pasaport alma çalışmamız var.”
Ekonomik yapı için 4 büyük projeden bahseden Hisarcıklıoğlu bu projeleri ise şöyle açıkladı: “Kaliteli İşgücü: Meslek Liseleri – Yönetimde Oda ve Borsalar, Girişimcilik: Yenilikçilik Merkezleri ve Melek Yatırımcı Ağı, Dünyaya Açılma Merkezleri: İhracat, Yatırım, Danışmanlık, “İşyerim Bir Tık Uzakta” Projesi, tüm şirketlerin harita üzerinde konumlandırılması ve üretici ile tedarikçileri buluşturacak tedarik zinciri sistemi
-TOBB neler yapıyor?
TOBB’un faaliyetleri ve iş dünyasına sunduğu imkanlar hakkında bilgilendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, finansa ulaşmada sıkıntı yaşayanlar için Kredi Garanti Fonu ile kendilerine kefil olduklarını belirtti. ABİGEM’ler vasıtasıyla da her konuda danışmanlık sağladıklarını vurguladı.
UMEM Beceri’10 Projesi ile kalifiye eleman temininde çok önemli bir adım attık. Anadolu’dan batıya gönderilecek mallar için BALO projesini geliştirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, artık tarifeli tren seferleri olacağını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “Bütün Anadolu’nun yükünü Bandırma’da toplayacağız ve her gün tarifeli olarak buradan yük trenimiz kalkacak” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Gümrük kapılarını da modernize ettik. Odalarımıza dedik ki gelin ortak olun bunu beraber yapalım. Bu modernizasyon ile iş dünyasının cebine giren para 410 milyon lira. Devletin cebinden de hiç para çıkmadı. Devlete de 224 milyon lira vergi verdik. Yani bu tam kazan kazan kazan projesi. Sonuçta da BM tüm dünyaya bu projeyi örnek olarak gösterdi.”
Eğitime verdikleri önem üzerinde de duran Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’a bir okul kazandıracaklarını açıkladı. TOBB ETÜ üniversitesinin kuruluş nedenlerini belirten Hisarcıklıoğlu, girişimci gençler ve iş dünyasını anlayan bürokratlar yetiştirebilmek için bu yola girdiklerinden söz etti. Hisarcıklıoğlu TOBB ETÜ’nün bugün eğitim kalitesi yönünden Türkiye’de ilk üçe girdiğini söyledi.
Bugün TOBB’un uluslararası kuruluşların yönetimlerinde temsil edildiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, İsrail ve Filistin arasındaki sorunların çözümü için kurulan tahkim merkezinin başına önerildiklerini hatırlattı. Hisarcıklıoğlu bu başarıların aile içindeki birlik ve beraberlik sayesinde gerçekleştiğini bildirdi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kendisini başabaş görüşmek için çağırdığını ve Türkiye’deki oda borsa sistemi hakkında bilgi aldığını anlattı. TOBB’u rol model olarak gördüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, ayrıca 57 İslam ülkesine bağlı odaların genel sekreterlerini eğittiklerini vurguladı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, hiçbir konuda biz biliriz demediklerini ve istişareye her zaman önem verdiklerini söyledi. Türkiye’nin 2023 yılında ilk on ekonomi arasına gireceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu “Bu artık sadece bizim hedefimiz olmaktan çıktı. Bütün Türkiye’nin ortak hedefi haline geldi” diye konuştu.
Ticaret ve sanayi odalarının durumuna da değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkede faaliyet gösteren ticaret odaları ve borsalarının hizmet kalitesiyle dünyaya örnek olduğunu belirterek, “132 ticaret odası ve borsamız 5 yıldızlı oda ve borsa kapsamına girdi” dedi.
Hisarcıklıoğlu, artık ülkedeki ticaret ve sanayi odalarının dünyaya dersler verir hale geldiğini kaydetti. Göreve gelir gelmez hizmet kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yaptığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Hizmet olmadan bizim Türk özel sektörüne öncülük edebilmemiz mümkün değil. Bunun için ilk tespitim şu oldu. Sordum; ‘dünyada odalar arasında bir derecelendirme var mı?’ diye. Baktık ki varmış aynı oteller gibi. Otellerde beş yıldızlı otelin ne manaya geldiğini hepimiz biliyoruz. Dünyada da beş yıldızlı odalar varmış. Bunlar hangileri diye baktık. Paris Ticaret Odası, Londra Ticaret Odası, Berlin Ticaret Odası gibi. Dedik ki; ‘bizde 365 oda ve borsa varsa ve biz iddia adamıysak, iddialı olacaksak, Türkiye olarak iddialı olacaksak bizim odalarımızdan hepsinin beş yıldızlı olması lazım.’ Ve eskiden sıfır iken, şu anda 132 odam beş yıldızlı oda ve borsa kapsamında. Bunlardan iki tanesi de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odam ile Kahramanmaraş Ticaret Borsam” diye konuştu.
Görev süresi içerisinde İngilizce konusuna da büyük önem verdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, kendilerine bağlı hemen hemen tüm kuruluşların artık İngilizce konuşup yazabildiğini kaydetti. Proje hazırlama noktasında da büyük aşama kat ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Göreve geldiğimizde 5 tane odam İngilizce konuşup yazabiliyordu. Ama bugün Allah’a çok şükür geldiğimiz noktada sadece İngilizce konuşamayan odam ve borsam 10 adet. Yani 355 oda ve borsamız İngilizce konuşabiliyor, İngilizce yazabilir noktaya geldi. Proje yapma kapasitemiz sıfırdı. Geçen yıl itibariyle bütün oda ve borsalarının yapmış oldukları AB projesi, kalkınma ajansı kapsamındaki yaptığı projelerin tutarı, bir yıllık tam 410 milyon TL olmuş. Hatta proje yapmayı bırakın yabancı odalarla eşleşerek ortak proje yapan odalar konumuna geldik” ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, ticarette büyük önem taşıyan taşımacılık noktasındaki çalışmaların da hızla sürdüğünü dile getirdi. En ucuz yük taşımacılığının denizcilikten sonra trenlerle yapıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, buna karşın Türkiye’deki tablonun üzüntü verici olduğunu söyledi. “Trenler dolmuş anlayışıyla çalışıyor” diyen Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’ya tarifeli yük treni seferi yok. Yani ‘şu gün Kahramanmaraş’tan tren kalkacak, Münih’e gidecek” diyemiyoruz. Böyle bir tren hattı yok. Bizde nasıl çalışıyor biliyor musunuz? Denemesi bedava. Açın devlet demir yollarına sorun. ‘Benden Almanya’dan yük istiyorlar, mal istiyorlar, yüküm olacak, ne zaman gidersiniz, hangi gün gidiyor’ diye sorun. Verdikleri cevap şu; ‘trenimiz ne zaman dolar, o zaman kalkar.’ Yani dolmuş usulü, dolmuş gibi çalışıyor trenlerimiz. Ne zaman katarlar dolacak o zaman gider. Senden Avrupalı mal alır mı o zaman? Ne zaman teslim edeceksin malı. Belli değil. Artık Şanlıurfa’dan başlayıp, bütün Anadolu’nun yükünü Bandırma’da Okçugöl’de toplayacağız. Her gün tarifeli tren hattıyla Avrupa’nın ekonomi ve ulaşım kentlerine, lojistik merkezlerin olduğu yere, her gün Bandırma’dan yük trenimiz kalkacak.”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yurt dışına gidip gelen işadamlarına verilen pasaportları da esprili bir dille ele aldı. Bürokratlara yeşil pasaport verilirken, kendilerine kırmızı pasaport verilmesinin yanlış olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Öğretmene yeşil pasaport ne lazım diyemem ama bize de lazım kardeşim. Biz her dakika gidip gelebilmeliyiz. Ama devletin hala bize bakış zihniyetinin en somut göstergesi bu pasaport. Bu pasaport zihniyeti, bakışı değiştiği zaman anlayın ki, devlet özel sektörüne sıcak bakıyor kardeşim. Bize bu mavi pasaportu taşıttıkça, yeni kırmızı pasaportu taşıttıkça, kendi bürokratına da yeşil pasaportu verdikçe bizim yerimiz belli. Ama bu ülkeyi zengin edecek de biziz, bunu unutmayın. Bu ülkeyi kalkındıracak da biziz. Yılda 800 bin kişiye iş verecek de biziz. Onun için bu pasaport konusunu da takip etmeye devam edeceğiz.”
Toplantıda konuşan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise, yeni seçilen meclis ve yönetimle kente en iyi şekilde hizmet etmeye çalışacaklarını ifade etti. Kahramanmaraş ekonomisinin bugün ülke açısından önemli bir noktada yer aldığını anımsatan Karaküçük, “2005 yılından bu yana 5 milyar dolar özel sektör yatırımına imza atan Kahramanmaraş, her yıl 6,1 milyar liralık sınai üretim, 1,4 milyar liralık da tarımsal üretim gerçekleştirmektedir” şeklinde konuştu.
Karaküçük şunları söyledi: “Sözlerime, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan bu günleri sağduyu ve akıl yoluyla aşacağımıza olan inancımı belirterek başlamak istiyorum. Türkiye büyük bir ülkedir ve 2023 Vizyonu güçlü ekonomi ve ileri demokrasi hedefleri ile bölgesinde ve dünyada söz sahibi olma yolunda durmaksızın ilerleyecektir. Kahramanmaraş iş dünyasının bundan şüphesi bulunmamaktadır. geçtiğimiz ay yapılan ilimiz oda ve borsalarının seçimleri neticesinde görev alan meclis, meslek komitesi ve tüm organ üyelerini tebrik ederek, demokrasi ve huzur içerisinde seçimlerini tamamlayan Kahramanmaraş ili içerisindeki odaların ve borsamızın yeni meclis ve yönetim kurullarının hayırlı olmasını diliyorum. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde, iş dünyasının genç üyelerinin dinamizmini ve tecrübeli tüccar ve sanayicilerimizin birikimlerini biraraya getirmeye çalıştığımız oda meclisimizin ve meslek komitelerimizin çalışma performansı yeni dönemin en önemli argümanı olacaktır. Sektörlerimizin sorunlarının meclislere ve yönetim kurullarına yansıması, sektörel vizyonun ortaya konulması öncelikle meslek komitelerimizin sonra da bunları karara bağlayacak olan meclisimizin ana görevleridir.
Kahramanmaraş’ın vizyonuna değinen Karaküçük, Kahramanmaraş’ın vizyonunun ekonomik kalkınmayı sağlayarak refahın tabana yayılması ve sosyal kalkınmayı tesis ederek sosyal profilin yükseltilmesi olduğunu belirtti. Kahramanmaraş’ın bu vizyonunun oluşturulmasında en büyük görevin ildeki odalara ve borsaya düştüğünü ifade eden Karaküçük şöyle devam etti: “Kahramanmaraş ekonomisi bugün önemli bir noktada bulunmaktadır. Sanayi sektöründe tüketilen elektrik enerjisi bakımından, Adana, Kayseri, Denizli, Mersin, Manisa, Eskişehir gibi üretim merkezlerini geride bırakarak iller sıralamasında 11. sıraya yerleşmiştir. 2005 yılından buyana 5 milyar dolar özel sektör yatırımına imza atan Kahramanmaraş, her yıl 6,1 milyar liralık sınai üretim, 1,4 milyar liralık da tarımsal üretim gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin en büyük 1000 şirketi arasında 15 şirketi bulunan Kahramanmaraş, tekstil, metal eşya, çimento, dondurma, altın işleme, kağıt üretimi gibi alanlarda kapasite açısından Türkiye lideri konumuna yükselmiştir. Bu sektörlerde çalışan insan sayısı bugün 60 bini geçmiş bulunmaktadır. Kahramanmaraş; Türkiye iplik üretiminin %35’ini, kumaş üretiminin %10’unu, metal mutfak gereçlerinin %60’ını, elektrik üretiminin %8’ini, çimento üretiminin %7’sini, kağıt üretiminin %20’sini tek başına karşılamaktadır.
Kahramanmaraş’ın bundan tam on yıl sonra, 2023 yılında hangi noktada olmak istediğini de belirten Karaküçük, “Türkiye’nin dünyada en gelişmiş ilk 10 ülkesi arasında yer almayı hedeflediği gibi Kahramanmaraş da Türkiye’nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında bulunmayı ana hedef olarak belirlemiştir. Bu hedefi yakalayabilmek için, yıllık ihracatımızı 5 milyar dolara çıkarak ve daha da önemlisi de bugün %22 olan, ilimizde üretilen sanayi ürünlerinin ihraç edilme oranını %35 seviyesine yükseltmek, metal eşya, hazır giyim ve konfeksiyon, ayakkabı, makine, tarım ve su ürünleri sektörlerinin toplam ihracatımızda %60 oranında pay sahibi olmalarını sağlamak zorundayız” şeklinde konuştu.
Bütün bu ekonomik göstergelerin yakalanabilmesi için de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını söyleyen Karaküçük, şöyle devam etti: “Özellikle üretim altyapısının iyileştirilmesi hedefiyle yola çıktığımız 532 hektar Tomsuklu OSB projemiz, yaklaşık 1300 hektardan oluşan Islah OSB alanlarımız, Serbest Bölge ve Narlı Beldesinde Bölgesel Havalimanı Projemiz, Kahramanmaraş’ın ticaret kapasitesini artırmaya yönelik olarak Tomsuklu OSB projesi ile altyapı bütünlüğü içerisinde düşündüğümüz Ticaret ve Fuar Merkezi Projemiz, geçen yıldan buyana devam eden ve ihracatta yeni açılımları içeren 10 ayrı program çerçevesinde KOSGEB ve Odamızın ortaklaşa desteklediği 170 firmamızın katılımıyla gerçekleşen yurtdışı iş heyeti ve fuar organizasyonlarımız, ar-ge kapasitesini geliştirmek adına Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz Teknokent, Tekmer, Ar-Ge Proje Pazarı gibi çalışmalarımız, Odamızın hazırlayarak Avrupa Birliği fonu ile yapılacak olan İş Geliştirme Merkezi Projemiz ve daha birçok çalışmalarımız, Kahramanmaraş’ın yarınlarına ışık tutmak ve hedeflere doğru koşmak adına gerçekleştirilmektedir.
“Türkiye’nin dünyada söz sahibi güçlü bir ülke haline gelmesi ve ekonomisiyle, demokrasisiyle lider ve önder devlet olabilmesi için odalarımıza, borsalarımıza ve bunların en üst çatısı olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne çok büyük görevler düşmektedir” diyen Karaküçük, üretim, ihracat ve ileri demokrasi vizyonuyla, oda ve borsalar ile tüm meslek kuruluşlarının kendilerine hedefler koyarak bu hedeflere ulaşmak için tüm gücüyle çalışmaları gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile arasındaki Gümrük Birliği ilişkisi uyarınca, Avrupa Birliği’nin serbest ticaret anlaşması müzakereleri yürüttüğü ülkelerle imzalanan serbest ticaret anlaşmaları yapılırken sanayi ve ticaret politikası önceliklerimiz ile ülkemiz hassasiyetlerinin göz önüne alınması gerektiğini ifade eden Karaküçük, “İthalatımızın yoğun olduğu ülkelerle yapılan anlaşmalarda özellikle dikkatli olunması konusunda Ekonomi Bakanlığımızın uyarılması çok yararlı olacaktır” dedi.
“Mayıs ayında protokol töreni ile imza attığımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Eğitim Kompleksi dolayısıyla Kahramanmaraş iş dünyası adına Sayın Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na bir kez daha burada teşekkür ediyorum” diyen Karaküçük, Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden Kahramanmaraş’ın 2023 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak adına, nitelikli işgücü piyasasının oluşturulması konusunda, tüm teknik donanım ve yurt binaları ile birlikte yapılacak bu eğitim kompleksinin stratejik bir yatırım olduğunu belirtti.
Toplantıda bir konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni Türkiye genelinde çok önemli bir konuma getirmiş olan Sayın Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu’na hoş geldiniz diyorum” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Başkanımız Maraş’ı çok iyi bilirler. Her zaman takdir etmişlerdir, her zaman destek olmuşlardır. Biz Kahramanmaraş’ın sanayicileri, esnafları, tüccarları, tüm iş adamları el ele ererek çok şükür ilimizde istihdam sorununu çözdük. Ve Kahramanmaraş’ı Türkiye’nin en önemli üreten illeri arasına getirdik. Sayın Başkanımızın sık sık söylediği birlik beraberlikte un var ekmek vardır sözünü de çok önemsiyoruz. Yeni meclis dönemimizde zaten olan birlik beraberliğimizi daha da geliştirerek ortak akıl üretip, istişare yaparak ilimizde sanayiyi çeşitlendirmek ve Kahramanmaraş ekonomisini daha iyi noktalara taşımak istiyoruz.
Türkiye’de yatırım yapmanın özellikle bürokrasi ile uğraşmanın çok zor bir hale geldiğini hatırlatan Öksüz, “Yatırımcı enerjisinin %80’ini buna harcıyor. Yatırımcı teşvik belgesini alıyor diğer tüm Bakanlıklarla mücadeleye başlıyor. İş ve işçi mahkemesini %100 haklı olduğumuz halde kazanamıyoruz. Doktor çalıştıracaksın, iş güvenlikçi çalıştıracaksın, avukat çalıştıracaksın. Tabi bu noktaya gelmek güzel ama bundan daha önemlisi nasıl daha ileriye gidebiliriz, nasıl geri gitmeyiz. Bu nedenle Türkiye’de yatırımcının şartlarının düzeltilmesi lazım. Sayın Başkanımızdan Odalar Birliğinin yeni döneminde bu yatırımın önündeki zorluklarla daha fazla mücadele etmemiz gerektiğini biliyoruz. Değerli Başkanımızın da bunu başaracağını %100 biliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu bir konuşma yaparak, “Gece demeden gündüz demeden, sıcak demeden soğuk demeden, kış demeden yaz demeden, bayram demeden uzun yıllardan beri çalıştınız, gayret ettiniz. Ülkemizin ihracatını 27 milyar dolardan 150 milyar dolara ulaşmasındaki gayretlerinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Ülkemizin iş dünyasını dünyanın her köşesine taşıdınız. Taşımakta gösterdiğiniz gayretten dolayı çok çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Ülkemizin 2023 vizyonuna ulaşma hedefinde 500 milyar dolar ihracat hedefinden bahseden Balsuyu, “Gayretlerinizi esirgemeyeceğinizden emin olarak Kahramanmaraş’ımızın 2023’teki hedefi olan 5 milyar dolar ihracat hedefindeki bize düşen gayretlerimizden de emin olmanızı istiyoruz. Ancak şunu üzülerek ifade ediyorum. Eğer ülkemizde pamuk üretimi 1 milyon 200 bin tona ulaşmazsa Kahramanmaraş’ın 5 milyar dolar ihracat hedefinde aksaklıklar oluşur. Bunun bir politika ile çözülmesi gerek” şeklinde konuştu.