Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO)’nun düzenlediği “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni“ Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen ödül töreninde bir konuşma yapan ve sanayicinin sıkıntılarını dinleyen Bakan Çağlayan, Kahramanmaraş’ın kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Bu ödül töreninin Kahramanmaraş’a ilk ziyareti olmadığını hatırlatan Bakan Çağlayan, Ankara Sanayi Odası Başkanlığı ve işadamlığı döneminde Kahramanmaraş’a ziyaretler gerçekleştirdiğini ifade etti. Mersin Milletvekili olması nedeni ile de Akdeniz bölgesine ayrı bir önem verdiğini dile getiren Çağlayan, Kahramanmaraşlı sanayicinin gerçek bir kahraman olduğunu ifade etti. Ayrıca kendisinin de fahri bir Kahramanmaraşlı olduğunu dile getiren Çağlayan, Kahramanmaraş için gereken her şeyi yapmaya hazır olduğunun da altını çizdi.
Kendisinin de iş dünyasının içerisinden geldiğini ifade eden Bakan Çağlayan, “Ben işadamlarının içinden gelmekle iftihar ediyorum. 27 yıl sanayicilik yapmış ve 13 yıl da Ankara Sanayi Odası Başkanlığı yapmış ve o dönemde de Kahramanmaraş’ın Sanayi Odası ve Borsa’sı ile yakından çalışmış birisiyim. Allah nasip etti ve 6 yıldır siyasetin içerisindeyim. Siyaseti kendime meslek edinme gibi bir anlayışım yok. Siyaset bittiği yerde bitecek. İnşallah içerisinden çıkmış olduğum iş alemine yeniden döneceğim. Sizlerle geçmişten gelen bu arkadaşlığım ve dostluğum artarak devam edecektir. Ben Kahramanmaraşlının yiğitliğini ve dostluğunu bilen bir insanım. Boşuna Kahramanmaraş’a Kahraman dememişler. Kahramanlığını tek kelime ile yazdıran bir il varsa o da Kahramanmaraş’tır.” şeklinde konuştu.
“FAİZ LOBİSİNİN CANINI ACITTIĞIMI HİSSEDİYORUM”
Bazı bankalara yönelik rekabet kurulunun uyguladığı cezalarla ilgili konuşan Çağlayan: “Faiz lobisinin canını acıttığımı hissediyorum. Yüksek faizden beslenenler, faiz lobisi ve Türkiye’nin gelişmesini, büyümesini istemeyenler, benim konuşmalarımdan hiç memnun değiller. Çok üzüldüm sanki buna, bilakis daha çok seviniyorum, demek ki doğru bir iş yapıyorum”
Bakan Çağlayan, iş adamlarının yeni yatırım yapması için düşük faizli kredilere ihtiyacı olduğunu, bundan dolayı faizin düşmesini istediğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin artık eskisi gibi olmadığına dikkati çeken Çağlayan, ”Arkadaşlar beni Hans’ın, George’un istihdamı değil, Ali’nin, Veli’nin, Mehmet’in istihdamı ilgilendiriyor. Faiz lobisinin canını acıttığımı hissediyorum. Yüksek faizden beslenenler, faiz lobisi ve Türkiye’nin gelişmesini, büyümesini istemeyenler benim konuşmalarımdan hiç memnun değiller. Çok üzüldüm sanki buna, bilakis daha çok seviniyorum, demek ki doğru bir iş yapıyorum” diye konuştu.
FUARLARA BAKANLIK DESTEĞİ
Çağlayan, ihracat hedeflerinin yakalanması için iş adamlarına yurt dışı fuarlara gidişlerde bakanlığının destek verdiğini anlattı. Türkiye’nin 241 gümrük bölgesine mal sattığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti: “Son 4 yılda küresel krizin başlamış olduğu dönemle beraber, sizlerle temaslar kurmasak, sizlerle birlikte planlı programlı seyahatler gerçekleştirmesek, yurt dışı fuarlardaki masraflarınızın yüzde 75’e kadarını bakanlığım karşılamamış olsaydı, biz bu ihracat rakamını yakalayamazdık. İhracatımızda dünya konjöktürünün gidiş istikametinde maalesef kayıplarla karşı karşıya kalırdık. 4 yıllık pazar araştırmasının ihracatımıza getirdiği katkı 42 milyar dolardır. 241 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün çeşidiyle ihracat yapan ve ihracatının yüzde 90’ından fazlası sanayi üretimi olan bir ülkeyiz.”
“SEVSİNLER SİZİN SERBEST PİYASA EKONOMİNİZİ”
AB’nin Türkiye hakkındaki tutumunu da eleştiren Çağlayan, AB’ye karşı bir bakan olmadığını, ancak yapılan bazı uygulamaların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
AB’nin serbest piyasa ekonomisini eleştiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: ”O kadar demokrat ki bunlar, benim aracıma da kota koyuyorlar. Gerek ikili, gerek transit geçiş kotası almak için dibimiz çatlıyor, alnımız çatlıyor. Her yıl ülkelerle oturup ‘5 bin araç, 10 bin araç kota ver’ diye adeta yalvarıyoruz. Yetmiyor ileride bir daha istiyoruz. Zaman zaman Başbakanımız devreye giriyor, Cumhurbaşkanımız devreye giriyor. Bu nasıl adalet, bu nasıl insan hakları- Malı serbest dolaşamaz, insanı serbest dolaşamaz. Bunun adı serbest piyasa ekonomisi. Sevsinler senin serbest piyasa ekonomini. Eğer buysa tüm dünyaya sesleniyorum, sadece Avrupa’ya değil. Gelin karşılıklı kaldıralım kotaları. Ama bir tane babayiğit çıkmadı karşımıza. Çıksın bir ülke desin ki ‘ben girene çıkana karışmıyorum’. Vaziyet bu.”
“İŞ ADAMININ SEYAHAT HAKKINI KISITLIYORLAR”
İnsan hakları ve demokrasi olan bir bölge ve ülke topluluğunun, iş adamının seyahat hakkını kısıtlayamayacağını vurgulayan Bakan Çağlayan, “Türkiye’ye, Türk insanına ve sizlere vizeyle geçiş imkanı verirken, Kanada, Güney Kore, Japonya, Brezilya’ya vizesiz kendi ülkesine geçiş hakkı veriyor. Bunun cevabı ne biliyor musunuz-? Ahlaksızlıktır, terbiyesizliktir. Başka bir şey değildir.” diye konuştu. Bakan Çağlayan, daha sonra ihracatta başarılı firmaların temsilcilerine plaketlerini verdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ”Faiz lobisinin canını acıttığımı hissediyorum. Yüksek faizden beslenenler, faiz lobisi ve Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesini istemeyenler benim konuşmalarımdan hiç memnun değiller. Ben çok üzüldüm sanki buna, bilakis daha çok seviniyorum, demek ki doğru bir iş yapıyorum” dedi.
“FAİZLER DÜŞÜRÜLMELİ”
Çağlayan, iş adamlarının yeni yatırım yapması için düşük faizli kredilere ihtiyacı olduğunu, bundan dolayı faizin düşmesini istediğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin artık eskisi gibi olmadığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu: ”Borçlanma süremiz, borçlanma vademiz oldukça düşük arkadaşlar. Ekonomi Bakanı olarak üretmenin, emeğin ne olduğunu bilen, haksız rekabetin ne olduğunu yaşayabilen bir insan olarak aldım bu kararı. Eğer almasam benden hesap sormanız gerekirdi. Hem bu dünyada hem öbür dünyada. Gerek tekstil gerek konfeksiyonda almış olduğumuz bu koruma önlemleri Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün önceki dönemlerde ne kadar haksız rekabete maruz kaldığının çok net bir göstergesidir.”
“TÜRKİYE 241 GÜMRÜK BÖLGESİNE MAL SATIYOR”
Türkiye’nin 241 gümrük bölgesine mal sattığını dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti: ”Eğer Türkiye son 4 yılda küresel krizin başlamış olduğu dönemle beraber, sizlerle temaslar kurmasak sizlerle birlikte planlı programlı seyahatler gerçekleştirmesek sizlerin yurt dışı fuarlardaki masraflarınızın yüzde 75’e kadarını benim Bakanlığım karşılamamış olsaydı biz bu ihracat rakamını yakalayamaz, ihracatımızda dünya konjonktürünün gidiş istikametinde maalesef kayıplarla karşı karşıya kalırdık. 4 yıllık pazar araştırmasının ihracatımıza getirdiği katkı 42 milyar dolardır. 241 gümrük bölgesine 20 binden fazla ürün çeşidiyle ihracat yapan ve ihracatının yüzde 90’ından fazlası sanayi üretimi olan bir ülkeyiz. İhracat yapmadığımız iki pazar var. Biri Mikronezya, diğeri Nauru’dur.” Çağlayan, Türkiye’nin geçen yıl 152,6 milyar dolar mal, 42 milyar dolar hizmet ihracatıyla cumhuriyet tarihinde bir ilki yaşadığını ve ilk defa 194 milyar dolara yakın ihracat yaparak döviz ülkesi haline gelindiğini kaydetti.
”Sevsinler senin serbest piyasa ekonomini.”
“ÇED RAPORUNU VERENLER AB’DEN ÇOK AVRUPALILAR”
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanifi Öksüz’ün ÇED raporu ile ilgili sorusunu cevaplandıran Bakan Çağlayan, şunları kaydetti: ”ÇED konusunda işin birkaç boyutu var. ÇED’i veren bir taraf var. İlgili Bakanlığımız var. Ama oradaki bürokratlarımız, Allah’a şükürler olsun AB’den çok Avrupalı olanlar var. AB’nin sanayiciyi sıkmadığı kadar bizim bazı bürokratlarımız sizleri sıkıyorlar. Buna ben de isyan ediyorum. Başbakanımız bu konunun bizzat üzerinde duruyor. Elbette çevre çok önemli bizim için. Gerekeni yapacaklar. Bu ülke hepimizin. Ama bunların bazen sanayiciyi bezdirme ve boğma anlamına gelmemesi gerekiyor. Bundan dolayı aylardır bekleyen yatırım ve yatırımcılar var.”
Programda ayrıca Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın ekonomisi ve ihracatı ile ilgili bir sunum yaptı.
Kahramanmaraş ekonomisi ve sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunacak bazı proje ve öneriler hakkında bilgi veren Karaküçük; “Kahramanmaraş ekonomisi genel olarak son 7 yıl içerisinde 5 milyar dolar özel sektör yatırımı, 6 milyar sanayi hasılası, Türkiye iplik üretiminin %35’i, kumaş üretiminin %10’u, metal mutfak eşyalarının %60’ı, Türkiye elektrik üretimin %8’i, Türkiye çimento üretimin %7’si, gıda, altın işleme, kağıt, plastik, ambalaj, makine gibi sektörel çeşitliliği ilk binde 15 şirketi, 2005 yılında 450 milyon vergi üretirken 2012 yılında 1,5 milyar vergi geliri, 2005 yılında 45 bin kişiye istihdam sağlarken 2012 yılında 100 bin kişiye istihdam, 2005 yılında 235 milyar dolar ihracat yaparken 2012 yılında 765 milyon dolar ihracat yapan Türkiye’nin en çok elektrik tüketen illeri sırasında 11. sırada yer almaktadır.” dedi.
Türkiye ve Kahramanmaraş’ın ihracat verilerine de değinen Karaküçük, “Türkiye’nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Sayın Başbakanımızın ve sizlerin koymuş olduğu bu hedef doğrultusunda biz de Kahramanmaraş olarak bu 500 milyar dolar ihracat hedefinde biz de 5 milyar dolar ihracat hedefini işadamları olarak benimsemiş ve bundan dolayı da heyecan duyuyoruz. Türkiye’nin ihracatına baktığımız zaman 10 yıl önce 36,2 milyar dolar olan bugün %329 artışla 151.8 milyar dolara ulaşmıştır. Bu Türkiye’nin global ve makro olarak artışları. Bu artış hızıyla lerlediği zaman 2023’te 636 milyar dolar ihracat oluyor. 500 milyar dolar ihracat hedefi yakalanabilir. Rasyonel ve reel bir değer olarak görüyoruz. Kahramanmaraş’ın 2023 ihracat hedefine baktığımızda 5 milyar dolar ihracat hedefinde Kahramanmaraş’ın ihracatı ve gelişmesi Türkiye’nin büyüme hızının daha önünde gitmektedir. 10 yıl önce 131.2 milyon dolra olan ihracat %483 artarak 2012 yılında 765,63 milyon dolara ulaşmıştır. Önümüzdeki projeksiyona baktığımızda bu artışla devam ettiğimizde 765,63 milyon dolar ola ihracat inşallah 2023 yılında 4,5 milyar dolara ulaşacaktır. Bununla birlikte Kahramanmaraş’ın ihracatı ve yapmış olduğumuz sektörler bazında dağılıma baktığımızda; Tekstil ve hammaddeleri %75,9, Demir ve demir dışı metaller %9,4, Hazır giyim ve konfeksiyon %7,8’dir. Tekstil ve hazır giyimi birlikte düşündüğümüz zaman Kahramanmaraş’ın ihracatının yaklaşık %84’ü tekstil ve konfeksiyon sektörüdür. Kahramanmaraş’ta ihracatın ithalatı karşılama oranı 2011 yılında %63 iken 2012 yılında %73,8’dir. Tüm sanayici ve işadamalrı arkadaşlarımız bu hedefe kilitlenmiş, Ticaret ve Sanayi Odası ihracatımızın geliştirilmesi ve ihraç pazarlarımızın artırılması için yurtdışı fuar ve iş organizasyonları ve dış ticaret eğitim seminerleri ile ihracat seferberliği başlatmıştır. 2013 yılında 2 aylık dönemde 15-19 Şubat Almanya Frankfurt Ambiente fuarına ve Dubai’de Gulfood Gıda Fuarına götürdük. İnşallah Nisan ayında da Almanya Hannover’deki Sanayi Teknoloji fuarına götüreceğiz. Bu fuarlara KOSGEB’in desteklerinin dışında Odamız olarak da biz %25 katkı sağlıyoruz. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde yürüttüğümüz KOBİ işbirliği ve kümelenme projesi devam etmekte. Metal Mutfak eşyaları sektöründe kümelenme uygulaması, tedarik – değer zincir analizleri, sektör strateji raporu, UR-GE projesi, eğitim ve danışmanlık programları ve fuar organizasyonları devam etmektedir.” dedi.
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE 5084
Kahramanmaraş’ın bugün elde ettiği başarıyı, Türkiye’nin ekonomik sorunlarına en gerçekçi yaklaşımlardan biri olan ve üreteni, çalışanı, istihdam sağlayanı destekleyen 5084 Sayılı Teşvik Kanunu olduğunu vurgulayan Karaküçük, “Yeni Teşvik sisteminde Kahramanmaraş olarak 5.bölgedeki durumumuzdan ve konumumuzdan gayet memnunuz. Bu teşvikle alakalı ciddi yatırımlar planlamaktayız. Bu konuda sizlerin üstün gayretlerinden dolayı da teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanım 5084, 31.12.2012 tarihi itibari ile bitmişti. Bununla alakalı biz de Bakanlığınız’a ve birçok yere ve Başbakanlığımız’a da dosya gönderdik. Bunun uzamasıyla alakalı bundan 10 gün önce Mardin’de Sayın Başbakanımız bir müjde verdi. Bu müjde de inşallah 5084’ün uzayacağı konusunda. Heyecanla bekliyoruz. Ocak ayı bildirgelerine maalesef yetiştirilemedi. Bu konudaki çalışmalarınızla da inşallah biz sizlerden bilgi almak istiyoruz. Tekstildeki koruma önlemleri Sayın Bakanım; Türk sanayicisini, Türk esnaf ve sanatkarını, Türk işçisini ve Türk emeğini desteklediği ölçüde hedeflerine ulaşabilir. Tekstildeki koruma önlemleriyle alakalı bizlerin müracaatıyla sizlerin yapmış olduğu desteklerden dolayı ben Sayın Bakanıma huzurlarınızda çok büyük teşekkür ediyor ve alkışlamak istiyorum. Bugün Türk sanayisi ve Türk Tekstil sektöründe çarklar dönüyor ve yüzbinlere istihdam veriliyorsa bu son 2 yıl içerisinde kazandığımız 100 bin + istihdam, Sayın Bakanımızın himayelerinde ve onurlarında gerçekleşmiştir. Türkiye’de işsizliğin %8’lere kadar düşmesi ve ihracatta olumlu gelişmeler, sanayi üretim endeksinin belirgin şekilde yükselmesi, cari açığın gerilemesi, milli ekonomiyi destekleyen bu politikalar çerçevesinde özellikle korunma önlemleri ve antidamping uygulamalarının büyük oranda katkısıyla gerçekleşmiştir. Bundan dolayı ben Hükümete ve Ekonomi Bakanlığı’na şahsınızda teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK PROBLEMİ YOK
İthalat verilerine de değinen Karaküçük; “Ek vergiye tabi ürünler, cari açığın azaltılmasına yönelik olarak fazladan 1,91 milyar dolar katkı sağlamıştır. Aralık 2011 ayı ertesinde ek vergi kapsamına alınan örme kumaş ve diğer konfeksiyon ürünlerinde de ithalat gerilemiştir. Bu düşüşün karşısında Türk sanayicisi ve Türk tekstili üretim yapmıştır. Bugün baktığınızda artık Türkiye’de işsizlik gibi problemin olmadığı kanaatindeyim. Şu anda teksitil sektöründeki işsizliği iş beğenmeme olarak görüyoruz. Dokuma kumaş ithalatı aylık 130 milyon Dolar’a gerilemiştir. Örme konfeksiyon ithalatı aylık 49 milyon Dolar’a gerilemiştir. Her grafiğe baktığımız zaman çok ciddi bir şekilde bunların sektörümüze olumlu etkileri görülmektedir. Dokuma konfeksiyon ithalatı da aylık 105 milyon Dolar’a gerilemiştir. Korunma tedbirleri ve antidampinglerin etkisiyle üretim tekstil sektöründe 12 aylık dönemde 45 bin yeni istihdam sağlanmıştır. Tekstil ve konfeksiyondaki istihdam artışını ek vergi sonrasına baktığımız zaman bugün rakamlarıyla 100 bin rakamını çok rahatlıkla görmekteyiz. Bu başta Sayın Bakanımızın ve Ekonomi Bakanlığı bürokratlarının emeğidir. Bizlere vermiş olduğu ciddi bir motivasyondur. Ben bundan dolayı teşekkür ediyorum. Tekstil ürünleri sanayi kapasite kullanım oranları gördüğünüz gibi bu korunma önlemlerinin arkasından yükselmeye başlamıştır. Bununla birlikte Sayın Bakanım, Pamuk ipliği ve karışımlı sentetik iplikler için karşı karşıya gelinen zarar tehdidi bağlamında bu ürünlerin mütekabiliyet esasına dayalı olarak uygulamaya konulmuş olan 2011/1 sayılı Ek Vergi Tebliği kapsamına alınmasını talep etmekteyiz. TOBB Tekstil Meclisi olarak Sayın Abdulkadir Konukoğlu’nun imzasıyla bu müracaat zannediyorum Bakanlığınıza yapıldı. Aynı zamanda AKİB’de Zeki Kıvanç bey bu müracaatları yaptılar. Bu konudaki desteklerinizi ve olurlarınızı beklemekteyiz.” dedi.
TOMSUKLU ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÇALIŞMALARI
Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi talebini Sayın Zafer Çağlayan’a da arz eden Karaküçük,“Sayın Bakanım, sizlerin desteklediği 1. organize sanayi bölgemizi tamamladık. Şu anda Tomsuklu bölgesinde yeni organize sanayi bölgesi kurma çalışmalarımızı Sayın Vekillerim ve Sayın Valimizle birlikte yürütüyoruz. Şu anda 5320 dönüm yeni bir organize sanayi bölgesi alanı çıkardık. İnşallah 2013 yılının 2. yarısında talep toplamaya başlayacağımızı düşünüyorum. Geçen yıl Sayın Başbakanımıza da bu konuyu arz ettik. Bu konuyla alakalı -asgari alanla alakalı- da Sayın Başbakanımızın da destekleriyle olur aldık. Orayı organize sanayi bölgesinin içerisine katmayı planlamaktayız. Türkiye’de yenir bir kavram çıktı. Islah Organize Sanayi Bölgeleri biz de Kahramanmaraş’ta organize sanayi bölgeleri olmadan önce yapılmış olan yol güzergahlarındaki bu bölgeleri Islah Organize Sanayi Bölgeleri’ne müracaat ettik. Toplam1294 hektaralan 377 parsel ve 93 tane sanayi tesisi için bunların Islah Organize Sanayi bölgelerinin içerisine bölüştürülmesi için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza sunduk. Ticaret altyapısının geliştirilmesiyle alakalı da yeni yapılacak olan organize sanayi bölgesinin en önünde ticaret ve fuar merkezi kurmayı düşünüyoruz. Oteller, restorantlar, bir çekim merkezi, camisi, kültür merkeziyle birlikte bir alanı oluşturduktan sonra arka tarafta da sanayi parsellerini düşünmekteyiz. Bu konuda da Sayın Valimizin ve Vekillerimizin gayretleriyle sona gelmiş durumdayız.” dedi.
SERBEST BÖLGE
Serbest Bölge talebinde de bulunan Karaküçük, şunları ifade etti; “Sayın Bakanım, Kahramanmaraş biliyorsunuz emek yoğun sektörlerde öne çıkmış bir ilimiz. Tekstil, metal mutfak eşyası, altın işletmeciliği, ayakkabıcılık sektörü. Emek yoğun sektörlerin dışa açılması konusunda serbest bölgeler bizim için yeni bir ufuk oluyor. Siz göreve geldiğiniz zaman her şey dahil serbest bölgeler getireceğiz demiştiniz. O konuda da biz ciddi heyecan duyuyoruz. Kahramanmaraş’ta serbest bölgenin kurulması konusunda size müracaat edeceğiz. O konuda da sizin gayretlerinizi ve takdirlerinizi bekliyoruz. Yeni yapılacak olan Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi’nin karşı bölgesindeki hazine arazilerinde düşündüğümüz planladığımız serbest bölgeler konusunda da, gelecekte Suriye’de de barışın sağlanacağını düşünerek o bölgede de bizim emek yoğun sektörlerimizin Ortadoğu piyasasına hitap edebilecek ciddi bir altyapının oluşturulmasını düşünüyoruz.”
ÇEK YASASI, TÜRK TİCARET KANUNU VE SENDİKALAR YASASI
Çek yasası, Türk Ticaret Kanunu ve Sendikalar Yasası ile ilgili bazı bilgiler arz eden Karaküçük; “2011 ve 2012 yılları arasında karşılıksız çekte artış oranı %52 oranla artmıştır. Çek Türkiye’de güvenini kaybetmiştir. Güvenli bir enstrüman olarak kullanılırken bugün itibarsız bir senet konumuna düşmüştür. Bu konuda çeklerle ilgili hapis vs. güvenilirliğini talep etmekteyiz. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunuyla alakalı Sayın Bakanımız’ın ben ne düşündüğünü biliyorum. Bunu tekrar etmek istiyorum. 4 Bakanımızla birlikte ve gerek işverenler, gerekse işçi sendikalarıyla yapılan bir toplantıda Sayın Bakanımızın ve benim de katıldığım bir toplantıda ben Sayın Bakanımın oradaki konuşmalarını duyduğumda hakikaten gönülden sizler adına alkışladım. Sayın Bakanımızın o kadar cesur konuşmaları; ‘Kardeşim biz bu ülkede sendika değil fabrika açmanın derdine düşmeliyiz. Biz sanayicinin, işadamının önünü açmaliyız. Bugün Avrupa’nın geldiği noktayı görüyorsunuz. Avrupa bugün artık mezarlığa döndü. Bizi o noktaya getirmeyin’ diye bizler adına çok ciddi anlamdaki gayretlerine ben burada şahit oldum. Sizlerle de bunu paylaşmak istiyorum. Sayın Bakanımızın da bu konuda çok ciddi gayretleri oldu. Ama buna rağmen sendikalar yasası istemediğimiz halde çıktı. Yine bu konuda yeri geldiği zaman desteklerinizi esirgemeyeceğinizi biliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlarken; sürdürülebilir üretimi, uluslararası rekabet gücünü, ithalatın ihracatı karşılama oranını, işsizliği ve cari açığı da gözetmelidir.” dedi.
Karaküçük’ün ardından da Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu kısa bir konuşma yaparak sanayicinin sıkıntılarını dile getirdi.
Daha sonra ihracatta başarılı olan ilk 20 firmaya ödül takdim edildi.
Ödül Alan Firmalar Şöyle;
1. İSKUR İPLİK KUMAŞ MENS.TİC.VE SAN.A.Ş.
2. KİPAŞ PAZARLAMA VE TİCARET AŞ.
3. MATESA TEKS.SAN.VE TİC.A.Ş
4. İSKUR TEKS.ENERJİ TİC.VE SAN. A.Ş.
5. ERDEM TEKS.SAN.VE TİC.A.Ş.
6. GEMCİLER GÜVEN METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
7. ARMEN İPLİK ÖRME TEKSTİL SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
8. İSFA METAL TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş.
9. BAL-ÇİN TEKSTİL BOYA SAN.TİC. A.Ş
10. SAF MENSUCAT SAN. VE TİC. A.Ş.
11. ELİF İPLİK TEKSTİL OTOMOTİV İNŞ.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
12. KARACASU TEKSTİL TİC. VE SAN. A.Ş..
13. MEM PAZARLAMA LTD.ŞTİ.
14. ORDEMA TEKS.PAZ.SAN.VE TİC.A.Ş.
15. ÇMS PAZ.VE TİC.LTD.ŞTİ.
16. DEMRAN YEM SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
17. ARIKAN MENSUCAT SAN.VE TİC.A.Ş
18. DAR TEKS.SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
19. ARSAN DOK.BOYA SAN.VE TİC.A.Ş
20. BALSOY TEKSTİL SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
Programa, Vali Şükrü Kocatepe, TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Yıldırım Ramazanoğlu, Sevde Beyazıt Kaçar, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak,Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Emniyet Müdürü Metin Aşık, Ak Parti İl Başkanı M. Fatih Erkoç, CHP İl Başkanı Esat Şengül, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, İş Adamı Dernek Başkanları ve çok sayıda iş adamı katıldı.