Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 45. Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Meclis Başkan Vekili Fehmi Arıkan başkanlığında yürütülen toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ile Yönetim Kurulu üyeleri ve Meclis üyelerinin yanı sıra KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bakan ve bazı öğretim üyeleri katıldı.
Başkan Kemal Karaküçük konuşmasında, Kahramanmaraş’ın bugün Türkiye ekonomisindeki etkin rolü ve özellikle gelişmiş imalat sanayii ile örnek şehirler arasında yer aldığını ifade etti. Karaküçük, tekstil ve metal mutfak sektöründe Türkiye’nin lideri konumuna ulaşarak iplik üretiminin %35’ini, dokuma kumaş üretiminin %10’unu, metal mutfak eşyalarının %50’sini, Türkiye elektrik üretiminin %8’ini, çimento üretiminin %7’sini karşıladığını söyledi. Karaküçük şöyle devam etti: 2005 yılından bugüne ise 5084 Sayılı Teşvik Kanunu ile birlikte 370 yatırım projesi kapsamında 2,2 milyar dolar yatırım tamamlanmış, 1,6 milyar dolarlık yatırım ise devam etmektedir. Toplam yatırımlar 4 milyar dolara yaklaşmıştır. Bugün itibariyle dış ticaret kapasitesi yaklaşık 2 milyar dolara yükselmiş, istihdam 100 bini geçmiştir. İmalat sanayinde faaliyet gösteren işletme sayısı her geçen gün artmakta ve Kahramanmaraş, Türkiye 2023 vizyonu kapsamında yeni yolunu belirleyerek 5 milyar dolar ihracat hedefine doğru koşmaktadır. Kahramanmaraş olarak geldiğimiz yolda devam etmek, hedeflerimizi gerçekleştirmek, gelecek nesillere daha modern ve zengin bir kent bırakmak adına önemli bir noktada olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Son bir yıldır üzerinde çalıştığımız projeler, sektörlerimizin sorunlarına çözüm üretmek adına yaptığımız çalışmalar hep bu gelişmeleri sürdürmek ve yeni bir rota belirleyerek dünya ekonomisine entegre olmaya yönelik çalışmalardır. İşte onlardan birisi olan532 hektaralanı kapsayan Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi 1. etap projemiz ve bununla birlikte ilimizdeki sanayi bölgelerinin organize sanayi bölgesi niteliğine kavuşturulmasına yönelik1294 hektaralanı kapsayan 3 adet ıslah OSB başvuru dosyası Kahramanmaraş Valiliği tarafından incelenmiş ve Bakanlığa gönderilmek üzere uygun bulunmuştur. Kahramanmaraş’ın vizyonunda çok önemli gelişmelere altyapı oluşturacak bu dosyaları bizzat sunmak ve bir an önce incelenerek işleme konulmasını sağlamak amacıyla Sayın Valimiz ve milletvekillerimiz ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakamınız Sayın Nihat Ergün beye Ekim ayı başında bir ziyarette bulunmayı planlamaktayız.
AB tarafından finanse edilecek olan İş Geliştirme Merkezi Projesi’ne de değinen Karaküçük, “35 işlikten oluşan İş Geliştirme Merkezi Projemizin kabulü kesinleşerek Avrupa Komisyonu’nun onayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gelmiş bulunmaktadır. 5,4 milyon Avro bütçesi ile ilimizde yenilikçi KOBİ kavramının gelişmesine yardımcı olacak ve girişimciliğin gelişmesinde önemli bir stratejik avantaj sağlayacaktır.”
Son dönemde yapılan ve iş dünyasını yakından ilgilendiren yasal çalışmalara değinen Karaküçük; “Bazı yasa çalışmaları ülkemizin üretim ekseninden tüketim eksenine kaymasına yol açacak niteliktedir. Daha önce de dile getirdiğimiz üzere, çek yasası, sendikalar yasası ve Türk Ticaret Kanunu’nun içerdiği hükümler daha şimdiden kendini göstermeye başlamış ve üretimin önünde bir engel oluşturmaktadır. Bununla birlikte, Meclis’teki dört partinin uzlaşmasıyla yeni Anayasa’nın sosyal güvenlik ve adil ücret maddesine ‘asgari ücretten vergi alınamaz’ maddesi konulmak suretiyle asgari ücretin vergi dışı bırakılması çok önemli bir gelişme olup Türk sanayisi açısından olumlu neticeleri olacaktır.”
Makro ekonomik gelişmeler ile ilgili görüşlerini belirten Karaküçük; “Dünya ekonomisini yakından ilgilendiren bir gelişme FED’in 13 Eylül’de açıkladığı üçüncü parasal genişleme adımıdır. Dünyada domino etkisi yapan bu adım ülkemizde de faiz indirimini getirmiştir. Merkez Bankası 18 Eylül’de duyurduğu faiz oranları ile faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunması önemli bir gelişmedir. Umuyorum ki; bu para politikaları devam eder ve faizler daha da düşerek üretimi ve yatırımı cazip hale getirerek ülkemizin büyümesine olumlu katkılar sağlar. Tüm bu olumlu gelişmelerin yanında, Ortadoğu’da ve özellikle sınırımızda yaşanan sıcak olayları ve sonu gelmeyen terör saldırıları bizleri derinden üzmektedir.”
Toplantıda bir konuşma yapan KSÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. İsmail Bakan ise şehir rekabetçiliği kavramına vurgu yaparak, gelişmiş ülkelerde şehirlerin rekabet yeteneğinin ortaya konularak strateji geliştirdiklerini söyledi. Bakan, Kahramanmaraş için de şehir rekabetçiliği bakımından gerekli olan çalışmaların ve projelerin yapılarak strateji belirlenmesi ve geleceğe dönük adımların bu kapsamda atılması gerektiğini ifade etti.
Ardından söz alan Doç. Dr. Cem Engin ise makroekonomik gelişmelere ilişkin bir sunum yaptı. Engin, Türkiye’nin kriz sonrası hızlı toparlanan ülkeler arasında olduğunu ancak sürdürülebilir büyüme için bazı yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi.