.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, KMTSO’nun 29. meclis toplantısında konuştu. İşletmeler için bilgi ya da tekniğin hızlı bir şekilde üretime yansımasının ve ticarileşmesinin çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Bu işbirliği denildiğinde akla bir laboratuar da çalışma yaparak oluşturulan bilgiyi ya da tekniği sanayide üretime çevirmeye uğraşan akademik personel ve ilgili işletmenin üretim müdürü ya da mühendisinin yaptıkları faaliyetlerin geldiğini ifade eden Karaküçük, şöyle konuştu: ”Maalesef bu çalışmalar sonuçsuz ya da ekonomik olmayan dolayısıyla üretime dönüşemeyen birer ARGE faaliyeti olarak kalır. Bu durum işletme ile üniversite arasında zaman içerisinde uzaklaşmaya ve sonunda kopukluğa neden olur. Buradaki sorun, işbirliğini iki kesimin birbirlerinden uzak mekanlar da denemelerinden kaynaklanır. İşletmeler için bilgi ya da tekniğin hızlı şekilde üretime yansıması ve ticarileşmesi çok önemlidir. Özellikle batılı ülkelerde, sanayileşme konusunda mesafe almış ülkelerde, bilginin ticarileşmesinin daha hızlı ve etkin. Bu da üniversite-sanayi işbirliği sayesinde ortaya çıkıyor”
Gelişmiş ülkelerde üniversite-sanayi işbirliğinin ilk olarak üniversitelerdeki ARGE merkezlerinde başladığını belirten Karaküçük, böylece her iki kesimin bir araya gelerek sorunlara birlikte çözüm aramak suretiyle müşterilerin isteklerine yanıt vermek ve yenilikleri geliştirmek için faaliyette bulunduklarını kaydetti. Karaküçük şöyle dedi: ”Bu merkezlerde üretilen ekonomik bilgiler ya da çözümlerin zaman içerisinde bu çalışmaları öyle bir hale getirmiştir ki, üniversitelerdeki ARGE merkezleri sanayi kuruluşlarının içerisine taşınmaya, akademik personel fabrikaların ilgili birimlerinde bizzat ARGE faaliyeti gerçekleştirmeye başlamıştır. Almanya bunlara en büyük örnektir. Büyük Alman otomobil markalarının bütçesel anlamda ve zaman bakımından işlerinin büyük kısmı ARGE çalışmalarından ibarettir. Makine sanayi ve ilgili diğer sektörlerde de aynı işbirliği başarılmıştır. Bu işbirliği Almanya’yı dünyanın en büyük otomobil ihracatçılarından ve dünya makine ihracatının birincisi konumuna getirmiştir.”
Karaküçük, Türkiye olarak gelişmiş ülkelerdeki bu sistemden ders çıkartarak üniversite-sanayi işbirliğini her iki kesimin fiziki olarak bir araya gelebileceği, akademisyenlerin işletmelerde çalışmalarda bulunabileceği bir platformun oluşturulması gerektiğini vurguladı.
KAHRAMANMARAŞ EKONOMİSİ
Kahramanmaraş’ın Türkiye’nin en büyük 20 ekonomisinden biri olduğunu belirten Karaküçük, kentteki 430 tesiste yıllık 2 milyar dolar sanayi hasılası ortaya çıktığını ifade etti.
Kente son 5 yılda 3 milyar dolar özel sektör yatırımı gerçekleştiğini belirten Karaküçük, ”Tekstil sektöründe Türkiye iplik üretiminin yüzde 35’ini, kumaş üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştiriyoruz. Kahramanmaraş, Türkiye toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün yüzde 8’ine sahiptir. Bugün geldiğimiz nokta sevindiricidir. Ancak bunlar Kahramanmaraş’a yetmeyecek ve bizler Kahramanmaraş’ı daha ileriye taşımak, niceliksel değil nitelik olarak büyümesini sağlamak, katma değerimizi yükseltmek, uluslararası rekabet gücümüzü artırmak ve sürdürülebilir hale getirmek, tüketici algısında Kahramanmaraş çekiciliği yaratmak durumundayız” şeklinde konuştu.