Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • ALTUNKÖPRÜ; “TÜRKİYE’DE AR-GE YETERSİZ” 31.05.2011

    ALTUNKÖPRÜ; “TÜRKİYE’DE AR-GE YETERSİZ” 31.05.2011

    .
    Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ev sahipliğinde yapılan "2. Doğu Akdeniz Üniversiteleri Bölgesel Ar-Ge Pazarı 2011 " adlı programda KSÜ Prof. Dr. Nafi Baytorun konferans salonunda gerçekleştirildi.

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası adına toplantıya katılan KMTSO Yönetim Kurulu üyesi Resul Altunköprü, Ülke olarak, üniversitesi-sanayi işbirliği öteden beri hep konuşulan ama hayata geçirilemeyen bir konu olduğunu ifade etti.

    Türkiye’de bugün ar-ge faaliyetlerinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Altunköprü, “Düşük katma değer sorununun temelinde de söz konusu işbirliğinin oluşturulamamış olması yatmaktadır. İş dünyası ve akademik çevrenin birbirinden kopuk olması, işletmelerin inovasyon yeteneklerini geliştirememelerine yol açmakta, diğer yandan akademik dünyanın reel konulardan uzaklaşmasına, üretilen bilginin ticarileştirilememesine sebep olmaktadır. Sonuçta da, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretimi gerçekleştirilememekte, uluslararası rekabet gücü kazanamamakta ve ülke ekonomisi gelişememektedir. Bugün yaşadığımız birçok sosyoekonomik problemin altında yatan nedenlerin başında kişilerin refahının sağlanamamış olması yatmaktadır. Bu da doğrudan doğruya ülkenin rekabet performansı ile ilişkilidir. Rekabet etmenin de yolu ar-ge yapmak ve bunun için de üniversite-sanayi işbirliğini sürdürülebilir şekilde geliştirmektir”dedi.

    Kahramanmaraş bugün Türkiye’nin en büyük 20 ekonomisinden biri olduğuna dikkat çeken Altunköprü; “430 sanayi tesisi ile 2 milyar doları aşan sanayi hasılası bulunmaktadır. Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı yaklaşık 10 bin, esnaf odalarına kayıtlı yaklaşık 56 bin üye işyeri vardır. 1,6 milyar dolar dış ticaret hacmi ile 93 ülkeye ihracat yapmaktadır. İhracatta 19., ithalatta 16. sırada yer almaktadır. Türkiye’nin sanayi elektrik tüketimine göre en çok sanayileşmiş ilk 9 şehrinden birisidir. SGK’ya kayıtlı işçi sayısı 100 bini geçmiştir. 5 yılda 3 milyar dolar reel sektör yatırımı realize edilmiştir. Türkiye tekstil sektöründe iplik üretiminin yüzde 30’unu, kumaş üretiminin yüzde 10’unu gerçekleştirmektedir ve Türkiye toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün %8’ini bulundurmaktadır. Bu kadar ciddi bir potansiyeli bulunan ve adı artık sanayi şehirleri arasında anılan Kahramanmaraş’ta bugün maalesef üniversite-sanayi işbirliği istenen seviyeye gelememiştir. Düşünün ki, ar-ge kapasitesi yüksek bir sanayi sektörümüz olsaydı Kahramanmaraş sanayide 9. değil belki de 3. olacaktı. Sanayi hasılası 2 değil belki de 10 milyar dolar, dış ticaret hacmi 5 milyar dolar olacaktı. Ve bugün Türkiye’nin en seçkin illerinden birisi olacaktı. Ama bugün bunlar için üzülmek ya da geçmişi irdelemek için değil, kaybettiğimiz yılları nasıl ger kazanırız? Bunun için hangi projelere destek verilmesi gerek? Bunları belirlemek için toplandık. Bizler Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üniversite-sanayi işbirliğinin oluşturulması adına geçmişten buyana birçok girişimlerde bulunduk. Üniversitemizin bugünkü ve geçmiş dönem yönetimi ile birçok toplantılar yaptık. Danışma kurulları oluşturduk. ÜSKİM’in kurulmasına destek olduk. Tekmer ve Teknokent projelerinde aktif olarak rol aldık. Proje pazarları etkinliklerine maddi destek verdik. Son olarak yine valiliğimiz ve üniversitemiz ile birlikte kurulan işbirliği platformunda yerimizi aldık. Ama bunlar yetmez. Aktif olarak sanayicimize bu imkanları ulaştırmak, sanayi ile akademisyenlerimizi bir araya getirmek, sanayinin rekabet gücünü hep birlikte sürdürülebilir şekilde artırmak zorundayız. ÜSKİM, Tekmer, Teknokent, İşbirliği Platformu, Proje Pazarları ve diğer tüm ortamlara iş dünyasını çekmek zorundayız. Bunun da yolu gerçekçi projelerin üretilmesi ve ticari değeri olan bilginin üretilmesinden geçmektedir”diye konuştu.

    KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan ise eskiden insanların proje hazırlamanın ne demek olmadığını bilmediğini belirterek, yapılan bu çalışmaların ülke adına gurur verici olduğunu söyledi.

    Açılış konuşmalarının ardından 8 üniversiteden 60 Ar-Ge projesi sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Programın son bölümünde ise jüri değerlendirme toplantısı yapılarak ödüle layık projeler belirlendi.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *