Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO KAYIT DIŞI İSTİHDAM İLE MÜCADELE EDİYOR 28.03.2011

    KMTSO KAYIT DIŞI İSTİHDAM İLE MÜCADELE EDİYOR 28.03.2011

    .

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın yürüttüğü “Sosyal Sorumluluk ve Yenilikçilik Yaklaşımıyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki” Projesi kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu Kahramanmaraş İl Müdürlüğü’nde kurum yetkilileri ile ve Ticaret ve Sanayi Odası’nda Oda Meslek Komite başkanları ile mevcut durum analizini boyutlandırmak üzere odak grup toplantıları gerçekleştirildi.

    İlk olarak SGK İl müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, SGK İl Müdürü Mehmet Dere, Kahramanmaraş’ta kayıt dışı istihdam konusunda mevcut durum ve Sosyal Güvenlik Kurumunun bu konuda yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İstihdam konusunda yapılan devlet teşviklerinin de kayıtlılığı arttırmada önemli bir payı olduğuna dikkat çeken Dere, Ticaret ve Sanayi Odası’nın yürüttüğü projede birlikte çalışarak çok olumlu sonuçlar elde edilebileceğini belirtti.

    Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası’nda Meslek Komite başkanlarının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, Kahramanmaraş’ta kayıt dışılığın nedenleri, Proje sonucu oluşturulacak raporda politika önerileri geliştirmeye yardımcı olacak çözüm önerileri sektörler bazında ele alındı.

    Kahramanmaraş’ta kayıt dışı istihdamla mücadele amacı ile hazırlanan Proje şu çıktıları üretmeyi hedeflemekte:
    1. Yerel kurum ve mesleki örgütlerin kayıtlı istihdam konusunda kurumsal kapasitesinin artırılması,
    2. İşverenlerin ve çalışanların kayıtlılık ve sosyal sorumluluğun yararları konusundaki bilinç düzeyinin artırılması,
    3. Politik düzeyde sorunların anlaşılmasının sağlanması, gerekli düzenlemelerin yapılarak kayıt altına alma sürecinin kolaylaştırılması,
    4. Kahramanmaraş’ta kayıtlı istihdamın artması
    Proje kapsamında yukarıda belirtilen hedeflere ulaşabilmek için şu faaliyetler gerçekleştirilmektedir:

    Faaliyet 1. Kurumsal kapasitenin oluşturulması: Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne istihdam hizmetleri konusunda danışmanlık desteği alınacaktır. Bu destek, kurumların ilgili personeline yönelik 10 günlük bir eğitim programı düzenlenmesi ve oda yönetim kurulu ve meclisine yönelik 2 saatlik konferans yoluyla gerçekleştirilecektir. Aynı eğitim programı ve konferans Sosyal güvenlik İl Müdürlüğü’nde de uygulanacaktır. Kurumsal sürdürülebilir yapıların oluşturulması için Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgi ve danışmanlık ofisi kurulacaktır. Bu ofis, bilgi ve danışmanlık hizmetleri sunulacaktır.

    Faaliyet 2. Broşür ve CD’nin geliştirilmesi ve yayımı: Sosyal sorumluluğu da içeren ve yasal durumu ortaya koyan bir broşür ve CD geliştirilerek (Kayıtlı istidamın ve sosyal sorumluluğun getirileri) 1000 adet çoğaltılacak ve firmalara yayımı sağlanacaktır.

    Faaliyet 3. Bilinçlendirme aktivitelerinin yapılması: Kariyer ve meslek geliştirme seminerleri organize edilecektir. Bu kapsamda, 500 kişinin katılacağı yasal zorunluluklara ilişkin çalışan ve işveren kesime yönelik eğitim seminerleri, 300 firma temsilcisinin katılacağı pazar odaklı sosyal sorumluluk eğitim seminerleri ve 250 kişinin katılacağı kariyer ve meslek geliştirme seminerleri düzenlenecektir. Yasal zorunluluklara ilişkin seminerler 5 kez, pazar odaklı sosyal sorumluluk eğitim seminerleri 4 kez, kariyer ve meslek geliştirme seminerleri 5 kez tekrarlanacaktır. Ayrıca 3 kez TV programı yayınlanarak geniş kesimlere ulaşılması hedeflenmektedir.

    Faaliyet 4. Danışmanlık hizmetleri sunulması: Sosyal sorumluluk konusunda danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi sağlanacak ve bir danışman havuzu oluşturularak işletmelere kayıtlı istihdam ve sosyal sorumluluk danışmanlık hizmetleri sunulacaktır. Danışman havuzu en az 15 kişiden oluşacaktır. Danışmanlık hizmetleri en az 70 firmaya verilecektir.

    Faaliyet 5. Politika önerileri geliştirilmesi: İstihdamın kamu tarafında da yenlikçi bir anlayışın kabul edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Ceza ve polisiye tedbirlerin yanı sıra, işletmelerin eğilimleri ve talepleri, çalışan kesimin ihtiyaçları doğrultusunda politik düzenlemeleri yapmak durumundadır. Politika düzeyinde çağdaş ve tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayacak bir politik düzenlemeye ihtiyaç olduğu ortadadır. Sosyal güvenlik reformunun bu ihtiyaçları karşılaması beklenmektedir. Bu kapsamda, kayıt dışı istihdam sorununun temel nedenleri hakkında bir araştırma ve analiz çalışması yapılarak bu çalışmanın sonuçları hedef grup temsilcileri ve proje ortakları ile birlikte düzenlenecek ve 25 kişilik katılımlı bir çalıştay da değerlendirilecektir. Bu çalıştayın sonuçları doğrultusunda politika önerilerine yönelik rapor hazırlanacaktır.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *