.
Avrupa İşletmeler Ağı 6. Ulusal Eşgüdüm Toplantısı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis salonunda başladı. İki gün sürecek toplantılara Türkiye’nin 7 bölgesinden 70’in üzerinde KOBGEB ve Ticaret Sanayi Odaları temsilcileri katılıyor.
Avrupa İşletmeler Ağı 6. Ulusal Eşgüdüm Toplantısına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ve KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Müdürlüğü ev sahipliği yapıyor. Toplantının açılış konuşmasını Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Kubilay Doğan yaptı.
16 bin yıllık tarihi, zengin kültürü ve eşsiz doğasıyla Doğu Akdeniz’in incisi konumunda bir şehir olduğuna vurgu yapan Kubilay Doğan, “Kahramanmaraş yıllık yaklaşık 450 milyon dolar ihracatı, yaklaşık 545 milyon dolar ithalat, 2,9 milyar dolar reel sektör yatırımı ve 2,5 milyar dolar sanayi hâsılası ile Türkiye’nin önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi. İllerin sanayileşme göstergesi olarak sanayide tüketilen enerji sıralamasında 2009 sonu itibariyle 81 il içerisinde 9. sırada yer alıyor. Ocak 2010’da Türkiye İhracatçılar Meclisi ile birlikte ve Kahramanmaraş Sanayicisi, Sivil Toplum Kuruluşları, Sütçü İmam Üniversitesi ve Kamu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz 2023 ihracat hedefleri Ortak Akıl Toplantısı’nda Kahramanmaraş 2023 yılı için kendisine 3 milyar Dolar ihracat hedefi belirlemiştir. Bu hedefe ulaşmakta şüphesiz ki Avrupa İşletmeler Ağı projesinin ve faaliyetlerinin çok önemli katkıları olacaktır.” dedi.
Avrupa İşletmeler Ağı Projesi Kahramanmaraş’ta KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi koordinatörlüğünde ve Odamız işbirliği ile 2008 yılında başladığını hatırlatan Doğan, “Bu tarihten bugüne, proje kapsamında Kahramanmaraş’ta, KOSGEB ve Odamız bünyesindeki ofisler aracılığıyla KOBİ’lere ücretsiz danışmanlık hizmetleri, ticari ve teknolojik işbirlikleri konusunda destekler verilmekte, yenilikçilik, rekabetçilik, fikri ve sınaî mülkiyet hakları, Avrupa Birliği Mevzuatı gibi bilgilendirmeye ve kurumsal kapasite arttırmaya yönelik seminerler ve eğitimler verilmekte, yurtiçi ve yurtdışı fuarlara, ticari gezilere katılım ve ikili işbirliği görüşmeleri etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. 2008’den bugüne Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen etkinliklere işletmelerden, kamudan ve sivil toplum kuruluşlarından 2000’den fazla kişi katılım göstermiştir. Yine bu proje kapsamında 100’den fazla Kahramanmaraş firması yurtiçi ve yurtdışında yabancı firmalarla ikili işbirliği görüşmelerinde ve eşleştirme faaliyetlerine katılmıştır. Bunların yanı sıra Kahramanmaraş ve Osmaniye’de 50 adet işletmeye teknoloji taraması yapılarak oluşturulan 66 adet ticari ve teknolojik işbirliği talebi-teklifi 45 ülkede yer alan 570 Avrupa İşletmeler Ağı ofisinde yayınlanmıştır. Bu işletmelerle işbirliği yapmak için 40 adet işbirliği talebi ofislerimize ulaşmıştır”diye konuştu.
KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Yılmaz ise yaptığı konuşmasında Kahramanmaraş’ta yapılan çalışmalar ve projenin katkılarından söz etti.
Toplantıda konuşan KOSGEB Hizmet Merkezleri Koordinasyon Daire Başkanı Ahmet Alperen, “Hepinizin malumu olduğu üzere rekabet edebilirlik ve yenilik çerçeve programının alt bileşeni olan girişimcilik ve yenilik özel program 1 kapsamında yürütülmekte olan Avrupa işletmeler Ağı yapısı ile daha rekabeti ve müreffeh bir Avrupa bölgesine ulaşılması hedeflenmektedir.” dedi.