Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet BALDUK ve Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus NACAR, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem ALKİN’in moderatörlüğünde, Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisindeki yeri konulu program Bloomberg TV’de canlı olarak yayınlandı.
Kahramanmaraş Ramada Otel’den 16 Haziran 2010 Çarşamba günü canlı olarak yayınlanan programda açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kerem Alkin’in; Kahramanmaraş’ın son 10 yıl içerisinde Türkiye ekonomisinde nasıl öne çıktığı, üretimle ilgili olarak nasıl merkez olduğu sorusu üzerine görüşlerini dile getiren Mehmet BALDUK; Bloomberg TV’yi ve kendisi de aynı zamanda bir Kahramanmaraşlı olan Türkiye Finans Genel Müdürü Yunus Nacar’ı şehrimizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Üreticiyi ve yatırımcıyı iyi bir şekilde destekleyen Türkiye Finans Katılım Bankası’na ve bilginin çok önemli olduğu bir çağda iletişim ve haberleşme adına büyük bir açığı kapatan Bloomberg TV’ye hoş geldiniz diyorum. Yaklaşık otuz yıldır tekstilci olduğunu söyleyen Balduk, bilgi alışverişinin geçmişten günümüze ne kadar hızlı yol aldığına değinerek “Bloomberg TV sayesinde emtia fiyatlarını ve parite hareketlerini New York Borsası veya diğer borsalardaki hareketleri görüp hızlı bir şekilde karar alabiliyoruz. Küreselleşme sürecinde bilgiyi ne kadar hızlı edinirsen, karar verme aşamasında sonuca o kadar hızlı ulaşabiliyorsun. İşte Kahramanmaraş’ın son on yılda bu kadar hızlı gelişmesinin altında yatan sebeplerden birisi de budur. Ayrıca her gün işinin başına giden, işiyle ilgilenen müteşebbis bir nesil var Maraş’ta. Yaptığı yatırımlarla dünyanın en iyi teknolojisini bulup getiren, işinin başında duran verimliliği maksimum seviyeye çıkartıp, maliyetleri minimuma düşürmeye çalışan ve çoğunluğu KOBİ olduğu için de çok hızlı pazar değiştirebilen, bunun sonucu olarak da ciddi bir başarı öyküsü yazan sanayicilerin şehridir Kahramanmaraş. 2009’daki ciddi kriz ortamında dahi ihracatını hiç ara vermeden artıran ender şehirlerden bir tanesi olan ilimizin bu çalışmalarını başarı olarak değerlendirmek lazım. Türkiye’nin 2009’da ihracatı %20 civarında düştü, Kahramanmaraş’ta ise ihracatımız bir kısım fabrikaların kapanmasına rağmen %11,5 artış gösterdi. Sürekli bir pazar arayışı var. Mal üretirken kaliteden ödün vermeden ama ucuza mal ederek ürünlerimizi pazarlıyoruz.’’ dedi.
Kahramanmaraş’ın son onbeş yılda çok hızlı geliştiğine değinen Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, başlarda K.Maraş’a finansal açıdan ihtiyatlı yaklaştığını, çünkü “parayı Maraş’a götürdü ve batırdı” denmesinden çok korktuğunu ifade etti. Nacar, “Fakat zamanla Kahramanmaraşlı müteşebbisler finansal kaynağın ne demek olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini gayet iyi öğrendiler. Mevduattan daha fazla bir kredi kullanım durumu oluştu. K.Maraş’ta toplam 52 milyon TL mevduat topladık. Türkiye Finans olarak biz 70 milyon TL nakdi ve 55 milyon TL gayri nakdi olarak toplamda 125 milyon TL kredi kullandırdık. Maraş çok gelişti. Narlı ilçesinde iki tane çok önemli çimento fabrikası kuruldu. Arkasından tekstil sektörünün konfeksiyona ve markalaşmaya doğru hızla ilerlediğini gördüm. Kahramanmaraş’ın ihracat değeri 600 milyon dolar. Önümüzdeki dönemde araya giden malların da satılması ile ihracatın çok önemli derecede artacağına, 2015 yılında 2 milyar doların üzerinde ihracat yapacağına inanıyorum.” dedi.
Son olarak bölge ekonomisi ile ilgili genel değerlendirmelerin yapıldığı programda Kahramanmaraş’ın turizm potansiyeline, gıda sektöründeki hızlı yükselişine, dört büyük baraj gölü olması sebebi ile kültür balıkçılığı ve endüstriyel tarım noktasında da büyük çalışmaların yapıldığı konularına değinildi.