Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO’da Avrupa İşletmeler Ağı Projesi Kapsamında İhracatta Fırsatlar Konferansı Gerçekleştirildi

    KMTSO’da Avrupa İşletmeler Ağı Projesi Kapsamında İhracatta Fırsatlar Konferansı Gerçekleştirildi

    Avrupa İşletmeler Ağı Projesi (EEN) kapsamında, KMTSO, KOSGEB Kahramanmaraş İGEM, Akbank ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliği ile "İhracatta Fırsatlar, Yeni Sektörler, Pazarlar, İş Modelleri ve Teşvikler" konferansı gerçekleştirildi.

    KMTSO Meclis Toplantı Salonunda yapılan konferansa moderatör olarak Dünya Gazetesi Yazarı ve İhracat Uzmanı Şefik Ergönül, konuşmacı olarak Akbank Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Beyhan Demir, DEİK Avrasya Bölge Koordinatörü Serdar Arıkan, DEİK Türkiye-Afrika Masası Koordinatörü Shihab Adam, İGEME Uzman Yardımcısı Serhan Ortaç ve Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş. Danışmanı Hasan İbrahim Toksoy katıldı.

    Toplantının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, Türkiye’nin ihracatta devamlılık sağlaması gerektiğini belirterek: "Anadolu girişimcisi maalesef birbirine soru sormaktan çekiniyor." dedi. Balcıoğlu konuşmasında devamla Türk ihracatçısının son 10 yılda gösterdiği performansın bütün dünyada takdirle karşılandığını ifade etti. ”Dünyanın neresine giderseniz gidin bindiğiniz uçakta mutlaka bir Türk’e rastlarsınız” diyen Balcıoğlu: ”Bu da Türk girişimcisinin kabiliyetini ortaya koymaktadır. Ancak bizim mutlaka ve mutlaka ihracatta belirli bir standart ve devamlılığı sağlamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

    Türkiye’nin ihracatını arttırmaktan başka çaresinin bulunmadığını vurgulayan Balcıoğlu şöyle devam etti: ”Şunu üzülerek söylemem gerekiyor ki özellikle Anadolu’daki girişimcilerimiz birbiriyle istişare etmekten imtina ediyor, çekiniyor. Bunu mutlaka aşmalıyız. Bakınınız hepimiz ihracat yaparken çeşitli sorunlar yaşıyoruz. Tecrübelerimizi mutlaka birbirimize anlatmalıyız. Bu birlik ve beraberliği yakalayabilirsek Türkiye’nin ihracatı beklentilerin çok ama çok üzerinde olacaktır.”

    Kahramanmaraş’ın ekonomik durumu ile ilgili de bilgiler veren Balcıoğlu: ”Bugün Kahramanmaraş Türkiye’nin ithal ettiği paslanmaz çeliğin yarısından fazlasını işliyor. Tekstilde Türkiye’nin yüzde 35’i burada karşılıyor ki bu dünyanın yüzde 2’sine karşılık geliyor. Dünyada geçen yıl kriz vardı ve hepimiz bundan etkilendik. Biz doğru düzgün işimize geldik yani işimizin başında durduk. Dolayısıyla işinizin başında olmanız üretim artışını da beraberinde getiriyor. Evet, dünyada bir kriz vardı biz ise yerimizde duruyorduk. Bizim en çok mal sattığımız Avrupa ülkeleri ciddi bir krizle karşı karşıya idi. Ama biz buna rağmen ihracatımızı artırmayı başardık.” şeklinde konuştu.

    Konferansta oturum başkanlığını yapan Şefik Ergönül, yurt dışına mal satmanın ihracat olarak kabul edilmemesi gerektiği söyledi. İhracatta önemli olanın sürdürebilir bir çaba ve devamlılık olduğuna dikkati çeken Ergönül: "Çünkü yurt dışına 3 kere 5 kere ya da bir fırsat çıkınca mal satmak ihracat yapmak anlamına gelmiyor. Eğer siz sürdürebilir bir çaba göstererek devamlılık sağlayabiliyorsanız yeni pazarları mekân tutup oralara erişebiliyorsanız, oralara düzgün bir ihracat yapabiliyorsanız o zaman ihracatçı olabilirsiniz. Bizim ihracat yapımıza baktığımız zaman genellikle pasiftir. Siz eğer müşterinin size gelmesini beklemeden kalkıp oralara giderseniz çok güzel noktalara erişebilirsiniz." dedi.

    Akbank Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Beyhan Demir ise ülke ekonomisinin gelişiminde ihracatçıların çok önemli bir rolü bulunduğunu belirterek: ”Bu doğrultuda ekonominin bel kemiği olarak gördüğümüz KOBİ’lere daha etkin hizmet verebilmek amacıyla bu yılbaşında yeni bir yapılanmaya gittik. Akbank olarak KOBİ’lere daha yakın olma ve uzmanlaşmış hizmet verme hedefiyle bu yeni yapılanmanın bir uzantısı olarak şube yapısında değişiklik gerçekleştirdik.”diye konuştu.

    DEİK Avrasya Bölge Koordinatörü Serdar Arıkan, "Avrasya Bölgesinin ekonomik potansiyeli, Avrasya’nın enerji potansiyeli hakkında bilgi verdi. Türkiye ve Avrasya karşılaştırması yapan Arıkan, Türkiye SSCB dağılır dağılmaz daha BDT şekillenmeden önce bağımsızlığına kavuşan genç devletlere ve onların ekonomik dönüşüm süreçlerine destek vermiştir. Türkiye bu ülkelerin egemenliğini ilk olarak tanıyan ve derhal diplomatik ilişkiler kuran ilk ülkeler arasında yer almıştır." dedi. Türk-Avrasya iş konseyleri temel amaçlarına değinen Arıkan, Türk firmalarını bu bölgede daha çok yatırım yapmaya teşvik etmek ve Avrasya ülkelerinin petrol ve doğalgaz gelirleri sayesinde artan yatırım potansiyelinin Türkiye’ye çekilmesine aracı olmak." olduğunu vurguladı.

    DEİK Türkiye Afrika odası koordinatörü Shihab Adam, Afrika pazarı, fırsatlar ve dikkat edilmesi gereken hususlardan kısaca bahsetti. Türk firmalarına yönelik iş olanaklarına değinen Adam: "Afrika’nın imalat sanayinin gelişmemiş olması en önemli ihtiyaç olarak her türlü imalat ve sanayi makinelerine açık. Türk firmalarının ürün kalitesi diğer rakiplerine göre kaliteli olması büyük bir avantaj. Bu da Türk firmaları hakkında olumlu bir imaj oluşmasına neden oldu. THY’nin birçok Afrika ülkesine yolcu ve kargo uçuş sağlaması ile de pazarın lojistik zincirinde önemli bir avantaj elde edildi." şeklinde konuştu.

    İGEME Uzman Yardımcısı Serhan Ortaç, İhracata dayalı devlet yardımlarına değindi. Sınaî ve ticari faaliyette bulunan şirketlerle, yazılım sektöründe şirketlerin ve tasarımcıların eğitim ve danışmanlık yardımından yararlanabileceğini belirten Ortaç: "Türkiye’de, Ticari faaliyette bulunan şirketlerin, Ticari / Sınaî faaliyette bulunan şirketler, Yazılım sektöründe iştigal eden şirketlerin ve DTSŞ, SDŞ’lerin de Yurt dışında ofis ve mağaza açma, işletme ve tanıtım faaliyetlerinin desteklerinden yararlanabileceğini anlattı.

    Yaşar Dondurma ve Gıda Mad. A.Ş. Danışmanı Hasan İbrahim Toksoy, MADO olarak marka bazında global bir firma olmayı amaçladıklarını ifade eden Toksoy: "yöresel tatlarımızı yurtdışına taşıdık. Maraş dondurmasının dünyanın her tarafına taşımak istiyoruz." dedi. MADO’nun gelecek hedeflerinden bahseden Toksoy ayrıca Kahramanmaraş’ta Kahramanmaraşlılara MADO’yu anlatmanın da heyecan verdiğini sözlerine ekledi.

    Toplantı sonunda KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu konuşmacılara Kahramanmaraş’a özgü bakır tabak ve fıstık ezmesi ile Maraş Biberi hediye etti. DEİK yetkilileri de konuşmacılara ve Şahin Balcıoğlu’na plaket takdim etti.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *