Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • Mart Ayı İhracat Rakamları Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Katılımlarıyla KMTSO’da Açıklandı

    Mart Ayı İhracat Rakamları Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın Katılımlarıyla KMTSO’da Açıklandı

    Mart 2010 Türkiye İhracat Rakamları Basın Açıklaması Toplantısı, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin katılımları ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KMTSO) gerçekleşti.

    Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan, Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Garnizon Komutanı J. Albay Sezai Akgün, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk ve çevre illerden gelen ticaret ve sanayi odası, ticaret borsası ve esnaf odaları birlik başkanları ile iş adamlarının katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısı öncesinde, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, burada misafirlerle bir süre sohbet ettikten sonra KMTSO ziyaret defterini imzaladı.

    Toplantıya Bakan Çağlayan ve TİM Başkanı’nın yanı sıra; Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan, Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, TİM Yönetim Kurulu Üyeleri, Kahramanmaraş Garnizon Komutanı Albay Sezai Akgün, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, KMTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Antalya İhracatçı Birlikleri (AİB) Başkan Yardımcısı Ramazan Atılgan, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanları ve Yönetim Kurulları, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Kozan, Şanlıurfa, Hatay, Osmaniye illerinin oda ve borsa başkanları ve çok sayıda ihracatçı firma sahibi katıldı.

    Toplantının açılış konuşmasında KMTSO Başkanı Mehmet Balduk; 2001’e göre Türkiye’de 20. büyük ekonomiye sahip il olan Kahramanmaraş’ın, 2009 yılında 438 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bu rakamın 2008’e göre yüzde 11.5’lik bir artışı ifade ettiğini bildirdi. Başka iller üzerinden ihraç edilen mallar dahil edildiğinde ihracat rakamının 650 milyon dolara, artış oranının da yüzde 40’lara çıktığını vurgulayan Balduk, Kahramanmaraş’ın Türkiye ihracat sıralamasında 20. sırada yer aldığını belirtti. Buna karşılık 554 milyon dolar ithalatla 16. sırada yer alan ilin ithalatındaki artışın ise yüzde 2009 yılında yüzde 2.4’te kaldığına dikkat çekti. Dünyada büyük kriz yaşandığı 2009 yılında Türkiye’de ihracat ve istihdamda düşüş yaşanırken Kahramanmaraş’ta ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde13’lük, istihdamda yüzde 5’lik bir artış olduğunu kaydeden Balduk, teşvik öncesinde 46 bin civarında olan istihdam sayısının teşvik sonrasında 89 bine yaklaştığını belirtti. İlin 98 ülkeye ihracat yaptığını belirten KMTSO Başkanı, komşu illere ihracatın arttığını, okyanus aşırı bir ülke olan Brezilya’nın da sürpriz şekilde ihracatta ikinci sıraya yükseldiğine dikkat çekti. İldeki ticari hareketliliğe paralel olarak enerji tüketiminin de 2009 yılında 15.2’lik artış gösterdiğini, 2010 ocak ve şubat aylarında da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 36.5 artış olduğunu anlattı. Enerji kullanımında 13. sırada yer alan şehrin, vergi tahakkukunun da yüzde 15.6 artışla 768.9 milyon liraya çıktığını bildirdi.

    Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraş’ın krizden en az etkilenen şehir olduğunu söyledi. İlde, istihdamdaki ve ihracattaki artışın ümit verici olduğunun altını çizen Başkan Poyraz, hep birlikte daha ileriye güvenle ilerlediklerini kaydetti.

    Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Türkiye’nin küresel krizi en az hasarla atlatan ülkelerden biri olduğunu vurguladı. İş dünyasının dinamizmi sayesinde krizin çabuk atlatıldığını söyleyen Tanılır, Türkiye’nin ihracatını artıran illerin başında Kahramanmaraş’ın olduğunu, Mart ayı ihracat rakamlarının Kahramanmaraş’ta açıklanmasının son derece anlamlı olduğunu sözlerine ekledi. Kahramanmaraş’ın Doğu Akdeniz’in yükselen bir ili olduğunu belirten Vali Tanılır, Kahramanmaraş’ın Türkiye ekonomisinde iller bazında ilk 20 ye girdiğini söyledi. Toplantının Kahramanmaraş’ta düzenlenmesinden dolayı Bakan Çağlayan’a, TİM Başkanı Büyükekşi’ye ve diğer katılımcılara teşekkür etti.

    Ardından, Mart ayı ihracat rakamlarını açıklayan TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye’nin Mart ayında ihracatının yüzde 34,34 artışla 9 milyar 569 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre, bu yılın ilk üç ayında ihracat yüzde 22,36 artışla 25 milyar 686 milyon 32 bin dolar oldu. Son 12 aydaki ihracat rakamı ise yüzde 13,21 düşüşle, 101 milyar 777 milyon 88 bin dolar olarak gerçekleşti.

    TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı konuşmada, ihracat konusunda belli birikimi olan ancak 1 milyar dolar eşiğini geçmemiş şehirlerin bulunduğunu ve bu şehirlerde ortak akıl toplantısı düzenlediklerini bildirdi. Bu toplantılarla kalkınma stratejilerini ve ihracat yönelik hedeflerini belirlemeye çalıştıklarını kaydeden Büyükekşi, hazırladıkları raporlarla şehirlerin 2023 ihracat hedefinin netleştiğini ifade etti.

    Ülke olarak Şubat ayında yüzde 20,3 ihracat artışı yakaladıklarını ifade eden Mehmet Büyükekşi, şöyle konuştu: ”Bu ayda Güney Kore’nin ihracatı yüzde 17’de, Brezilya’nın yüzde 13, Hindistan ise yüzde 12’de kaldı. Bu yılın ilk üç ayında ihracatımızda yakaladığımız artış bizi son derece sevindirdi. Özellikle büyük pazarlarımızda yaşadığımız yükselişle moral buluyoruz. En çok ihracat yaptığımız 30 ülkenin 27’sinde ihracat artışı var. İlk üç ay sonu itibariyle pazarlarımıza bakıyoruz Avrupa pazarındaki ülkelerde ciddi artışlar var. Almanya yüzde 15, İtalya yüzde 35, Fransa’ya ve İngiltere’ye yüzde 37, İspanya’ya yüzde 49, Romanya’ya yüzde 28 ve İsveç’e yüzde 40 ihracat artışı sağladık. Yakın ve komşu pazarlarda da ciddi artışlar var. Rusya’ya yüzde 21, İran’a yüzde 30, İsrail’e 42, Suudi Arabistan’a yüzde 35, Suriye’ye yüzde 27, Türkmenistan’a yüzde 59, Ukrayna’ya yüzde 29 ihracat artışı sağladık. Uzak pazarlarımızda da ciddi artışlar kaydettiğimiz ülkeler var. Singapur’a yüzde 467, ABD’ye yüzde 16, Çin’e yüzde 116 ihracat artışı sağladık.”

    İhracat ile büyüme arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu anlatan Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Aynı şekilde ihracat ile istihdam arasında da doğrudan bir ilişki var. Geçen senenin son çeyreğinde hep ihracat artışları açıkladık, dün açıklanan son çeyrek büyüme rakamları bunu teyit etti. Bu senenin ilk çeyreğinde iki haneli ihracat artış rakamları açıklıyoruz. Bunun istihdam ve büyüme üzerinde ciddi bir etkisi var. İhracat arttıkça istihdam ve büyüme artıyor. 2010 yılının ilk çeyrek rakamları açıklandığında ciddi iyileşmeler göreceğiz. Büyüme de ilk çeyrekte iki haneli artış bekliyoruz, istihdam da iyileşme bekliyoruz. İstihdam sorunu çözmede ve büyümede ihracat kuvvetli bir araçtır. Bu aracın etkili bir şekilde kullanılması için de ihracatın desteklenmesi gerekiyor. Çünkü ihracat geçtiğimiz 7 yılda olduğu gibi yine büyümenin ve istihdamın motoru olacak.”

    Mart ayında ihracatın geçen aynı ayına göre yüzde 34,34 artışla 9 milyar 569 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Büyükekşi, ”2010 yılının ilk üç ayındaki ihracatımız yüzde 22,36 artışla 25 milyar 686 milyon dolar olurken son oniki aydaki ihracatımız ise 101 milyar 777 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle ihracatımızdaki artış ivmesinin kalıcı hale geldiği teyit edilmiş oldu. Bu artışın önümüzdeki aylarda da istikrarlı bir şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

    Mart ayında Şubat ayına oranla yüzde 16,3’lük artış olduğunu vurgulayan Büyükekşi, ”Mart ayında 1 milyar 794 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörümüz liderliğini sürdürürken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz 1 milyar 244 milyon dolarla ile en fazla ihracat yapan ikinci, Demir Çelik sektörümüz ise 1 milyar 42 milyon dolar ile üçüncü sektörümüz oldu. Tarım sektörlerimiz Mart ayında 1 milyar 232 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,88 pay alırken sanayi sektörümüzün payı 8 milyar 95 milyon dolar ihracat ile yüzde 84,6, madencilik ürünlerinin payı ise 242 milyon dolar ile yüzde 2,53 oldu. Mart ayında en fazla ihracat artışı yüzde 110,58 ile kesme çiçek sektörümüz, yüzde 75 ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz ve yüzde 66,67 ile madencilik sektörümüz yakaladı” ifadelerini kullandı.

    Toplantının ilk bölümünde son söz olarak konuşma yapan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan; Türkiye’nin 2009’un son çeyreğinde ara verdiği büyümeyi tekrar yakaladığını dile getirdi. Çağlayan konuşmasında: "2010 molanın bittiği bir yıldır. Durmak yok yola devam edeceğiz. 2010’un ilk çeyreğinde çift haneli büyüme rakamlarına ulaşacağız. Yüzde 11’ler seviyesinde büyümeyi yakalayacağız." dedi. Kriz ortamında Türkiye’nin kredi notu yükselen 17 ülkeden birisi olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, IMF çıpası olmadan bu başarıyı yakalamanın önemli olduğunu dile getirdi ve artık IMF çıpası değil, Türkiye’nin kendi çıpası olduğunun altını çizdi. Merkez Bankası’nın faiz politikasını da eleştiren Bakan Çağlayan, ihracatçının önünün açılmasını istedi. Faizlerin hâlâ yüksek olduğuna vurgu yapan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı, Merkez Bankası’nın bu faiz politikasıyla kur üzerinde büyük baskı uyguladığını, adeta ihracatçının belini kırdığını sözlerine ekledi.

    Konuşmasında devamla; iktidar olarak ihracata büyük önem verdiklerini ve sürekli seyahatler gerçekleştirdiklerini kaydeden Çağlayan, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, ben ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanımız sürekli geziyoruz. Arkadaşlar ben 11 aylık bakanlığım döneminde tam 34 ülkeye 44 seyahat gerçekleştirdim. Bunların büyük bir çoğunluğunu da ihracatçılarımızla beraber yaptık. Yola devam, durmak yok, bizim felsefemiz. Durmaksızın devam edeceğiz. Bu ay yani nisan ayında 7 ülkeye ziyaretimiz var ve bir kısmı da yine heyetlerle. Türkmenistan´a, Kırgızistan´a, Almanya´ya, İtalya´ya, Bosna Hersek´e ve Fransa´ya varıncaya kadar her yere gideceğiz. Bu rakamları artırmamız lazım" diye konuştu. İhracatı artırmak için yürütülen çalışmaların devam ettiğini dile getiren Çağlayan, Eximbank desteklerinin ise büyük önem taşıdığını vurguladı. ABD´nin istihdam için ihracata yeni yeni önem vermeye başladığını belirten Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyüme rakamları ve ihracat rakamlarıyla beraber dedim ki ´mola bitti, yatırıma, üretime ihracata ve istihdama devam.´ ABD başkanı Sayın Obama bir ay önce kongredeki konuşmasında aynen şunu ifade etmiştir, ´Önümüzdeki beş yılda 2 milyon ABD´liye iş bulmak için ABD, ihracatını ikiye katlamak zorundadır´ demiştir. Dünyayı yeniden keşfetmiyoruz biz. Biz bunu zaten keşfettik. ABD´nin yeni keşfettiği sistemi biz 2002´de keşfettik ve ihracatımıza ciddi şekilde ağırlık verdik. Tabii bunun için strateji tek başına yetmez, Eximbank desteklerini sözde değil özde yeniden artırmamız lazım."
    Sözlerinin sonunda Mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Çağlayan TİM Başkanı Büyükekşi’nin açıkladığı rakamlarla 1 Nisan şakası yapmadığını belirterek, morallerin yükseldiğini, bunun Türkiye’nin eski günlerine döndüğünün bir göstergesi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin artık küresel bir oyuncu olduğuna dikkat çeken Çağlayan, dünyanın 22’nci ihracatçı ülkesi olduğunu ifade etti. Mart ayında ihracatta artış yaşanmayan sektörün bulunmadığını kaydeden Çağlayan, artışın son üç ayda yüzde 20’nin altına düşmediğine dikkat çekti. Türkiye’de ihracat çeşitliliğinin yakalandığını belirten Çağlayan: "Bu çerçevede şunu çok net ifade edeyim ki ihracatımız şükürler olsun destan yazmaya devam ediyor. Sayın başkan, 2009-2010 ihracatını değerlendirdi. 1-31 mart tarihleri arasındaki ihracatımız yaklaşık 9,6 milyar dolar. Bu ihracatın içerisinde tarım ürünleri yüzde 26,6, buna karşılık sanayi ürünleri yüzde 34,8 ve madencilik yüzde 66,7 arttı. Ancak bunların içerisinde analiz yapacak olursak fındık ve fındık ürünlerinde de yüzde 65,5 lik bir artış yılbaşından bu yana süratli bir şekilde devam ediyor. Özellikle size vermek istediğim, hacim olarak çok fazla olmasa bile kesme çiçek ihracatımızda yüzde 110,6´lık bir artış var. Bu da Azerbaycan´a, Türkmenistan´a ve Irak´a yaptığımız satışların içerisinden çıkan bir ihracat kalemi. Bakın Türkiye kesme çiçek ihracatı yapıyor şükürler olsun. Bu, ihracatımızın çeşitliliğinin bir göstergesi." şeklinde konuştu.
    Program Kahramanmaraş İhracat Ödülleri Töreni ile devam etti. Kahramanmaraş’ta en çok ihracat yapan firmalara Bakan Çağlayan ve TİM Başkanı Büyükekşi tarafından ödülleri verildi. Vali M. Niyazi Tanılır’a, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’a ve KMTSO Başkanı Mehmet Balduk’a Kahramanmaraş’a üstün hizmetlerinden dolayı plaket takdim edildi. Ardından KMTSO Başkanı Balduk, Bakan Çağlayan’a el işi sim sırma Kanuni Sultan Süleyman tuğrası tablo ve TİM Başkanı Büyükekşi’ye el işi sim sırma Fatih Sultan Mehmet tuğrası tablo hediye etti.

    Programın öğleden sonraki ikinci oturumunda Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında, Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ve Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan’ın konuşmaları ve katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ile Kahramanmaraş’ın ihracatını değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Programlardan sonra Bakan Çağlayan geldiği özel uçakla Ankara’ya döndü.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *