Avrupa İşletmeler Ağı (Enterprise Europe Network) Projesi kapsamında, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile KOSGEB Kahramanmaraş İşletme Geliştirme Merkez Müdürlüğü işbirliğinde KMTSO Meclis Salonunda Uluslararası Ar-Ge Destek Programları Bilgi Günü düzenlendi.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı AB Koordinasyon Genel Müdürlüğü CIP Projeler Sorumlusu Elif Kutayın ve TÜBİTAK KOBİ ve NMP Ulusal İrtibat Noktası TÜBİTAK EUREKA Proje Sorumlusu Abdurrahman Türkün sunumlarıyla gerçekleşen eğitime, KOSGEB Kahramanmaraş İGEM Müdürü Mehmet Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörü Ö.Süha Uslu, KSÜ öğretim üyeleri ile Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğünden, Hatay Ticaret ve Sanayi Odasından, Hatay KOSGEBden, Kahramanmaraş Ticaret Borsasından ve birçok kurum ve firmadan uzmanlar katıldı.
Eğitimde açılış konuşmasını yapan KOSGEB Kahramanmaraş İGEM Müdürü Mehmet Yılmaz, katılımcıları Avrupa İşletmeler Ağı (Enterprise Europe Network) Projesi hakkında bilgilendirdi. Özellikle KOBİler için Uluslar arası destek programları hakkında bilgi sahibi olmanın ve destekleri en etkin şekilde kullanabilmenin önemini vurgulayan Yılmaz, Avrupa İşletmeler Ağı Akdeniz Konsorsiyumu Koordinatörü olan KOSGEB Kahramanmaraş İşletme Geliştirme Merkezinde ve Konsorsiyum üyesi olan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasında kurulan Avrupa İşletmeler Ağı Akdeniz (EEN-MED) ofislerinden proje ve faaliyetler hakkında gerekli bilgi ve desteğin alınabileceğini bildirdi.
Eğitimde ilk olarak, TÜBİTAK EUREKA Proje Sorumlusu Abdurrahman Türk; EUREKA, Uluslararası Sanayi Ar-Ge Ağı, AB 7. Çerçeve Programı ve KOBİler için Fırsatlar hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi. EUREKA web sitesinin ve veri tabanlarının nasıl etkin kullanılacağı ile ilgili uygulamalı bilgiler de veren Türk, EUREKA Projelerine başvuru aşamalarını, sürecini ve başvuru formunun oluşturulmasını katılımcılara anlattı.
Daha sonra kürsüye gelen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, AB Koordinasyon Genel Müdürlüğü CIP Projeler Sorumlusu Elif Kutay, AB Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı (CIP Competitiveness and Innovation Framework Programme) hakkında detaylı bilgi aktardı.
Kutay, AB Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programının (CIP) ana amaçlarını şöyle sıraladı: İşletmelerin ve özellikle KOBİlerin rekabet edebilirliğini artırmak, Eko-Yenilik de dahil olmak üzere yenilikleri desteklemek, Rekabet gücü yüksek, yenilikçi ve kapsamlı bir bilgi toplumunun gelişimine hız vermek, Ulaşım da dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek
CIPnin; Avrupa çapındaki toplam bütçesi 3,6 milyar Avro olan ve 2007-2013 yılları arasında uygulanacak 3 alt bileşenli bir Paket Program olduğunu kaydeden Kutay: Bu ana bileşenler ise; ilk olarak 2.17 milyar Avro bütçeli Girişimcilik ve Yenilik Programı (EIP- Entrepreneurship and Innovation Programme), ikincisi 728 milyon Avro bütçeli Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT Policy Support Programme), üçüncü bileşen de 727 milyon Avro bütçeli Avrupa Akıllı Enerji ve Teknoloji Programı (IEE- Intelligent Energy Europe Programme)dır. şeklinde konuştu.
Program, Abdurrahman Türk ve Elif Kutayın katılımcılardan gelen soruları cevaplandırmalarının ardından sona erdi.