Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO’nun 9. Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleşti

    KMTSO’nun 9. Olağan Meclis Toplantısı Gerçekleşti

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 9. Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Vergi Dairesi Başkanı Bülent Koçak konuk oldu.

    Şahin Balcıoğlu açılış konuşmasında: "Değerli Meclis Üyeleri, ben bugünkü toplantıya bir soru sorarak başlamak istiyorum. Kahramanmaraş dışarıdan göç almaz, kendi içinden göç alır. Bunu hiç düşündünüz mü? Neden yabancı gelmiyor? Maraş’a pek yabancı gelmez. Düşündünüz mü? Ben zihninizi günün bu saatinde zorlamak istemiyorum. Neden insan anılarını bırakır da başka bir şehre gider. Kendi yurdunda barınamayan neden başka yere gider. Orada barınamamasının mutlaka sebepleri vardır. Dünya değişiyor. Herkes kendi menfaatlerini ön plana çıkarıyor? Biz nerdeyiz. Bu oluşumun neresinde olacağız? Bunu hiç düşündünüz mü? Bir hafta önce düzenlediğimiz bir seminerde konuşmacı çok güzel örnekler vermişti yenilenme ile ilgili. Ben kendi firmamdan örnek vermek istiyorum. Dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyoruz. Kendi sektörümde, Halep’te aynı işi yapan başka bir firma, benim İtalya’ya sattığım ürünün aynısını Halep’te satıyor. % 30 indirimli elektrikle ve işçilik maliyetiyle üretiyor. Krizden ne kadar etkilendik? Bu yılın sonunda teşvik bitiyor. Biz de krize hazır olmak zorundayız. Başarı için çabalamalıyız. Yazarın söylediği gibi "Başarı için plan yapmıyorsanız, hükmen başarısızlığı kabul ediyorsunuz." Bu toplantımıza Vergi Dairesi Başkanı Bülent Koçak’ı davet ettik. Bu toplantının sohbet havasında olmasını istiyoruz. Kendi kendimize kendi düşüncelerimizi, problemlerimizi paylaşacağız. Onun yardımını isteyeceğimiz yerde yardımını isteyeceğiz. Olmadığı yerde görüşlerini alacağız. Kendimize en doğru işleri yapmaya çalışacağız. Bu temenni ve düşüncelerle toplantımızı açıyorum. Hepiniz Bülent Bey’i tanıyorsunuz. Uzun uzun anlatmamıza gerek yok. O bildiğimiz korkutucu maliyeci yüzünün dışında, daha bir sevecen daha bir yapıcı daha bir dost canlısı. Bu tutumundan dolayı bu yapısından dolayı Meclisimiz adına teşekkür etmek istiyorum. Bizler bir şeyler yapmak istiyoruz. Bazen bilerek bazen bilmeyerek. Yanlış yapmayı çok arzu etmiyoruz. Ben sanayiciliği evde balık pişirmeye benzetiyorum. Ne kadar dikkat ederseniz edin ev kokuyor, bir yerlere yağ sıçrıyor. Ama eninde sonunda temizleniyor. Düzeltiyorsunuz onları. Bizim de belki bir yerlerde yanlışlarımız vardır. Dinleyelim ve sonra arkadaşlarımızın sorularını alalım."

    Teşkilat hakkında bilgi veren Vergi Dairesi Başkanı Bülent Koçak; "Ben burada vergi dairesi başkanıyım. 2005 yılından önce vergi dairesi başkanlığı yoktu. Gelir teşkilatı, herkesin kafasında taşrada defterdarlık, merkezde gelirler genel müdürlüğü olarak vardı. 2005 yılında çıkan 5345 sayılı Kanun ile Gelirler Genel Müdürlüğü lav edildi, yerine Gelir Dairesi Başkanlığı olarak yeni bir teşkilatlandırma gerçekleştirildi. Yine Maliye Bakanlığı’na bağlı. Taşrada Türkiye’nin 29 vilayetinde 16 Eylül 2005 tarihinden itibaren ki buna Kahramanmaraş da dahil, defterdarlıkların vergi gelirleri ile bütçe gelirleri ile bir ilgileri kalmadı. Defterdarlıktan ayrı bir birim olarak vergi dairesi başkanlıkları kuruldu. Neden 29 il derseniz, toplam gelirlerin %95’ini bu ilden toplanıyor. Toplam bütçe gelirlerinin %5’lik kısmını da diğer 52 ilden karşılanıyor. Vergi dairesi başkanlığının kuruluş felsefesi 3 grupta toplanıyor. Devletin vergisini toplamak, Arsa arazi envanteri yapmak, Kamunun harcamalarını yapmak. Vergi toplamakla ilgili tek birim kurulması düşünüldü. Bizim tek işimiz vergi. 29 ilin dışındaki 52 ilde vergi toplama işi klasik olarak devam ediyor. Bu teşkilatın farkı rakamlara yansıdı mı? 2005 yılı kapanışı ile 2008 yılı kapanış rakamlarına baktığımızda, kapanış fiyatları arasında üç yılda %41’lik bir artış var. Gerçi 2005 yılının Eylül ayından sonra kurulmuştu. 2005 yılında 375 milyon eski para ile, 2008 yılında 530 milyon TL tahsil edilmiştir. Kahramanmaraş için iyi bir rakam. Bizim teşkilata dair, çok fazla kafalarda yerleştiğini düşünmüyorum, buradan önce Eskişehir’de görev yaptım. Orda bir sürü tanıtım yaptık. Bir sorunu olan yine defterdara gidiyor, defterdar da bana getiriyor. Yani kavramlar daha kalıba oturmadı." dedi.

    Kahramanmaraş’taki vergi gelirlerinden bahseden Koçak: "Bir takım ufak tefek rakamlar var. Mesela biz 2009 yılı 9. ay itibari ile 371 milyon TL vergi geliri tahsil etmişiz, toplam bütçe 423 milyon TL." dedi.

    Varlık Barışına da değinen Koçak: "Varlık Barışı olarak bilinen önemli bir yasa var. Ondan da sizleri sıkmadan bahsetmeye çalışacağım. Bu yasanın çıkarılış nedenini hepimiz özellikle gazetelerden, medyadan takip ediyoruz. Temeli özellikle yaşanan ekonomik krizle birlikte firmaların ihtiyaç duyduğu sermaye gereksinimlerini vergisel anlamda en düşük maliyette sağlamalarına teşvik etmek. Burada da amaç kaynak olarak işletmelerin bir şekilde vergi dairesinin bilgisi dışında tuttukları bir takım değerler para, menkul kıymet, altın, döviz ve gayrimenkul cinsinden bir takım kıymetler varsa bunların eklenmesi öngörülüyor. Yasanın kapsamına bunlar giriyor." şeklinde konuştu.

    Karşılıklı soru ve cevap kısmından sonra toplantı sona erdi.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *