Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) ile Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) koordinasyonunda düzenlenen toplantıyla şirketler Hollanda Tecrübeli Uzmanlar Kurumu (PUM) hakkında bilgilendirildi.
Hollanda hükümeti tarafından desteklenen ve ücretsiz danışmanlık hizmeti veren PUM hakkında Kahramanmaraşlı firmalar bilgilendirildi. KMTSO ve Gaziantep ABİGEM işbirliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, Gaziantep ABİGEM Yönetim Danışmanı Tamer Ağar ve işletme yetkilileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, "PUM, Hollanda hükümeti tarafından finanse edilen emekli olan uzmanlardan oluşuyor. Bu uzmanlar dünyanın dört bir yanındaki işletmelere bilgi aktarımı sağlıyor. Bunlar kendi alanlarında uzman kişiler. Sizler talep ederseniz sadece buradaki konaklama ve yemek ihtiyaçlarını karşılayarak sektörlerinizle ilgili danışmanlık hizmeti alabilirsiniz"dedi.
Daha sonra ise Gaziantep ABİGEM Yönetim danışmanı Tamer Ağar, bir sunum yaparak PUM hakkında bilgi verdi. Ağar, PUM’un alanlarında deneyimli 4 bin uzman ile 80’den fazla ülkede ücretsiz danışmanlık desteği verdiğini belirtti. Ağar, "PUM, deneyimli Hollandalı uzmanların gelişmekte olan ülkelerdeki KOBİ’lere yardım etmek amacıyla 1978 yılından itibaren hizmet vermekte olan bağımsız bir organizasyondur. Uzmanların sigortası, maaşı, geliş-gidiş uçak bileti Hollanda hükümeti tarafından finanse edilmektedir. Danışmanlık hizmeti alacak olan Türk firması sadece Türkiye’deki konaklama, günlük yeme-içme, firma-otel ulaşımı gibi masraflarını karşılayacak. PUM, tarım ürünleri, tarıma dayalı sanayi, gıda ve gıda işleme, turizm, metal sanayi, yönetim ve finans, kimya sanayi, ağaç işleme sanayi, inşaat ve mühendislik, sağlık sektörü, enerji ve su sanayi, hazır giyim sanayi gibi 28 farklı sektörde danışmanlık hizmeti veriyor"şeklinde konuştu.
Ağar, PUM’un amacını ise şu cümlelerle özetledi: "PUM’un amacı öncelikle gelişmekte olan ülkelerdeki KOBİ’lere yardım etmek. Yerli KOBİ’ler ile yabancı KOBİ’ler arasında işbirliği sağlanmasına yönelik çalışmalar yapmak. Yeni istihdam alanları oluşturmanın yanı sıra yeni teknolojilerin üretilmesi ve kullanılması konusunda KOBİ’leri bilgilendirmek. Firmalara üretim, pazarlama, Ar-Ge gibi ihtiyaç duyduğu alanlarda yardım ederek rekabet güçlerini artırmak."
Toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi.