Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, ülkede yaşanan olumsuz şartlar nedeniyle sanayicinin başka ülkelere yatırım planladığını, bunun gerçekleşmesi halinde birçok kişinin işsiz kalacağını söyledi.
KMTSO’da yapılan toplantıda Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, işadamlarıyla bir araya geldi. Türk ekonomisi ve sanayicinin sorunlarının görüşüldüğü toplantıya Kahramanmaraş Valisi M.Niyazi Tanılır, Kahramanmaraş Belediye Başkanı, Vali Yardımcılar, Kahramanmaraş milletvekilleri, Ak Parti yöneticileri, daire amirleri ve çok sayıda işadamı katıldı.
KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, toplantının açılış konuşmasını yaparak, Kahramanmaraş’ın sanayideki konumunu anlatan bir sunum yaptı. Şehrin tekstil alanında Türkiye’nin merkezi konumunda olduğunu kaydeden Balduk, sektörde yaşanan sıkıntılara ve çözüm önerilerine değindi. Kahramanmaraşlı sanayiciler olarak rekabet edebilme şartlarını yerine getirmelerine rağmen 25 fabrikanın üretimini durdurduğunu anlatan Balduk, işadamlarının başka ülkelere yatırım yapma arayışına girdiğine işaret etti. Fabrika taşımanın işadamı açısından sorun olmadığı dile getiren Balduk, burada esas meselinin işsiz kalacak kişilerin ve bunların ailelerinin olduğunu vurguladı. "Küreselleşen dünya pazarında nasıl rekabet edebilirisiniz? Maliyetlerinizi minimize edeceksiniz. Verimliliğinizi en üst düzeye çıkaracaksınız. En son teknolojiyi kullanacaksınız. İşi bileceksiniz. Rekabet edebilmenin başlıca şartları bu. Biz, bunları yaptığımızı düşünüyoruz. Tekstilde teknoloji seviyemiz dünya ve Türkiye ortalamasının çok üzerinde. 10 yaş altı makinelerin kapasitedeki payı dünyada ring üretimde yüzde 26,4, Türkiye’de yüzde 53,2, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 78,6’dır. Open-End üretimde dünyada yüzde 33,2, Türkiye’de yüzde 71,4, Kahramanmaraş’ta ise yüzde 89,3’tür. Dokuma kumaşta 10 yaş altı makinelerin kapasitedeki payı dünyada yüzde 35,3, Türkiye’de yüzde 84,1, Kahramanmaraş’ta yüzde 92,3’tür. Rakamlardan anlaşıldığı gibi Kahramanmaraş Türkiye ve dünyaya göre teknolojik açıdan çok daha rekabetçi. Dünyanın en iyisini bulmuş getirmiş. Sanayicinin yapacağı başka bir şey yok." diyen Balduk, konuşmasını şöyle tamamladı: "Dünyada teknolojik açıdan ciddi bir rekabet şansımız olmasına rağmen, özellikle yüksek faiz, düşük kur ve Türkiye’nin serbest pazara dönüşmesiyle tesisler kapanma noktasına geldi. Sanayici fabrikasını uygun şartlarda üretim imkanı sunan ülke arayışına girdi. Geçen hafta Özbekistan tekstil bakanı geldi. Dün Suriye heyeti buradaydı. Önümüzdeki günlerde Mısır’a gideceğiz. İşadamı maliyetine katlanarak fabrikasını taşır. Gittiği yerde uygun şartlarda bu parayı kısa sürede fazlasıyla kazanır. Ancak bu işletmelerde çalışanlar ne olacak? Bu insanların aileleri ne olacak? Bu işletmelere hizmet veren yan sanayi, esnaf ve aileleri ne olacak? Esas düşünmesi gereken budur. Önümüzdeki süreç böyle devam ederse Kahramanmaraş’ta yüksek kapasiteli fabrikalar yurt dışına çıkacak. Bu da 10 bin kinin işsiz, 50 bin kişinin aşsız kalması demektir. Biz Kahramanmaraş olarak Türkiye’nin 80 vilayetinden daha iyi durumdayız. Kahramanmaraşlının bir özelliği vardır. Kurtuluş savaşı Kahramanmaraş’tan başlamıştır. Öngörüleri kuvvetlidir. Kahramanmaraşlı memleketini, ülkesini sever. Bu gidişat bizim ülkemizin hayrına değil. Bunu AK Parti’nin en kuvvetli olduğu ilden söylüyoruz ki, dost acı söyler şeklinde algılansın."şeklinde konuştu.
Türk ekonomisinde emek yoğun sektörünün önemine dikkat çeken Balduk, bu sektörün kar ve istihdam olarak ülkeye önemli katkı sağladığını söyledi. Son yıllarda övünülen otomotiv ve elektronik gibi sektörlerin kar ve istihdam olarak ülkeye getirisinin sorgulanması gerektiğinin altını çizen Balduk, "Türkiye emek yoğun sektörlerden çıksın, katma değeri yüksek mallara geçsin deniyor. Ben de ülkemde ve şehrimde katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini isterim. Ama övündüğümüz elektronik ve otomotiv sektörü ne kadar katma değeri yüksek onu sorgulamak gerekir. Abartıldığı kadar katma değer yaratmadığını göreceksiniz. Beğenmediğimiz tekstil ve konfeksiyon sektörü hala Türkiye’nin lokomotifi. 2007 de tekstilde 5 milyar 323 milyon dolar ithalat, 10 milyar 808 milyon dolar ihracat var. Giyim eşyasında bir milyar 358 milyon ithalat, 11 milyar 795 milyon dolar ihracat var. Tekstil ve giyim 23 milyar dolara yakın ihracat var. İthalatı çıkınca 16 milyar dolar net bakiye bırakıyor. Otomotiv sektörü son 3 ay saymazsak ithalatı ve ihracat oranı eksi bakiyedeydi. Bu yine elektronik sektörü için de farklı değil. Rakamlar ortada. Bunların istihdam yapılarına bakıldığında çok istihdam yaratmadığını görüyoruz. Bugün 2 milyar dolarlık otomotiv fabrikasının yarattığı istihdam ile 30 milyon dolarlık konfeksiyon fabrikasının yarattığı istihdam aynıdır."diye onuştu.
Tarımdaki istihdamın azaltılmasına çalışılırken, emek yoğun sektörün yok sayılmasının kötü sonuçlar doğuracağını ifade eden Balduk, "Yıllardır Türkiye Cumhuriyeti devletinin ana politikasından biri tarım istihdamının azaltılmasıdır. Doğru bir politikadır. Gelişmiş bir ülke olmak için bunu yapmak zorundasınız. Yüzde 50’den yüzde 30’a düştü. Şuanda biz tarımdaki istihdamı azaltalım derken, emek yoğun sektörleri yok sayarsak, buradaki istihdamı önemsemezsek altından kalkamayacağımız duruma geliriz. Türkiye’yi şuan tamamen hizmet sektörüne endeksleyerek kalkındıramayız. Hizmetler sektörünün gelişmesi için ya Türkiye’ye yurt dışından çok sayıda insanın gelmesi lazım ya da Türkiye içerisinde yaşayan insanların harcama yapması lazım. Bu insanlar nerde çalışacak da harcama yapacak?"dedi.
Toplantıda işadamlarına hitap eden Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ise ekonomide gelinen noktayı rakamlarla açıkladı. Sıkıntıların aşılması noktasında çözümlerin üretildiğini ve bir takım reformlar yapıldığını belirten Şimşek, devlet olarak sanayi stratejisi oluşturulmasının olumlu olacağını söyledi. Bu strateji içerisinde sanayicilerin de desteklemenin gerekli olduğunun altını çizen Şimşek, "Bu desteklemeyi daha rasyonel boyuta getirmemiz lazım. Bilinçli bir teşvik politikası için veri lazım. Biz de şu an onu yapıyoruz. Çalışmalar bu sene içerisinde bitecek. Sanayiciyi rahatlatmak için bazı uygulamalar olacak." diye konuştu. 2008 yılından önce sanayi stratejisini sektörel ve bölgesel teşvikler nasıl uygulanacaksa onun üzerine kuracaklarını ifade eden Şimşek, bazı bölgelere radikal teşvikler vermeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.
Toplantı sonrasında KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek"e Kahramanmaraş işi sim sırma işlemeli Atatürk portresi hediye etti.