Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nin de katıldığı 33. Meclis toplantısında yaptığı konuşmasında Türkiye’nin üretimi arttırmak zorunda olduğunu belirterek; "üretmeden tüketmenin sonu fakirliktir."dedi.
İSO’nun Anadolu ziyaretleri kapsamında işadamı ve ulusal basın temsilcilerinden oluşan 85 kişilik heyet Kahramanmaraş’a geldi. Uçakla Kahramanmaraş’a gelen İSO Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük ve Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi başkanlığındaki heyeti havaalanında KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşıladı.
Mado Evi’nde kahvaltı yapan İSO heyeti ardından Kahramanmaraş Valiliğini ziyaret etti. İSO Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi ve KMTSO Başkanı Mehmet Balduk’u, kabul eden Vali Vekili Hülya Kaya, burada yaptığı konuşmada, İstanbul gibi büyük bir kentin sanayi heyetini yine sanayileşmede önemli gelişmeler gösteren Kahramanmaraş’ta görmekten çok mutlu olduklarını söyledi. Kaya, Kahramanmaraş’ın her yönüyle güzel bir vilayet olduğunu ifade etti. Hülya Kaya, konuklara Kahramanmaraş’ın istiklal madalyasının yer aldığı plaket ile yöresel ceviz oyma sandık hediye ederken, İSO heyeti, Valiliği ziyaret anısına Hülya Kaya’ya bir çini tabak takdim etti.
Valiliği ziyaretin ardından Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, ziyaret edildi. Kent hakkında misafirlere bilgi veren Poyraz, Kahramanmaraş sahip olduğu İstiklal Madalyası’nın tarihini anlattı. Küçük ve Kavi tarafından Belediye Başkanı Poyraz’a çini tabak hediye edilirken, Başkan Poyraz ise konuklarına oyma sandık takdim etti.
Kahramanmaraş’taki incelemelerini gün boyu sürdüren İSO heyeti sırasıyla Erkenez Sanayi Bölgesi, Kapalı Çarşı, Taşhan, Ulu Camii ve Taş Medrese’yi gezdi. Kapalı çarşıda alışveriş yapan konukların Kahramanmaraş’a özgü el işi hediyelik süs eşyaları ve kırmızı biber aldığı dikkat çekti. Öğleden sonra Organize Sanayi Bölgesi’ne geçen İSO heyeti, Türkiye’de çelik tencere sektörünün önde gelen firmalarından Has Cevher’in üretim merkezini ziyaret etti. Ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni ziyaret eden heyet daha sonra KMTSO Meclis Toplantısı’na katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, Kahramanmaraş’ın tarihi boyunca hep memleketi için bir şeyler yapmanın gayreti içerisinde olduğunu, bundan sonrada aynı düşünceyle devam edeceğini söyledi. İSO Meclisi ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Balçıoğlu, İSO ile kardeş oda olmayı teklif etti. Bir ayağı Avrupa’da olan İstanbul’un her yönüyle ileri seviyede bir şehir olduğunu anlatan Balcıoğlu, birlikte çalışarak Kahramanmaraş’ın daha kısa sürede ilerleyeceğini kaydetti. Toplantıda söz alan İSO Başkanı C.Tanıl Küçük, KMTSO ile kardeş oda olmaktan büyük onur duyacaklarını belirterek, prosedür gereği konuyu Meclis toplantısında görüşeceği sözünü verdi.
BALDUK: "TÜRKİYE’NİN ÜRETİME İHTİYACI VAR"
Odanın çalışmaları hakkında bilgi vermek için kürsüye gelen KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, Kahramanmaraş’ta özellikle teşvik uygulamasından sonra 2 milyar doları aşan ciddi bir yatırım hamlesi başladığına dikkat çekerken, son 2-3 ay içerisinde ciddi bir duraklama olduğunu söyledi. Ekonomide uygulanan bazı politikalar nedeniyle sanayicinin tıkandığını anlatan Balduk, Türkiye’nin üretimi ve istihdamı arttırmak zorunda olduğunun altını çizdi. Balduk, "ilimizde enerjide yatırımlar devam ediyor. Ekonomi ve tekstilde ciddi bir daralma var. İplik sanayinde ciddi bir daralma var. Bazı işletmeler işçilere ücretsiz izin verdi. Fabrikaları kapatıyorlar. Önümüzdeki süreçte bunun değişmesini ümit ediyorum. Neden böyle oluyor? Tekstildeki son durgunluğu sorgulamamız gerekiyor. Türkiye’de özellikle son dönemde oluşan yüksek faiz düşük kur lobisi emek yoğun sektörden çıksın mantalitesi bazı sektörleri tasfiye noktasına getirmiştir. Tarım dışı istihdamı azaltmaya çalışan bir ülkede emek yoğun sektördeki insanları da işinden ederseniz, sosyal patlamaların önüne geçemezsiniz. Bizim ekonomi anlayışımıza göre bir ülkede üretmeden tüketmenin sonu fakirliktir. Alışveriş merkezleri, mağazalar veya perakende zincirlerinin açılması büyük reklamla ekonominin iyiye gittiği görüntüsü veriliyor. Ancak bu gerçeği yansıtmıyor. Üretim yapan tesisler açılmazsa iyi bir yerde değilsiniz demektir. Türkiye’de üretimi arttırmak zorundasınız. İstihdama arttırmak zorundasınız. Katma değeri yükseltmek zorundasınız. Üretmeden tüketmenin sonu fakirliktir. Maalesef Türkiye, son zamanlarda bu yöne doğru gidiyor. Rekabetçi olmaktan çıkıyoruz. Öte yandan kritik bir süreçten geçiyoruz. Dolayısıyla da çok fazla sesimizi yükseltemiyoruz."şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen İSO Başkanı Tanıl Küçük, Türkiye’nin hala yüzde 42.8 ile OECD ülkeleri arasında istihdam üzerindeki prim ve vergi yükünün en fazla ülke olduğuna dikkat çekti. Küçük, "Uzun ve uygun koşullarda finansman imkanı hala yeterli düzeylerde değil. Kullandığımız elektrik enerjisi rakiplerimizden hala yüksek. Yakında daha da yükselecek. Kayıt dışı ve yüksek vergi yükü gibi sorunlar hala devam ediyor. Evet ekonomi büyüyor, ihracatımız artıyor. Ama neyin pahasına artıyor. Görünürdeki bu başarının arka planındaki maliyetlerin farkında mıyız?"dedi.
Türk sanayicileri olarak küresel rekabete devam edebilmek ve sanayideki başarıyı geleceğe taşıyabilmek için katma değeri artırmak zorunda olduklarını vurgulayan Küçük,"Bunları nasıl yapacağız, kim yapacak? Bu soruların cevabını bulmak zorundayız. Rekabet gücünü iyileştirecek yapısal reformları gerçekleştirmek hükümetimizin omuzlarındadır. Dolayısıyla 2008 yılını yapısal reformlar açısından çok iyi değerlendirmeliyiz. Buna karşılık rekabet gücünü geliştirmekte bizlere de büyük sorumluluklar düşüyor."diye konuştu. Türkiye’de sanayinin Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını belirten Küçük, İstanbul’un hem nüfus hem alt yapı olarak bu yükü taşımakta zorlandığını vurguladı.
Toplantı da son olarak söz alan İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi de gündemdeki ekonomik sorunları değerlendirdi. Konuşmasında Kahramanmaraş’ın 1980 sonrasın gösterdiği gelişmenin farkında olduklarına değinen Kavi, Kahramanmaraş sanayisinin daha iyi noktalara geleceğini belirtti.
Konuşmaların ardından İSO ve KMTSO Meclis üyeleri söz alarak sanayi sektörünün sıkıntılarını tartıştı. Toplantının son bölümünde ise İSO tarafından her yıl yapılan "Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" ve "Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasında sıralamaya giren ve ankete katılmadığı için listede yer alamayan firmalara İSO Yönetim Kurulu Başkanı C. Tanıl Küçük, Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi ve KMTSO Başkanı Mehmet Balduk tarafından plaket verildi. Bu arada KMTSO Başkanı Balduk, İSO Başkanı Küçük’e Osmanlı Tuğrası tablosu ve KMTSO Meclis Başkanı Balcıoğlu, İSO Meclis Başkanı Kavi’ye Atatürk portresi hediye etti. İSO Başkanları ise Balduk ve Balcıoğlu’na ziyaretin anısına cini tabak hediye etti.
Ödül alan firmalar şunlar:
Türkiye’nin Birinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren firmalar:
1- KİPAŞ MENSUCAT İŞLETMELERİ A.Ş.
2- ARSAN TEKSTİL TİC. ve SAN. A.Ş.
3- MATESA TEKSTİL SAN .VE TİC. A.Ş.
4- KİPAŞDENİM İŞLETMELERİ A.Ş.
5- İSKUR TEKSTİL ENERJİ TİC. ve SAN. A.Ş.
Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren firmalar:
1- MEM TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.
2- ERDEM TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
3- KAHRAMANMARAŞ KAĞIT SAN VE TİC. A.Ş.
4- BOZKURT KONFEKSİYON SAN. A.Ş.
5- HAS DOKUMA SAN.VE TİC.A.Ş.
6- ARIKAN MENSUCAT SAN VE TİC. A.Ş.
Ankete katılmadığı için sıralamaya giremeyen firmalar:
1- MARTEKS MARAŞ TEKSTİL SAN. A.Ş.
2- LUTUF MENSUCAT A.Ş.
3- MODASAN TEKSTİL SAN.VE TİC.A.Ş
4- GEMCİLER GÜVEN METAL SAN VE TİC A.Ş.
5- ŞİRİKÇİOĞLU MENSUCAT SAN VE TİC. A.Ş.
6- MİDAŞ TEKSTİL SAN VE TİC. A.Ş.