Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, Türkiye’nin yüksek faiz belasından bir an önce kurtulmasını gerektiğini söyledi. Balduk, vatandaşların gelirden daha fazla pay alabilmesi için tarım sektörüne de gereken önemin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
KMTSO Başkanı Mehmet Balduk’un önderliğinde bir araya gelen Kahramanmaraş’ın yeni vekillerine işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri tarafından kentin sorunları anlatıldı. Toplantıda, Kahramanmaraş’ın problemlerinin çözümü noktasında birlikte hareket edilmesi gündeme geldi. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve KSÜ Rektörü Prof.Dr. Nafi Baytorun, şehrin sorunları ve çözüm önerilerini içeren konuşma yaptılar. Toplantıda söz alan Ak Parti Milletvekilleri Veysi Kaynak, Fatih Arıkan, Cafer Tatlıbal, CHP Milletvekili Durdu Özbolat, MHP Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, yaptıkları konuşmalarda sorunların çözümü için gayret göstereceklerine dair söz verdiler. Milletvekilleri ayrıca ilin sorunlarının periyodik olarak kendilerine aktarılmasını istediler.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkanı Mehmet Balduk, şehrin ve ülkenin sorunlarını anlatarak, yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkan çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı. Balduk, konuşmasında Türkiye’nin yüksek faiz belasından biran önce kurtulması gerektiğini vurguladı. Yüksek reel faiz politikasından vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Balduk, sorunu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Kahramanmaraş’ı ziyareti sırasında ilettiklerini ve çözümü noktasında yardımcı olacaklarını ifade ettiğini söyledi. Balduk, şöyle konuştu: "Benim Milletvekillerinde özel istirhamım var. Geçen dönemde bazı yatırımlar yapıldı. Hala devam ediyor. Ama Türkiye’nin yüksek faiz belasından kurtulması gerekiyor. Yüksek faiz hem sanayicinin, hem hazinenin, hem de tüketicinin belini büküyor. Çok az sayıda insana katkı sağlıyor. Üreticinin rekabet gücünü yok ediyor. Yüksek faiz, ülke için çok zararlı. Başbakan Erdoğan’ın Kahramanmaraş’ı ziyaretinde bu konuyu konuştuk. İnşallah Başbakanımız belirttiği gibi uzlaşma içerisinde zıtlaşma olmadan bir siyaset yürütür ve ekonomik istikrar devam eder. Bununla birlikte yüksek faiz belasından kurtuluruz."
Yüksek reel faiz ve düşük döviz kurunun Türkiye’yi açık pazara dönüştürdüğünü öne süren Balduk, "Enflasyonla mücadele neticesinde enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesine rağmen reel faizin halen çok yükseklerde bulunması ekonomimizi olumsuz etkilemektedir. Portföy yatırımları reel sektör yatırımlarından daha karlı bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum, sürdürülebilir büyümeyi sağlama konusunda Türkiye’yi zor durumda bırakmaktadır."şeklinde konuştu.
Döviz kurunun düşük olmasının ihracatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Balduk, düşük döviz kurunun ithalatı daha cazip hale getirdiğini savundu. 2001 yılında tekstil ihracatının ithalattan fazla olmasına rağmen, 2006 yılında ithalatın ihracatı geçtiğine işaret eden Balduk, hazır giyim ve konfeksiyon ithalatının 2001’den 2006’ya kadar yüzde 365 oranında artarak 1 milyar doların üzerine çıktığını hatırlattı.
KMTSO Başkanı Balduk, düşük döviz kuru hakkında şunları söyledi: "Düşük döviz kuru, ithalatı çok cazip hale getirmektedir. Ekonominin lokomotifi tekstilde yaşanan illegal ithalat olgusu da kanayan bu yarayı daha da derinleştirmektedir. Türkiye’ye her yıl tüm fabrikaları kapatacak düzeyde mensucat girişi gerçekleşmektedir. Tekstil sektörünün resmi ithalatı 2001 yılında 2 milyar 745 milyon dolar iken 2006 sonu itibariyle 6 milyar 337 milyon dolara yükselerek yüzde 131 oranında artış göstermiştir. Bu rakamların içerisinde yasal olmayan yollarla giren mallar bulunmamaktadır. Türkiye bu haliyle büyük bir tekstil pazarına dönüşmüştür. Düşük döviz kuru bu olgunun en önemli tetikleyicisidir."
Öte yandan Kahramanmaraş’ta sanayicinin yanında toptan kalkınmanın sağlanması açısından tarımsal üretimin önemine değinen Balduk, sulama alanında devam eden yatırımların tamamlanmasının çok önemli olduğunu dile getirdi. Kahramanmaraş’ın ekonomik kalkınmasında, sanayileşmesinde en büyük katkıyı 1970’li yıllarda kurulan Kartalkaya Barajı sağladığını hatırlatan Balduk, konuşmasını şöyle devam etti: "Kahramanmaraş’ın verimli tarım toprakları sulama suyuna kavuştuğunda, pamuk ekimi hızla artmış, zenginleşen çiftçimiz tarımdan elde ettiği kazançla sermaye birikimini sağlamıştır. Bugün Kahramanmaraş’ta tekstil sektörünün gelişmesinde Kartalkaya Barajı’nın çok büyük katkısı olmuştur. Ancak, Kartalkaya Barajı daha önce suladığı tarım topraklarının bir kısmına bugün hiç su veremez hale gelmiştir. Su verebildiği yerlerde ise kısıtlı miktarda su verdiği için Kahramanmaraş çiftçisi çok mağdur duruma düşmüştür. Çiftçimiz tarlasından verimli bir şekilde ürün alamamaktadır. Çiftçimiz bugün 2. ürün hiç ekememekte, 1. ürününü ise tam ve yeterli sulayamamaktadır." Balduk, çözüm olarak Çetintepe Barajı’nın yapılarak, Kartalkaya Barajı’nı su yönünden takviye edilmesi halinde Kahramanmaraş’ta sulama sorununun büyük ölçüde çözüleceğini, çiftçinin ikinci ürün ekebilecek hale gelerek tarım sektöründe çok büyük gelir elde edeceğini söyledi.
Toplantıda milletvekilleri ve katılımcılarla paylaşılan başlıca sorunlar ise şu şekilde sıralandı: Sanayinin enerji altyapısındaki eksiklik. Havaalanı pistinin genişletilmesi ve uzatılmasının yanı sıra ILS cihazının montajı edilmesi gerekliliği. Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı sorunlarının bulunması ve Erkenez Sanayi Bölgesi’nin çok büyük ve toplu bir sanayi bölgesi olmasına karşın OSB statüsünde bulunmaması. Kahramanmaraş-Narlı-Gaziantep Yolunun ve standardı düşük olan Kahramanmaraş-Kayseri yolunun tamamlanmamış olması.
Bunların yanında Kılavuzlu Sulama Projesi’nin hayata geçirilememesi, tamamlanamayan Adatepe Barajı’nın enerji üretimi ve sulama yapılamaması. İnşaatı bitmiş olan Ayvalı Barajı’nın arıtma tesisinin gecikmesi. Kartalkaya Barajı’nın yeterli sulama yapamaması ve bu barajı besleyecek olan Çetintepe Barajı’nın henüz yapılmamış olması.
Eğitim alanında ise Kahramanmaraş’ta mesleki eğitimin kapasite yetersizliği ve mezunların nitelikli olmaması. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin Avşar Kampusu’ndaki yeni yapılarının tamamlanamaması da başka bir sorun olarak gündeme geldi. Son olarak da şehrin turizm sektörünün gelişmemesi ve tanıtım sorunu ile elektrik dağıtımının AKEDAŞ&’a devredilmemesi.
Toplantı akşam yemeğinin ardından sona erdi.