Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı Yapıldı

    KMTSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı Yapıldı

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 26. Olağan Meclis Toplantısı ve Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı birleştirilerek yapıldı. Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun başkanlığında KMTSO Meclis üyeleri ve meslek komitesi üyelerinin katılımıyla 01 Mayıs 2007 Salı günü gerçekleştirildi.

    Toplantının açılışını yapan Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu; "26. Olağan Meclis Toplantısını Meslek Komitesi Üyeleri ile birlikte yapacağız. Daha iyi neler yapabiliriz, daha doğru neler yapabiliriz, yarına daha güçlü nasıl çıkabileceğimizi ortak akılla, ortak düşünceyle karar vermek amacıyla bu toplantımızı meslek komiteleriyle birlikte yapmaya karar verdik. Hepinize katılımınızdan dolayı teşekkür ederim" dedi. Toplantı gündemi ile bilgi vererek, KOSGEB İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ahmet Alperen bir sunum yapacağını daha sonrada Yönetimin çalışmaları ve Odanın 2006-2007 faaliyetleri hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk’un sunum yapacağını söyledi.

    KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, 2006-2007 dönemi faaliyetleri hakkında bir sunum yaptı. Balduk şunları kaydetti: "Küreselleşme olgusu ile yeniden şekillenen dünya, bireylerin, şirketlerin, kentlerin ve ülkelerin rekabet edebilmek adına yeniden yapılanmasını zorunlu kılmıştır. Ülkemiz doğal olarak bu sürecin içerisindedir. Bu süreçte hedef, ekonomi, insani gelişmişlik ve demokrasi konularında uluslararası sıralamalarda yukarılara çıkabilmektir. Ülkenin kalkınmasında en önemli iki unsurun insan ve kurumlar olduğu gerçeği ile bu unsurların yeni dünyanın yeni koşulları ile yeniden yapılandırmamız gerekiyor. Bu yapılanma dinamik, gerçekçi, uzun vadeli politikalar ve rekabetçi, girişimci ruha sahip insan kaynağı ile mümkün olacaktır. Bu açıdan Türkiye genç ve dinamik nüfusu ile dünya rekabetinde önemli bir avantaja sahiptir. Bizler de Kahramanmaraş olarak bu avantajı iyi değerlendirmek, insan varlığımızı, girişimci kültürünü geliştirerek layık olduğu yere çıkarmak zorundayız. Oda olarak çalışmalarımızın temelinde bu anlayış yatmaktadır. Kamu idaresi ve siyaset kurumu da bizleri ve bu alanda faaliyet gösteren tüm kurumları desteklemelidir. Devlet, girişimciye temiz bir oyun sahası yaratmak zorundadır. Yeniden yapılanma sürecinin en önemli unsuru rekabet gücünü engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılması, bunu destekleyecek eğitim, sağlık, hukuk, altyapı konularında gerekli reformları gerçekleştirmektir. Oda olarak bu sürece ayak uydurmak amacıyla, ilimizin tüm altyapı yatırımlarından eğitim, sağlık, enerji alanına kadar her konuda çalışmalar yapıyor, sorunların takipçisi oluyoruz.

    Mehmet Balduk daha sonra Kahramanmaraş ekonomisine dair güncel rakamlara değinerek, 2007 ilk 3 aylık ihracatın 79.005.331 dolar, yıl sonu projeksiyonunun ise 316 milyon dolar olarak hesaplanmakta olduğunu, 2006 yıl sonu ihracat rakamının da 281,9 milyon dolar olduğunu söyledi. 2007 Ocak-Şubat dönemi ithalatın 90.979.000 dolar olduğu ve yine yıl sonu projeksiyonunun 545 milyon dolar olarak hesaplandığını ve 2006 yıl sonu rakamına göre yüzde 25 arttığını vurguladı.

    İstihdamdaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Balduk, 2005 Nisan’ından 2007 Mart ayına kadar 22.175 kişi yeni istihdamın gerçekleştiğini söyledi. Balduk, "Teşvik öncesi imalat sanayi istihdam sayısı 23.137’dir. İmalat sanayi istihdam artışı 10.400 olup, teşvik öncesine göre %44,9’luk bir artış söz konusudur. 2007 Mart ayı genel istihdam sayısı SSK kayıtlarına göre 68.042’dir. 2005 Nisan ayı genel istihdam sayısı 48.532 olup toplam istihdam artışı %45,7’dir." dedi.

    Balduk, bankacılık verileri ile ilgili, "Kahramanmaraş, 2005 yılı toplam kredi tutarı 634.848.000 YTL’dir. Toplam mevduat tutarı ise 618.495.000 YTL’dir. Kredi / Mevduat oranı %102,6’dır. Türkiye ortalaması %60,1’dir." dedi.

    Mesleki eğitimle ilgili çalışmalarla ilgili Balduk, Oda Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından oluşturulmuş komisyonun çalışmaları hakkında bilgi vererek, Kahramanmaraş’ın sosyo-ekonomik gelişiminin yanında, eğitim ve özellikle mesleki eğitimin aynı gelişmeyi gösterememiş olduğunun altını çizdi. Eğitim sektörü gelişmişlik sırasında 54., Meslek lisesi okullaşma oranı sırasında 57. sırada yer aldığını söyledi. Balduk ayrıca, "Türkiye’de 232 bin nüfusa bir endüstri meslek lisesi düşmekte ve buna göre ilimiz Merkez İlçesi Türkiye sıralamasında 71 sırada yer almaktadır." dedi. Bununla ilgili olarak da Odada yapılmakta olan eğitimler ve seminerler hakkında detaylı bilgiler verdi. 2006 ve 2007 yılı GTZ’nin yapmış olduğu çeşitli eğitimlerden ve firmaların gelişimlerine bu programların katkısını vurguladı. Ayrıca, Odada Üniversite ile ortaklaşa yapılan Dış Ticaret, Auto-cad ve Bankacılık ve Sigortacılık kursları hakkında da bilgi verdi.

    Balduk, konuşmasına sanayinin enerji altyapısı ile ilgili sorunların çözümü için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek devam etti. İlimizde trafo merkezlerinin (özellikle de TM 2) kapasitesinin dolması ve önümüzdeki dönemde yaşanabilecek bir enerji krizinin önüne geçilmesi amacıyla çalışmalar ve girişimlerin gerçekleştirildiğini ve bir yıllık bir çalışma kapsamında, konuyla ilgili olarak tüm ilgili kuruluşlar ile toplantılar yapıldığını, TEDAŞ ve TEİAŞ genel müdürlükleri ile görüşmeler ve yazışmalar yapıldığına değindi.
    Balduk, "Tüm bu çalışmaların üzerine detaylı bir rapor hazırlanarak, sorunun çözümü konusunda ilimiz Karacasu mevkiinde yeni bir trafo merkezi kurulması yönündeki çözüm önerimiz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Dr. M. Hilmi GÜLER’e intikal ettirilmiş ve Sayın Bakan gerekli talimatları ilgili kurumlara vermiştir. Kahramanmaraş için çok önemli olan bu sorunun çözüme kavuşturulmasıyla, özellikle yaz aylarında sıcaklığın artması ve yeni yatırımların devreye girmesiyle birlikte tesislere enerji verilememesi riski ortadan kaldırılmıştır." dedi.

    Balduk Oda’nın gerçekleştirmiş olduğu projelerine de değinerek, Birlemiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu Küçük Destek Programı ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ortak finansmanı ile Kahramanmaraş’ta iki köyde hayvansal atıkların değerlendirilerek biyogaz üretiminin gösterimi projesi hakkında da bilgiler verdi. İlk Biyogaz Tesisinin, Kahramanmaraş merkezine 12 km mesafedeki, hayvancılık yönünden gelişmiş olan Ayaklıcaoluk Köyünde tesis edildiğini ve gaz elde etme konusunda başarıyla sonuçlandığını, 15 m3’lük kapasiteye sahip bu tesisten üç evin yararlandığını, tesisin faaliyette bulunduğu 3 ay süresince herhangi bir şekilde LPG’ye ihtiyaç duyulmadan mutfakta kullanıldığını söyledi. Ayrıca, bir evde de ısıtma sisteminin kurulduğunu ve hiçbir şekilde odun, kömür veya elektrik tüketimi (ısınma amaçlı) yapılmadığını vurguladı. Balduk ayrıca; "Tesisten elde edilen organik (fermante edilmiş) gübre, çiftçilerin kendi arazilerinde kullanılmaktadır. Bir başka önemli faydası ise, iklimi müsait olan bu köyde seracılığı da özendirmesidir. Elde edilen gaz ile seranın ısıtılması ve gübre ile de verimli bir tarımsal üretim gerçekleştirilmesi mümkündür" dedi. Balduk, İkinci tesisin de Merkeze bağlı 17 km mesafedeki, geçimini tamamen hayvancılıkla sağlayan Elmalar Köyünde tamamlandığını söyledi. Balduk: "Proje, her ne kadar Kahramanmaraş’ta yürütülmekte ise de, Türkiye’nin her köşesinden yoğun ilgi görmektedir. Bu da, biyogazın köylerimiz için iyi bir yenilebilir enerji kaynağı olacağı konusunda umut vermektedir." dedi.

    Bu çalışmalar doğrultusunda BTC (Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hatları Şirketi) ile Ticaret ve Sanayi Odası mali ve teknik işbirliği ile, Geben’de kurulacak iki yeni biyogaz tesisi için detay proje çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Balduk, "BTC’nin Kars, Ardahan, Erzurum gibi Türkiye’nin doğu illerinde yürütmeyi planladığı projelere esas teşkil edecektir. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası elde etmiş olduğu tecrübeleri Türkiye’nin her köşesine yaymak amacıyla bu konuda BTC’ye danışmanlık desteği verecektir." dedi.

    Odanın yapmış olduğu diğer çalışmalardan da bahseden Balduk, Oda binası içerisinde bir TSE irtibat bürosunun kurulduğunu, Kahramanmaraş-İstanbul uçak seferlerinin düzenli olarak yapılması noktasında çaba sarf edildiğini, bu kapsamda Atlas Jet firmasının uçuşlarını iptal etmesinden sonra İZ AIR Havacılık firması ve THY ile temasa geçildiği, uçuş saatleri ve bilet fiyatları konularında görüşmeler yapıldığını, THY’nin İstanbul direkt uçuşlara başlaması neticesinde İZ AIR ile olan görüşmelerden vazgeçildiğini söyledi.

    Balduk, "İlimiz Pazarcık İlçesinde faaliyette bulunan üyelerimizin daha hızlı ve rahat işlem yaptırabilmeleri amacıyla bir temsilcilik açıldı. Yönetim Kurulu Üyemiz Kamil Dalkara Pazarcık Temsilciliği görevini üstlenirken, işlemlerin yapılması için bir memur istihdam edildi" dedi.

    Balduk; "Odamız Meclisinin 26.12.2006 tarih ve 22 sayılı kararı ile onaylanan 19.12.2006/91 sayılı Yönetim Kurulu Kararına istinaden Odamıza gecikmiş borcu bulunan tüm üyelerimizin aidat, munzam aidat ve bunlara ait gecikme cezalarının kredi kartına 10 eşit taksitte ödenmesi imkanı getirilmiştir." dedi.

    Daha sonra Odayı ziyaret eden, kurumlar ve siyasi parti liderleri hakkında da kısaca bilgi verdi. Balduk, 2006-2007 döneminde ziyaretçileri şöyle sıraladı; Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, Hollanda Ticaret Ateşesi, AKP Kahramanmaraş Milletvekillerimiz, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ABD Adana Konsolosluğu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin ÇELİK, Adana Ticaret Odası, Milli Güvenlik Akademisi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur ÖYMEN, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali COŞKUN, ANAP Genel Başkanı Erkan MUMCU, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu.

    Odada yapılan toplantıları da başlıklar halinde kaydeden Balduk, seminer ve toplantıları ana başlıklar halinde şöyle sıraladı; "Bodur Meyvecilik" Paneli, "Akaryakıtta Karşılaşılan Sorunlar" konulu seminer, Kazakistan Heyeti ile Tekstilde İşbirliği hakkında toplantı, II. Avrupa – Anadolu Kültürleri Buluşması’nın Kahramanmaraş Etabı, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Toplantısı, Türkiye Kalkınma Bankası Kredi İmkanları Semineri, Sözleşmeli Kanola Ekimi ve Biyodizel Semineri, "Türk Barter" Toplantısı, "Ufuk 2010 Global Yeniden Konumlanma" Konulu Toplantı, Otto Grup İle Ticari Bağlantılar Toplantısı, KfW Kobi Kredileri ve Hibe Programları Toplantısı, Enerji Piyasası Mevzuatına Genel Bakış Konulu Seminer, Basel-II Tanıtımı ve İşletmeler Üzerindeki Etkileri Konulu Seminer, Tarımsal Araştırma Enstitüleri Özel Sektörün Ar-Ge Çalışmalarına Kapılarını Açıyor, "AB Yolunda İl İl Türkiye" Konulu Panel.

    Balduk, konuşmasında Odanın yapmış olduğu yardımlara ve desteklere de yer verdi. Üstün yetenekli çocukların eğitimine verilen destekten, Kahramanmaraşspor’a yapılmış olan maddi destekten, Kahramanmaraş Lisesi Spor Kulübü’ne yapılan maddi destek ile 500 aileye yapılan gıda yardımı ve 1070 öğrenciye yapılan giyecek yardımından bahsetti.

    Toplantıda KOSGEB İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ahmet Alperen KOSGEB Destekleri ile ilgili bir sunum yaptı. Alperen, KOSGEB’in genel durumu ve politikaları hakkında bilgi vereceğini arkasından KOSGEB Kahramanmaraş Müdürü Mehmet Yılmaz’ın son destekler ve krediler hakkında sunum yapacağını söyledi. Kahramanmaraş’ta Mayıs ayı sonunda bir toplantı yapılacağı ve bu toplantıda KOSGEB destek ve kredilerinin anlatacağını söyledi. Kahramanmaraş KOSGEB hakkında bilgiler veren Alperen, yaklaşık 12 çalışanıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi. KOSGEB Kahramanmaraş Müdürü Mehmet Yılmaz ise konuşmasına son destekler hakkında kısa bilgi vererek, 600’e yakın işletme ile Kahramanmaraş’ın KOSGEB’in desteklerinden daha çok yararlanması gerektiğini ve bunun için daha kapsamlı çalışmalar yapılacağını söyledi. 2004-2006 döneminde 114 firmaya yaklaşık 1,5 milyon YTL destek sağlandığını önümüzdeki dönemde işletmelerin tamamının olmasa bile çoğunluğunun bu destek ve kredilerden yararlanmasını arzu ettiğini dile getirdi.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *