Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Kahramanmaraşlı sanayici ve işadamları ile bir araya geldi. Altyapı çalışmaları için destek sözü verdi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Abdullatif Şener, 14 Nisan 2007 Cumartesi günü, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayici ve işadamları ile bir araya geldi.
Şener’i, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk’un yanı sıra, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Mehmet F. Arifioğlu ile Sermet Çuhadar ve KMTSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri karşıladı.
Toplantıya Kahramanmaraş Valisi M.Niyazi Tanılır, milletvekillerinden Nevzat Pakdil, Hanefi Mahçiçek, Avni Doğan, Ali Sezal, Fatih Arıkan, Mehmet Ali Bulut, Mehmet Yılmazcan, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Ak Parti İl Başkanı Veysi Kaynak, KASİAD Başkanı A.Kadir Kurtul, Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, ESOB Başkanı Ahmet Kuybu ile çok sayıda esnaf odası başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Abdullatif Şener’e nazik ziyaretinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Mehmet Balduk, "Hem Ak Partinin hem de hükümetin kilit isimlerinden olan Sayın Bakanımızın şehrimizi ziyaret etmesi memnuniyet verici bir olaydır" dedi. İlin sosyo-ekonomik durumu ve sorunları hakkında bilgi verdi. Havaalanı, Kahramanmaraş-Kayseri Duble Yolu, Kahramanmaraş-Narlı-Gaziantep Yolu, Kahramanmaraş Ahşap İşleri KSS Yapı Kooperatifi, kurulması planlanan Cazibe Merkezleri arasına Kahramanmaraş’ın da dahil edilmesi, Karacasu Anorganize Sanayi Bölgesi’nin OSB statüsüne alınması, Kılavuzlu Sulaması gibi altyapı çalışmalarında yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi verdi. Balduk, Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesinin dolduğunu belirterek, Karacasu Bölgesinin yeni Organize Sanayi Bölgesi statüsüne kavuşturulması için destek istedi ve ciddi bir yatırım hamlesinin başladığını bildirdi. Yüksek reel faizden de şikayet eden Balduk, Türkiye’nin yüksek reel faizden kaynaklanan aşırı değerli YTL yüzünden ithalat açısından bir serbest pazar konumuna geldiğini belirtti. Balduk ayrıca, Kahramanmaraş’ın sosyo-ekonomik göstergeleri ve ilin acil sorunlarını içeren ayrıntılı raporları da Şener’e iletti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener konuşmasına Kahramanmaraş’ta olmaktan çok mutlu olduğunu söyleyerek başladı. Kahramanmaraş’ın Anadolu’nun önemli kentlerinden biri olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş girişimci kimliğini kabul ettirmiştir. Kahramanmaraş’ın asıl kahramanlığını pekiştiren olaylardan biri bu girişimciliğidir. Bunu ayrı bir zafer, başarı olarak not etmek gerekmektedir" dedi. Şener, Balduk’un altyapı yatırımları için ödenek talebine karşılık Şener, bu altyapı yatırımları için ilave ödenek sözü verdi. Bu konuların hepsi ile ilgileneceğini ifade etti.
Şener, dünyada her zaman değişimi yakalayabilenlerin başarılı olduğunu vurgulayarak, değişimi anlayamayanların ise her dönem başarısız olduğunu ve güçsüz kaldığını söyledi.
Şener, "Ayakta kalmak için güçlü olmak zorundasın. Ciromuzu, hacmimizi arttırmak zorundayız. Askeri güç dediğin de diplomatik güç dediğinde budur. Bunu gerçekleştirmenin yolu da ekonomiyi güçlendirmekten geçiyor." dedi. Şener, küreselleşme konusuna değinerek, bireylerin, firmaların, ülkelerin ayakta kalabilmek için değişim içinde olmaları gerektiğini ve küreselleşmeye ayak uydurulması gerektiğini belirtti. İş dünyası açısından da rekabetin artık küreselleştiğini, herkesin küresel rekabetin baskısı altında olduğunu anlatarak, küreselleşmenin sunduğu maliyet ve fırsatlar olduğunu ifade etti.
Şener, işadamlarının da küreselleşmeyi takip etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Korkunç bir yarış var. Böyle bir dünyada ancak güçlü olanlar, dinamik olanlar ayakta kalabilir. Ayakta kalmasını beceremeyenin, hatta güçlenmesini bilmeyenin yaşama şansı yoktur. Küreselleşmenin neresinde olduğumuzu sorgulamak zorundayız. İşbirliği yaptığımız ülkelerin sayısına bakmalıyız." dedi.
Şener, esnaflar zaman zaman işlerinin iyi olmadığını taleplerin azaldığını söylüyorlar, ama global rakamlara baktığımızda taleplerin her yıl yüzde 10 arttığını görüyoruz. Baktığımız zaman yeni sektörlerin doğduğunu ve bundan dolayı toplam talebin arttığını görüyoruz. Geleneksel alanlarda ise talep azalıyor.
Şener, 2005 rakamlarına göre dünyanın toplam GSMH’sının 45 trilyon dolar olduğunu ifade ederek, bunun 12,5 trilyon dolarını ABD, 4,5 trilyon dolarını Japonya, 2,8 trilyon dolarını Almanya üretirken, Türkiye’nin de dahil olduğu İslam Konferansı Örgütüne (İKÖ) üye 57 ülkenin ise 2,7 trilyon dolar ürettiğine dikkat çekti.
Şener sözlerine şöyle devam etti: "Ciron büyük değilse, hacmin büyük değilse dünyada ayakta durma şansın yok. Güçlü ve kahraman bir ülke olma şansın da yok. Nutuklarla da güçlü ve büyük olmak mümkün değil. Ekonomidir büyüklük."
Şener, dünyanın toplam ihracatının da 2005’te 9 trilyon dolar olduğunu, İKÖ üyesi 57 ülkenin toplam ihracatının ise 770 milyar dolar olduğunu ve bunun yarısının petrol ve doğalgaz olduğuna işaret etti.
Ülkelerin kalkınmalarında aslında iki faktörün olduğunu belirterek bunlardan biri kurumsal yapılar diğeri ise insanlardır. Bir ülkenin zengin ve güçlü olması veya fakir ve güçlü olması bu iki faktöre bağlıdır. Kurumların işlevselliği hükümetlere bağlıdır. Bir ülkeyi ayağa kaldıran veya yerinde saydıran insanlardır. Bir ulusun insanları birbirleriyle uyumu iyi ise ülke o kadar güçlü olur. Herkesin işini iyi yaptığı bir ülkeyi kimse zaptedemez. Yaptığı işi en iyi yapan insanların olduğu ülke kalkınan ülkedir.
Toplantı sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener bir basın toplantısı yaptı. Basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra Odamızdan ayrıldı.