Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO’da Basel-II Tanıtımı ve İşletmeler Üzerindeki Etkileri Konulu Seminer Düzenlendi

    KMTSO’da Basel-II Tanıtımı ve İşletmeler Üzerindeki Etkileri Konulu Seminer Düzenlendi

    T.C. Ziraat Bankası A.Ş. K.Maraş Şubesi ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde 20 Şubat 2007 Salı günü, "BASEL-II Tanıtımı ve İşletmeler Üzerindeki Etkileri" konulu bir seminer verildi.

    KMTSO Meclis Salonu’nda düzenlenen seminerde, Ziraat Bankası Risk Yönetim Daire Başkanlığı Bölge Müdürü Niyazi Burak AKAN, bir sunum gerçekleştirdi.

    Niyazi Burak Akan, Basel Bankacılık Denetim Komitesi’ni, "İsviçre’nin Basel Kenti’nde yerleşik, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) bünyesinde 1974 yılından bu yana faaliyet gösteren, G-10 ülkelerinin merkez bankaları ve bankacılık denetim otoritelerinden yetkililerin katılımıyla oluşturulan ve bankacılık konusunda istişari mahiyetli olarak uluslararası standartları yayımlayan komite" olarak tanımladı.

    Basel II standartlarının, 2007 yılında G-10 ülkelerinde uygulamaya geçeceğini ifade eden Akan, "Ülkemizde 2008 yılında uygulamaya geçilmesine yönelik yol haritası oluşturulmuştur. Basel II’ye uyum, Avrupa Birliği dahilindeki tüm ülkeler için zorunlu kılınmıştır. Bu nedenledir ki; Ülkemiz açısından Avrupa Birliği’ne üyelik kapsamında da Basel II’ ye uyum sağlanması önem arz etmektedir" dedi.

    Ülkemizde Basel II sürecinin nasıl işleyeceğine de değinen Akan, "BDDK, 30 Mayıs 2005 tarihinde Basel II’ye uyum sürecinde taslak yol haritasını açıklamıştır. BDDK tarafından taslak yönetmelik çalışmaları yapılmaktadır. (Derecelendirme Kuruluşlarının Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik). Ağustos 2007’de paralel uygulama (Basel I ve Basel II), Ocak 2008’de Basel II yürürlüğe girecektir. Taslak yol haritasına göre, Basel II’ye uyum konusunda sektörlerin bu süreci yavaştan alabilecekleri bir periyod olmadığı görülmektedir" dedi.

    Kurumların belirsizlikler karşısında proaktif davranabilmelerinin ve sistemdeki dalgalanmanın azaltılabilmesinin önemli olduğunu kaydeden Akan, yeni sürece adaptasyonun sağlanmış olmasının tüm kuruluşlara ve sisteme fayda getireceğini söyledi.

    Akan sonuç olarak, KOBİ’lerin risk yönetimi konularına bir an önce eğilmeleri ve çalışmalar başlatmalarının yoğun bir takvim olan uyum sürecinde kendilerine rekabet avantajı getireceğini, BASEL II’nin bir fırsat olduğunu ve bu sürecin istikrarsızlığın azaltılmasında katkı sağlayabileceğinin farkında olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

    Seminerde Akan, "Basel Düzenlemeleri, Türkiye İçin Önemi, KOBİ Tanımı, KOBİlerin Genel Yapısı ve Önemi, Basel II’nin Getirdikleri ve KOBİlere Muhtemel Etkileri, Ülkemizde Basel II Süreci ve KOBİlere Öneriler" konularını da ayrıntılı olarak anlattı.

    Çok sayıda KOBİ yöneticisi ve banka mensubunun katıldığı seminer, soru cevap kısmından sonra sona erdi.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *