Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında yapılan protokol neticesinde yürütülen "Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi", İlimizde Çelik Mutfak Eşyası, Kırmızı Biber ve Konfeksiyon sektörlerinde Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ) ve KOSGEB işbirliği ile çalışmalarına devam etmektedir.
13 Aralık 2006 Çarşamba Günü, KMTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen "ISO 9001 : 2000 Kalite Yönetim Sistemi" ikinci bölüm eğitimi, Peryod Danışmanlarından ve aynı zamanda Sürekli Gelişim Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Firması Sahibi Erol Hasar tarafından verildi.
Hasar, bu bölümde ürünün ve/veya hizmetin gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak ürün gerçekleştirilmesinin planlanması, müşteri ile ilgili süreçler, ürün ile ilgili gerekliliklerin saptanması, ürün ile ilgili gerekliliklerin gözden geçirilmesi, müşteri ile iletişim, tasarım ve geliştirme, satın alma, üretim ve hizmetin sağlanması ile kontrol ve ölçüm cihazlarının kontrolü konuları hakkında detaylı bilgiler verdi. Ayrıca ölçüm, analiz ve iyileştirme ile ilgili olarak da; izleme ve ölçme, müşteri tatmini, iç tetkikler, uygun olmayan ürünün kontrolü, verilerin analizi, iyileştirme, düzeltici faaliyetler ve önleyici faaliyetler konularına da değindi.
Hasar, ikinci bölümdeki eğitimin en can alıcı noktasının; üretimin gerçekleştirilmesi esnasında her bir faaliyetimizin kayıt altına alınması, uygun ürün ile uygun olmayan ürünün mutlaka birbirinden ayrılması ve uygun olmayan ürünlerin bir daha ortaya çıkmaması için gerekli faaliyetlerin başlatılması olduğunun önemine dikkat çekti.
Hasar, "Kuruluş, ürün gerçekleştirilmesi için gerekli süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir. Ürün gerçekleştirilmesinin planlaması, Kalite Yönetim Sisteminin diğer süreçlerinin gereklilikleri ile uyumlu olmalıdır. Ürün gerçekleştirilmesinin planlanmasında, kuruluş uygun olduğu taktirde aşağıdakileri saptamalıdır;
– Kalite hedefleri ve ürün için gereklilikler
– Süreçlerin ve dokümanların oluşturulması ihtiyacı ve ürüne özgü kaynakların sağlanması
– Ürün için gerekli doğrulama, geçerli kılma, izleme, muayene ve ürüne özgü test faaliyetleri ile ürün kabulü için kriterler
– Gerçekleştirilen süreçlerin kanıtı ve elde edilen ürünün gereklilikleri karşıladığına dair kayıtlar." dedi.
Hasar, Kalite Yönetim Sistemi (KYS) gerekliliklerini ise şöyle sıraladı:
* KYS için gerekli olan prosesler belirlenmeli
* Proseslerin akışı ve etkileşimi belirlenmeli
* Proseslerin etkin olarak uygulanması ve kontrolü için yöntemler ve kriterler belirlenmeli
* Prosesleri etkin olarak uygulamak ve izlemek için gereken bilgi sağlanmalı
* Planlanan sonuçlara ulaşmak ve sürekli gelişmeyi sağlamak için prosesler ölçülmeli, izlenmeli, analiz edilmeli ve gereken önlemler alınmalı.
Eğitime, seçilmiş 8 firma katılımcılarının yanı sıra, konuyla ilgilenen şirket yöneticileri, personelleri ile Kahramanmaraş KOBİ’lerinden çok sayıda kişi katıldı.