Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 20. Olağan Meclis toplantısı, Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun başkanlığında KMTSO Meclis Üyelerinin katılımıyla 31 Ekim 2006 Salı günü gerçekleşti.
Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, "20. Meclis toplantımıza hoş geldiniz. Öncelikle Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Balduk’un konuşması, Yönetim Kurulu Üyemiz Serdar Zabun’un Yönetim Kurulu’nun çalışmaları hakkında yapacağı sunumun ardından bugünkü misafirimiz Sosyal Sigortalar Kurumu İl Müdürü Mehmet Tatlı, SSK’daki gelişmelerle ilgili bizi bilgilendirecek." dedi.
KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, Meclis’e, Yönetim Kurulu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Balduk, "Önümüzdeki süreçte, Oda olarak daha önce de olduğu gibi, yine eğitim çalışmalarına devam edeceğiz. Aralık 2006 – 30 Haziran 2007 arasında planladığımız yine ihracat ve doğal gaz, bilgisayar destekli çizim (Auto Cad), üyelerden gelen talep üzerine sekreterlik ve büro yönetimi, yönetici asistanlığı, bankacılık ve sigortacılık eğitimi, ileri düzey mesleki yabancı dil eğitimi (ağırlıklı İngilizce ve İtalyanca), uygulamalı genel muhasebe, satış, pazarlama ve müzakere teknikleri, etkili konuşma ve diksiyon, liderlik ve yöneticilik konularında sürekli olarak eğitim programlarına devam edilecektir. Bunun dışında mesleki eğitimle ilgili çalışmalar yaptık." dedi.
Kahramanmaraş’ın ekonomik göstergeleri hakkında da bilgi veren Balduk, "İlk 9 aylık ihracatımız 203,8 milyon dolar olmuştur. Yıl sonu projeksiyonu 271,7 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır. 2005 ihracatımız 232 milyon dolardı. Projeksiyona göre, yüzde 17,2 arttı. Son dönem yatırımlarda ciddi gelişme kaydediliyor. Son araştırmalarımıza göre, 2005’ten bu yana tamamlanan yatırımlar 128,5 milyon dolar devam eden yatırımlar ise 902 milyon doları bulmuştur. Toplam yatırım 1 milyar 30 milyon dolardır. İstihdamdaki gelişmeler, 2005 Nisan’ından 2006 Ağustos ayına kadar 13. 620 kişi yeni istihdam olarak görünmektedir. Genel istihdam SSK kayıtlarına göre 62.152. Enerji desteğinden yararlanan 148 firmanın yeni istihdamı ise 9.400’dür." dedi.
Balduk, Teşvik Yasasının çıkarıldığı günden bu yana Kahramanmaraş’a getirisini şu şekilde ifade etti: "Teşvik Yasasının Kahramanmaraş’a getirisi 81 milyon YTL’yi geçmiş bulunmaktadır. Bunun 50,5 milyonu enerji, 17,7 milyonu SSK primi, 12,9 milyonu ise stopaj desteğidir. 2005 yılında toplam destek miktarı 32,3 milyon YTL, 2006 yılında ise 48,9 milyon YTL’dir. Teşvik, Ak Parti Hükümeti’nin Kahramanmaraş’a verdiği çok büyük bir jesttir. Kahramanmaraş ekonomisi açısından Cumhuriyet tarihinin en önemli hizmetlerinden biridir. Umarım bizim üyelerimiz de bu teşviği güzel kullanır, teknolojisini geliştirir, kazançlarını ar-ge ve ürün geliştirmeye yöneltir, dünya pazarlarında sağlıklı bir şekilde yer alır da, gelecek dönemde sıkıntı yaşamayız. Eğer bunu yapamazsak, teşvik süresi bittiğinde Kahramanmaraş, ekonomik açıdan bu kadar rahat olmaz."
2006 yılında ilk 9 aylık enerji tüketiminin 1 milyar 19 milyon kwh olduğunu söyleyen Balduk, "Yıl sonu projeksiyonu 1 milyar 360 milyon kwh’tir. 2005 yılı sanayi elektrik tüketimi 1 milyar 297 milyon kwh’tir. Buna göre yıllık bazda artış yüzde 4,8’dir." dedi.
Balduk’un ardından KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Zabun, Yönetim Kurulu’nun yaz dönemi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Zabun, "Odamız Temmuz – Ekim döneminde, yine eğitim, toplantı, yardım ve destekler ve projeler konusundaki çalışmalarını sürdürmüştür. Bilindiği üzere, ilimizin en önemli sorunlarından birisi olan mesleki eğitim konusunda ciddi bir çalışma içerisine girilmiştir. Bu konuda Meclis üyelerimiz arasında meslek okullarının bölümleri ile ilgili bir talep değerlendirme anketi yapılarak ilgili okul yöneticileri ve kurumlarla birlikte değerlendirmeye alınmıştır. Aynı zamanda, bu konuda meslek okulları yöneticilerinin de bulunduğu bir çalışma komisyonu oluşturulmuştur. Bu komisyonun ilk çalışması olarak hazırlanan raporda, Kahramanmaraş Merkez ilçede mevcutlara ilave olarak, 3 Endüstri Meslek Lisesi, 1 Kız Meslek Lisesi, 1 Ticaret Meslek Lisesi’ne daha ihtiyaç bulunduğu tespit edilerek, bu ihtiyaçlar İl Genel Meclisi’nin son toplantısında da gündeme getirilmiştir. Mesleki eğitim ve sorunları konusundaki çalışmalar devam edecek olup, gerek okulların teknik yetersizlikleri gerekse de eğitim kalitesindeki sorunların çözümüne yönelik olarak şekillenecektir. Yine Odamızın eğitim faaliyetleri devam etmektedir. Doğal gaz sektörüne teknik eleman yetiştirilmesine yönelik eğitimlerde bugüne kadar 191 kişiye eğitim verilmiştir. İhracat elemanı eğitimlerinde 63 kişi eğitim almıştır. ISO 9000 kalite yönetim sistemi konusunda kısa süreli eğitimlerimize 21 firma çalışanı, ISO 22000 ve HACCP Gıda Güvenliği Sistemleri eğitimlerine ise 12 firma çalışanı katılmıştır." dedi.
Zabun, GTZ (Alman Teknik İşbirliği Kurumu) ile düzenlenen eğitimler arasında en önemlilerini, "On günlük REFA Temel Düzey İş Organizasyonu Eğitimi ile Beyin Fırtınası, Yaratıcı Düşünce ve Altı Şapka Düşünme Sistemi Eğitimidir. GTZ ile birlikte Odamız’da düzenlenen toplantılar ise; AB açısından büyük önem arz eden kurumsallaşma ve sosyal sorumluluk bilincinin gelişme gösterdiği işletmelerimizde bu gelişimi daha da hızlandırmak adına 5 Temmuz 2006’da Kurumsal Sosyal Sorumluluk Toplantısı gerçekleştirilmiş, 2 Ekim 2006’da ise OTTO Grup yetkililerinin Kahramanmaraşlı çelik mutfak eşyası ve konfeksiyon firmalarıyla bir araya gelmesi sağlanmıştır. Bu toplantıda OTTO Grup Firmasının tanıtımı, satınalma şartları ve aradıkları üretim standartları anlatılmıştır. Toplantının ardından OTTO Grup firması, Kahramanmaraşlı firmalarla birebir görüşme yapmıştır." diye ifade etti.
Zabun KMTSO’da gerçekleştirilen diğer toplantıları şöyle anlattı: "4 Ağustos 2006’da Odamız ile Türkiye Kalkınma Bankası işbirliğinde Anonim Şirketlere Sağlanan Kredi İmkanları ile Türkiye Kalkınma Bankası’nın Tanıtımı’na yönelik bir seminer düzenlenmiş, bu seminerde Türkiye Kalkınma Bankası kaynaklı yatırım kredileri anlatılmıştır. Toplantı, finans sıkıntısı olan firmalarımız için çok verimli olmuştur."
KMTSO’nun Yardım ve Destekleri
KMTSO’nun yardım ve destekleri hakkında da bilgi veren Zabun, "Yine Odamız’ın yardım ve destekleri devam etmektedir. Bu kapsamda üstün yetenekli öğrencilerimizin eğitimine destek olmak için kurulan Kahramanmaraş Bilim Sanat Merkezi’nin Fen Bilimleri laboratuarı için gerekli donanım sağlandı. Bunun için 12.284 YTL harcama yapıldı. Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Kahramanmaraş Spor Klübü’ne 15.000 YTL maddi destekte bulunuldu. 2006-2007 Erkekler Türkiye Voleybol Deplasmanlı İkinci Ligi’nde oynamaya hak kazanan, ayrıca Voleybol Yıldız Milli Takımı’na da 3 sporcu veren Kahramanmaraş Lisesi Spor Klübü’ne 15.000 YTL maddi destekte bulunuldu. Ramazan ayı içerisinde 500 aileye gıda yardımı, 1070 öğrenciye de kaban yardımında bulunuldu. Ayrıca KSÜ tarafından organize edilen, Kahramanmaraş tarım sektörüne katkıda bulunacağına inandığımız 6.Meyve ve Sebze Sempozyumu’na destek olmak için 4.000 YTL maddi destekte bulunulmuştur." dedi.
Zabun, KMTSO’ya yapılan ziyaretleri de şu şekilde anlattı: "4 Ağustos 2006’da TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekillerinden Hanefi Mahçiçek, Ali Sezal, Mehmet Ali Bulut, Mehmet Yılmazcan, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, AK Parti İl Başkanı Av. Veysi Kaynak, İl Genel Meclis Başkanı Fatih Paköz, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Erkoç ve diğer AK Parti Kahramanmaraş Teşkilatı ile birlikte Odamız’ı ziyaret etti. Odamız Yönetim Kurulu Toplantı Odası’nda yapılan toplantıda, Kahramanmaraş’ın sorunları ve çözüm önerileri ile ileriye dönük olarak yapılması gerekenler hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu. 12 Ağustos 2006’da ise CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Odamız’ı ziyaret etti. Odamız Meclisi’yle bir araya gelen Baykal, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal durumu değerlendirdi. 14 Eylül 2006’da Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), üç yıl önce başlattığı ve hazır giyimin geleceğine dair bir yol haritası sayılabilecek ‘Ufuk 2010 Global Yeniden Konumlanma" projesinin konu edildiği toplantıyı Odamız’da gerçekleştirdi. Toplantıya TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, TGSD Yönetim Kurulu Üyeleri ve ulusal basın mensupları katıldı. Sektörün bugünden yarına gücünü artırması için neler yapması gerektiğini ortaya koyan raporla, en büyük iki pazar olan ABD ve AB’de güç kazanabilmenin yolları anlatıldı. Anadolu’nun bir üretim üssü olması gerektiği ifade edildi.
İlimizde son zamanlarda yaşanan enerji sıkıntılarını çözümlemek amacıyla özellikle TM 2 Trafosunun yükünü hafifletmek üzere, Karacasu mevkiinde yeni bir indirici trafo kurulması konusunda yoğun girişimleri olduğunu ifade eden Zabun, "TEDAŞ ve TEİAŞ yetkileri ile gerekli yazışmalar yapılmış, teknik incelemelerin yapılması sağlanmış, Üniversite’nin genişleme sahası içerisinde bulunan 25 dönümlük bir arazinin bu trafoya tahsis edilmesi konusunda KSÜ Rektörü ile mutabakat sağlanmıştır." dedi.
"Biyogaz Projesi’nde ilk tesis tamamlandı"
Zabun, KMTSO tarafından yürütülmekte olan Biyogaz Projesi hakkında da bilgi verdi: "Biyogaz Projesi’nde ilk tesis tamamlandı, gaz ve gübre elde edildi. Projenin ikinci etabında da hayvancılık yönünden proje için uygun bulunan Merkeze bağlı Elmalı Köyü 2. köy olarak belirlendi. Bunların dışında, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi işletici şirketi, biyogaz projemize ilgi duymaktadır. Aynı şekilde ilimizde boru hattı üzerinde bulunan Andırın’a bağlı Geben Kasabasında biri ferdi biri toplu kullanıma yönelik iki tesis daha kurulacaktır. Ayrıca, Geben’den sonra, Kars, Ardahan gibi doğu illerinde yapılacak biyogaz projelerinde de Odamızın danışmanlığını talep etmektedirler."
Ardından, KMTSO’nun bu ayki Meclis konuğu Sosyal Sigortalar Kurumu İl Müdürü Mehmet Tatlı, "Borcu yok yazıları, e-bildirge, iş kazası ve meslek hastalıkları, kurumlararası kimlik sorgulama, provizyon, teşvik yasası, yapılandırma ve kayıt dışı istihdamla mücadele" konularında bir sunum gerçekleştirdi.
Tatlı, borcu yok yazıları hakkında, "Bilindiği gibi işverenlerimizin tüm Türkiye çapında araştırmaları yapıldıktan sonra borçları yoksa ‘borcu yok belgesi’ verilmekte, bu da istenilmeyen zaman kaybına neden olmaktadır. ‘E- Borcu Yoktur’ başvuru formunu Kurumumuzdan alarak eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra teslim eden işverenlerimizin formları kontrol edilip işlendikten sonra aktivasyon işlemi yapılmaktadır. Bu hizmetten, devamlı işyeri işvereni ve e-bildirge şifresi olanlar faydalanmaktadır. E-Bildirge şifresi olan işverenlerimiz, Müdürlüğümüz’e hiç müracaat etmeden internetten borcu yok yazılarını alarak işlemlerine hızlı ve zaman kaybı olmadan devam etmektedir." dedi.
Tatlı, teşvik yasası ile ilgili ise "2004 11.ay itibariyle sigortalı sayısını yüzde 20 artırarak 30 ve daha fazla sigortalı işçi çalıştıran işverenler, bu yasadan faydalanmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi’nde işyeri olanların sigorta priminin işveren payının tamamını Devlet karşılamakta, Organize Sanayi dışında işyeri olanların da yüzde 80’ini Devlet karşılamaktadır. Bunun sonucunda işverenlerimizin maddi kazançları olmakta, sigortalı sayısını artırmakla da hem istihdam açısından hem de sosyo-ekonomik açıdan büyük faydalar sağladığı açık ve nettir." açıklamasını yaptı.
Toplantı, soru cevap kısmının ardından son buldu.