KMTSO Başkan Vekili Mehmet Fethi Arifioğlu, "Biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak, sanayinin yanında yeni tarımsal ürünlerin de gelişmesine tam destek veriyoruz. Bizim bildiğiniz gibi meyvecilik konusunda bazı çalışmalarımız oldu. Bu ikinci etapta da kanola bitkisine böyle bir desteği vermeyi arzu ettik. Ancak ben de meslekten biri olarak kanolanın şansının biraz daha fazla olduğunu görüyorum. Çünkü meyvecilikte çiftçimizin gücü, maalesef bir sene sonraki mahsulü beklemeye yetmiyor. Kanolanın bu anlamda çok büyük şansı var. Ancak iyi bir tanıtıma da ihtiyacı var."
22 Ağustos 2006 Salı günü, KMTSO toplantı salonunda, Çevresel Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ. ile Eko-Tarım Yenilenebilir Enerji, Tarım ve Ticaret AŞ. işbirliğinde "Sözleşmeli Kanola Ekimi ve Biyodizel" semineri verildi.
Açılış konuşmalarını, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mehmet Arifioğlu ile Eko Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erhan Yenikomşu’nun gerçekleştirdiği seminere, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Tarım İl Müdür Vekili İbrahim Akçul, Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan, Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Halim Uzman, Ziraat Odası’ndan Ali Çelik Yalçın ve konuyla ilgilenen işadamları, ziraat mühendisleri ve çiftçilerimiz katıldı.
Bu İş, İyi Tanıtım Gerektiriyor
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın, sanayinin yanında yeni tarımsal ürünlerin de gelişmesine tam destek verdiğini ifade eden KMTSO Başkan Vekili Mehmet Fethi Arifioğlu, "Bizim bildiğiniz gibi meyvecilik konusunda bazı çalışmalarımız oldu. Bu ikinci etapta da kanola bitkisine böyle bir desteği vermeyi arzu ettik. Ancak ben de meslekten biri olarak kanolanın şansının biraz daha fazla olduğunu görüyorum. Çünkü meyvecilikte çiftçimizin gücü, maalesef bir sene sonraki mahsulü beklemeye yetmiyor. Kanolanın bu anlamda çok büyük şansı var. Ancak iyi bir tanıtıma da ihtiyacı var. Bir defa, buğdaya alternatif bir ürün. Çiftçinin, buğdaydan fazla para kazanacağına ikna olması lazım. İstediği kadar çevre dostu olsun, isterse petrole alternatif ürün olsun, çiftçi para kazanmazsa bu işi yapmaz. Biz bunu soyada seneler önce yaşadık. Tarımcı arkadaşlarım bunu gayet iyi bilir. Soyada büyük bir destekle başladık ama maalesef Kahramanmaraş’ta ciddi bir ekim olmadı. Bildiğiniz gibi ben aslında 15 yıl önce tarımsal gübre pazarlayan bir ağabeyinizdim. Mısır bitkisi daha yeni yeni ekiliyordu. O zaman Sabancıların bir kuruluşu vardı Sepetsa. Oraya gittim, bana 500 kg bedava tohum verin de şunu bir dağıtayım, mısırı görsünler, para kazanacaklarını görsünler dedim. İlgi gösterdiler, 500 kg. tohum verdiler. Bunu birinci sene 50 kg’lık torbalarda, 1 torbayı ikiye bölüştürerek dağıttım. Bedava zor dağıttım. İkinci yıl da bedava 500 kg dağıttım. Ama üçüncü yıl ben, 50 ton mısır tohumu sattım. O zaman için çok büyük bir rakamdı." dedi.
Bu işin tanıtım istediğini söyleyen Arifioğlu, "Kahramanmaraşımız’ın öncü çiftçileri var. Bu arkadaşlara ulaşmanız ve bunların arazilerinde bu bitkiyi ektirip göstermeniz lazım. Yoksa hiçbir başarı şansınız yok. Bu kanola burada biter. Tohumu ilk sene bedava vereceksiniz, başka çaresi yok. Çiftçi üç sene hayır der. Çevre illerden Adana, Antep çiftçisi 3 sene kazanırsa, Kahramanmaraş çiftçisi de dördüncü sene sıraya girer. Bu bitkinin gelişmesi arzusunda olan bir ağabeyiniz olarak, bu çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Kahramanmaraş çiftçisinin farklı bir ürüne ihtiyacı var. İnşallah memleketimiz için hayırlı olur." dedi.
Biyodizel, Hem Doğaya Zarar Vermeyen Çevre Dostu Bir Yakıttır, Hem De Makul Bir Fiyata Sahiptir
Dünya nüfusunun hızla artmasının ihtiyaçların fazlalaşmasına ve yeryüzündeki kaynakların hızla tükenmesine yol açtığını ifade eden Eko Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erhan Yenikomşu, "Petrol rezervlerinin hızla tükenmesi insanları, alternatif enerji kaynağı arayışına sevketmiştir. Bu alternatif enerji kaynaklarından biri de biyodizel yakıtıdır. Biyodizel, hem doğaya zarar vermeyen çevre dostu bir yakıttır, hem de makul bir fiyata sahiptir. Biyodizelin kullanımı dünyada, özellikle de Avrupa’da hızla artmaktadır. Biyodizelin bu kadar gündemde olması, beraberinde bu ürünün en önemli hammaddesi olan kanola bitkisini de hızla yayılan ve aranılan bir ürün haline getirmiştir. Bizim bugün burada bulunmamızın esas amacı, sizlere kanola bitkisini tanıtmaktır." dedi.
Kanola bitkisinin özelliklerini anlatan Yenikomşu, "Kanola, yağlı bir tohum bitkisidir ve bu bitkinin biyodizel sektöründe tercih edilmesinin en önemli nedeni, tohumunda %40-%50 oranında yüksek yağ ihtiva etmesidir. Bu yağın besin değerine bakıldığında ise, zeytinyağına en yakın yağ olduğu görülmektedir. Bu yüzden yemeklik yağ olarak da yağ sanayinde aranılan bir ürün haline gelmiştir. Kanola bitkisinin diğer bir özelliği ise tohumu işlendikten sonra kalan küspesinin de protein açısından yüksek değer taşımasıdır. Bu da kanola bitkisini, yem sanayiinde de aranılan bir ürün haline getirmektedir. Bu kullanım alanları, kanola bitkisi yetiştirmenin ne kadar önemli ve faydalı olduğunu açıkça göstermektedir." şeklinde konuştu.
Seminerde, Çevresel Kimya Sanayii Ziraat Koordinatörü Efe İncekulak, "Kanola Tarımı", Eko Tarım Şirketi Teknik Müdürü Hasan Yahşi ise "Biyodizel ve Biyodizel Tesisinin Kurulumu" hakkında birer sunum gerçekleştirdiler.
Seminere çiftçilerimizin ve yatırımcılarımızın ilgisi çok yoğun oldu.