Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası KOBİ Eğitim ve Danışmanlık Sistemi kapsamında, 9-10 Ağustos 2006 tarihleri arasında Atılım Danışmanlık ile işbirliği yaparak Gıda Sektörüne yönelik 2 günlük ‘HACCP ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi’ eğitim programı yaptı.
Eğitim, Atılım Danışmanlık’ta Başdenetçi ve HACCP Uzmanı Dr. İsmail Altınöz tarafından verildi. Altınöz, "Bu eğitimin amacı, gıdaların neden olabileceği olası tehlikeleri (risk) belirlemek, bu tehlikelerle ilgili kritik noktalarını sistematik olarak izlemek ve böylece ‘gıda güvenliği’ni sağlamak için gerekli bilgiyi aktarmaktır. HACCP ve ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim standardı ile ‘tarladan sofraya’ güvenli gıda üretiminin yapılabileceği amaçlanmıştır." dedi.
İsmail Altınöz eğitimde, "Gıda Sanayiinde Hijyen,Temizlik&Dezenfeksiyon, Gıdalardan bakterileri nasıl uzaklaştırırız? Bakterilerin çoğalmasını nasıl engelleyebiliriz? Gıdaları kontaminasyondan (bulaşma,kirlenme) nasıl koruyabiliriz? Personel eğitimi, Niçin Personel Hijyeni? İyi Hijyen Uygulamalarının Yararları, Kötü Hijyen Uygulamalarının Zararları, HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points); Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktaları, ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi" konularına değindi.
Altınöz, HACCP’in faydalarını şu şekilde ifade etti:
* Ürün güvenliğinin garanti altına alınması,
* Olası ekonomik kayıpların önüne geçilerek, ürünün ilk seferde doğru olarak üretilmesinin sağlanması,
* Yasalara uyum sağlanması,
* Yeni Pazar alanlarının oluşturulması ve ihracat kolaylıkları,
Altınöz, HACCP’in 7 Prensibinin ise;
* Prensip 1 Tehlikelerin ve kontrol önlemlerinin belirlenmesi
* Prensip 2 Kritik Kontrol Noktalarının belirlenmesi
* Prensip 3 Kritik limitlerin belirlenmesi
* Prensip 4 İzleme sistemi kurulması
* Prensip 5 Düzeltici faaliyetler sistemi kurulması
* Prensip 6 Sistemin doğrulanması
* Prensip 7 Kayıt tutma ve dokümantasyon olduğunu söyledi.
HACCP ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Eğitimine, gıda firmalarında çalışanlar, lokanta, restaurant, pastane ve diğer gıda hizmeti veren işletme çalışanları ve konuyla ilgilenen öğrenciler katıldı.
Eğitime katılanlara ‘HACCP ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Eğitimi Katılım Sertifikası’ verilecek. Eğitim Sertifikalarında K.Maraş Ticaret ve Sanayi Odası ve Atılım Danışmanlık logoları ve imzaları kullanılacaktır.
Eğitimlerden başarı ile mezun olan katılımcılar, kendi firmalarında HACCP ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi’nin kurulmasında büyük katkı sağlayacakları gibi, HACCP ve ISO 22000 ekibi oluşturmak suretiyle HACCP ve ISO 22000 sisteminin firmalarında uygulanmasını da temin etmiş olacaklardır.