Türk-Alman Teknik İşbirliği Projesi kapsamında, İşletmelerde Kurumsal Sosyal Sorumluluk Toplantısı 5 Temmuz günü Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliği ile gerçekleştirildi. KMTSO Toplantı Salonunda yapılan Toplantı’ya ilimiz Vali Yardımcısı Ahmet OKUR ve Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şahin BALCIOĞLU’nun yanında, panelist olarak gelen Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Üyesi Frederic Misrahi, Metro Grup Kalite Kontrol Yöneticisi Ebru Karaeminoğulları, Kalite ve İş Sağlığı Uzmanı Aykut Kazancı İTÜ Hukuk Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kübra Yenisey, Atlas Çorap Şirket Yöneticisi Haydar Özüren katıldı. Panel başkanlığını ise 18 yıldır Alman Teknik İşbirliği (GTZ) ile çalışan Serdar Özgün yaptı.
Açılış konuşmasını yapan Şahin BALCIOĞLU, işletmelerimizde kurumsallaşma ve sosyal sorumluluk bilincinin hızlı bir şekilde gelişme gösterdiğini ve bu gelişimi daha da hızlandırmak adına bu toplantıların çok yararlı olduğunu söyledi. Balcıoğlu, "ekonomide dünya ile entegre olan Kahramanmaraşlı firmalar bu konuda da dünya ile entegre olmak zorundadır" dedi.
AB ve Türkiye’de Kurumsal Sosyal Sorumluluk konusunda bilgi veren Frederic Misrahi, konunun Avrupa Birliği için çok önemli olduğunu ve Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde kurumsal sosyal sorumluluk bilincinin önemli bir rol oynayacağını söyledi.
Marka sahibi firmaların sosyal şartları ve üreticilerden beklentileri konusunda açıklamalarda bulunan Metro Grup Kalite Kontrol Yöneticisi Ebru Karaeminoğulları ise, satış hacmine göre dünyanın en büyük 3. perakende şirketi olan ve 250 bin kişi istihdama sahip Metro Grup ile ilgili bilgi vererek, kendileri ile çalışan üretici firmaların kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerine sahip olmsı gerektiğini söyledi. Karaeminoğulları, "sosyal sorumluluk, Metro Grup kurumsal kültürünün önemli ve vazgeçilmez bir parcasidir. Metro Grup, üretim ve tedarik zinciri içinde minimum sosyal standartların takipçisi olacağını taahhüt etmektedir. Bu kavram, adil çalışma koşullarına, çalışanlarla veya temsilcileri ile yapıcı bir sosyal partnerlik ilişkisine olan inancı ve iradeyi yansıtır. Farkli milliyet ve kültürlerden gelen iş ortaklarının, karşılıklı saygı temeline dayalı, başından sonuna kadar aynı güçle sürdürülen bir ilişki kurmalarını sağlamayı amaçlamaktadir. İnsan haklarına saygı ve aynı zamanda geçerli ulusal mevzuata uyum, Metro Grup ile çalışmanin en temel şartlarından biridir. Örneğin çocuk işçi ve zorla işçi çalıstırma kısıtlaması yıllardan bugüne şirketin satınalma kontratlarının vazgeçilmez parçalarını oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.
Kurumsal sosyal sorumluluk ve gözetim-denetim mekanizmaları konusunda bilgi veren Aykut Kazancı, işletmelerin öncelikle kendi kendilerini denetlemesi gerektiğini vurgulayarak, "işletmelerimiz kontrol, gözetim, denetim, değerlendirme ve iyileştirme yöntemleri kullanmalıdır. Sorumluluk, ürün, hizmet, insan kaynakları, süreç ve çevresel etki kalitesini sürekli iyileştirerek, işletmenin rekkabet gücünü artırma amacını güden bir iş yapma yaklaşımıdır. Sorumluluk, kendimize, işveren-ortaklar, çalışanlar-aileleri, müşteriler, iş ortakları-satıcılar, devlet, toplum ve tüm dünyaya karşıdır" dedi.
Yasal yükümlülükler ve sosyal sorumlulukla ilişkileri konusunda bilgi veren Doç. Dr. Kübra Yenisey, uluslararası temel çalışma standartlarının, örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkı, eşit işlem ilkesi, çocuk işçiliğinin engellenmesi, zorla çalıştırma ve angarya yasağı olduğunu söyledi. Yenisey, "demokratik ve özgür bir toplum, önyargılardan arınmış, her bireyin kendi değerlerini ortaya koyabilme fırsatı bulabildiği bir toplumdur. Güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı, uygun çalışma saatleri, uygun ücret düzeyleri, uygun disiplin uygulamaları, çalışan sağlığı ve iş güvenliği konularında işletmelerimiz duyarlı olmalıdır. Sendika kurma ve üye olma, toplu iş sözleşmesi yapma, grev anayasal koruma altındaki temel haklardır" şeklinde konuştu.
Haydar Özüren ise, işletmelerde sosyal standartların uygulanması konusunda kendi şirketlerindeki uygulamalar hakkında bilgi vererek, "Bize göre, sosyal sorumluluk karmaşık bir konu değil. Örneğin, İşletme Belgesi olmalı, çalışma yaşına özen göstermeli, asgari ücret veya üzerinde ödenmeli, SSK primleri gerçek ücretlerden ödenmeli, işyeri hekimi ve sağlık memuru bulunmalıdır. Biz bunları uyguladık ve kurumsal prestijimiz arttı, çalışma ortamımız iyileşti, fazla mesailer azaldı, yasal sorun riskleri önlendi, toplam maliyetler düştü" dedi.