Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • Biber Sanayii Temsilcileri KMTSO’da Bir Araya Geldi

    Biber Sanayii Temsilcileri KMTSO’da Bir Araya Geldi

    GTZ KOBİ Sektörel Destekleme Koordinatörü Joachim Elsässer: "Biz şuna inanıyoruz ki, ‘Maraş Pul Biberi’ belli başlı kriterleri uygularsa, uluslararası piyasada çok büyük şansı olacak. Eğer gıda üretimindeki uluslararası standartlara uyulursa ve özellikle de ‘Maraş Biberi’ logosu geliştirilebilir ise bu biber, yurtdışı pazarına çok rahatlıkla girebilir."

    Federal Almanya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yürütülen Teknik İşbirliği çerçevesinde 18 Mart 2004 tarihinde imzalanan Nota gereğince, "Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi" yürütülmektedir. Projenin hedefi, Kahramanmaraş’ta Kırmızı Pul Biber, paslanmaz çelik mutfak gereçleri, konfeksiyon, Malatya’da konfeksiyon ve Ankara OSTİM’de metal yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin iyileştirilmesidir.

    Bu proje kapsamında kırmızı biber sektöründe çiftçilere ve imalatçılara yönelik bir dizi eğitimler veriliyor. 15 Haziran 2006 Perşembe günü, KMTSO Toplantı Salonu’nda sanayicilere yönelik bir eğitim verildi.

    KSÜ Gıda Mühendisleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan Duman ile Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Mühendisi Gül Çitil Okur’un eğitmen olarak katıldığı toplantıya, GTZ KOBİ Sektörel Destekleme Koordinatörü Joachim Elsässer, GTZ Yerel Koordinatörü Handan Afşar, Kahramanmaraş Biberciler Derneği Başkanı Mehmet Gödeoğlu ve çok sayıda biber sanayii temsilcisi katıldı.

    GTZ KOBİ Sektörel Destekleme Koordinatörü Joachim Elsässer, yaptığı açılış konuşmasında Türk Alman işbirliğinin önemini vurguladı. Bu işbirliğinin sebebinin, Türkiye’nin, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin en büyük ticari ortağı olması olduğunu ifade eden Elsässer: "Türkiye’nin bir çok ticari ilişkileri, Avrupa Birliği üzerinden Almanya’ya ulaşıyor. İşbirliği konularında Kahramanmaraş’ta özellikle kırmızı biber, çelik ve konfeksiyon sektörlerinin seçilmesi, bir araştırma sonucu ortaya konulmuştur. Çünkü K.Maraş’ın en büyük potansiyeli bu sektörlerdir. Biz şuna inanıyoruz ki, ‘Maraş Pul Biberi’ belli başlı kriterleri uygularsa, uluslararası piyasada çok büyük şansı olacak. Eğer gıda üretimindeki uluslararası standartlara uyulursa, ki bunlardan bir tanesi HACCP’tir, özellikle de ‘Maraş Biberi’ logosu geliştirilebilir ise bu biber, yurtdışı pazarına çok rahatlıkla girebilir. 1998 yılından beri Türkiye, Gümrük Birliği’ne girdi. Bu şu anlama geliyor; artık gümrük kapıları açılıyor, gümrük diye bir şey kalmıyor ve böylelikle siz, ister burada ister Avrupa’da, dünyadaki herkesle rekabet etmek zorundasınız. Artık piyasa öyle bir hal aldı ki, İstanbul’daki herhangi bir tüccar ister K.Maraş’tan biberini alır, ister Kars’tan, ister Meksika’dan. Hangisini almak isterse. Ancak şu anda çok büyük bir avantajınız var. Gümrük Birliği’ne üyesiniz, bazı avantajlarınız var ve bu avantajları çok iyi kullanmak zorundasınız ve size şunu söylemek istiyorum; Ben Berlin’de yaşıyorum. Berlin’de 400.000 Türk yaşıyor ve onlar Meksika’dan gelen biberi değil, Kahramanmaraş’tan gelen biberi tercih ediyorlar. Bu şansı çok iyi kullanmalısınız. Kalite iyice artırılmalı ve ‘Maraş Biberi’ markası oluşturulmalıdır. Bu sebepten dolayı biz Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte çalışmaktayız ve sizlerin biberlerinizi daha iyi üretmeniz için yardımcı ve destek olmaya çalışıyoruz. İki senedir bu çalışmaları yürütüyoruz ve bu çalışmalardan çok memnunuz. Önümüzdeki seneye kadar yapacağımız çalışmaları sizlerle görüşeceğiz." dedi.

    KSÜ Gıda Mühendisleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan Duman ile Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Mühendisi Gül Çitil Okur birer sunum gerçekleştirdi.

    Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan Duman: "Hedef belli, yolculuk belli. bu hedefe ulaşmak için elbirliğiyle ne yapacağımızı konuşacağız. Bugün, sizlerle biber odaklı kalite ve güvenliğini paylaşmaya çalışacağım. Gündemimiz, Dünya ve Türkiye’deki durum. Kalite ve güvenliği etkileyen aşamalar."

    Duman, "Kırmızı Biberde Kalite ve Güvenliği" sunumunda; ekolojik özellik ve tarım sektörü, yeterlilik durumu ve koruyucu önlemler, tarım ve gıda ticaretindeki son durum, ülkemizdeki tarım potansiyeli, kırmızı biber türleri ve diğer ülkelerde bilinen adları, biberin baharat olarak ve elzem özellikleri, istihdam ve katkıları, belli başlı üretici ülkeler, HACCP gıda güvenliği sistemi, kırmızı biberde HACCP akış diyagramı, kırmızı acı biberde kalite ve güvenliği etkileyen aşamalar gibi konulara değindi.

    Ziraat Mühendisi Gül Çitil Okur ise, "Kırmızı Biber (capsicum annuum l.) Üretim ve İşlenmesi" ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Okur sunumunda, Kahramanmaraş kırmızı biberi iç pazara ve ihracata yönelik nasıl işlenmeli, baharat tebliği, öğütülmüş baharatın fiziksel ve kimyasal özellikleri, GMP uygulamaları ve HACCP, biber üretiminde HACCP, temizlik ve dezenfeksiyon, biber yapım aşamaları, dış ambalajların etiketlenmesi, Kahramanmaraş kırmızı biber üretimine ve işlenmesine yönelik öneriler konularına değindi.

    Toplantının sonunda, sanayicilerin sordukları sorular cevaplandırıldı.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *