Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO’da Biber Yetiştiricileri Bilgilendirildi

    KMTSO’da Biber Yetiştiricileri Bilgilendirildi

    GTZ KOBİ Sektörel Destekleme Koordinatörü Joachim Elsässer: "Biz şuna eminiz ki, ‘Maraş Pul Biberi’ belli başlı kriterleri uygularsa, uluslararası piyasada çok büyük şansı olacak. Bunun ön koşulu da üretim ve işlemenin uluslararası standartlara, özellikle de HACCP’e uygun olması. Ayrıca, ‘Maraş Biberi’nin bir marka haline gelmesi gerekiyor. Türkiye bu şartlara uyduğu takdirde Meksika ve Fas gibi ülkelere karşı avantaj elde edecektir. Çünkü Türkiye, Avrupa Birliği’ne aday ülke konumundadır."

    Federal Almanya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasında yürütülen Teknik İşbirliği çerçevesinde 18 Mart 2004 tarihinde imzalanan Nota gereğince, "Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi" yürütülmektedir. Projenin hedefi, Kahramanmaraş’ta Kırmızı Pul Biber, paslanmaz çelik mutfak gereçleri, konfeksiyon, Malatya’da konfeksiyon ve Ankara OSTİM’de metal yan sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin ulusal ve uluslararası rekabet güçlerinin iyileştirilmesidir.

    Bu proje kapsamında kırmızı biber sektöründe çiftçilere ve imalatçılara yönelik bir dizi eğitimler verilmektedir. 14 Haziran 2006 Çarşamba günü, KMTSO Toplantı Salonu’nda çiftçilere yönelik ilk eğitim verildi. Bu eğitime, KSÜ Ziraat Mühendisleri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İ. Ersin Akıncı ile Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Mühendisi Gül Çitil Okur eğitmen olarak katıldı.

    Toplantıya GTZ Yerel Koordinatörü Handan Afşar, GTZ KOBİ Sektörel Destekleme Koordinatörü Joachim Elsässer, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Temizkan, Tarım İl Müdürlüğü gıda mühendisleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

    GTZ KOBİ Sektörel Destekleme Koordinatörü Joachim Elsässer, yaptığı açılış konuşmasında Türk Alman işbirliğinin önemini vurguladı. Bu işbirliğinin sebebinin, Türkiye’nin, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin en büyük ticari ortağı olması olduğunu ifade eden Elsässer: "Türkiye’nin bir çok ticari ilişkileri, Avrupa Birliği üzerinden Almanya’ya ulaşıyor. İşbirliği konularında Kahramanmaraş’ta özellikle kırmızı biber, çelik ve konfeksiyon sektörlerinin seçilmesi, bir araştırma sonucu ortaya konulmuştur. Çünkü Maraş’ın en büyük potansiyeli bu sektörlerdir. Biz şuna eminiz ki, ‘Maraş Pul Biberi’ belli başlı kriterleri uygularsa, uluslararası piyasada çok büyük şansı olacak. Bunun ön koşulu da üretim ve işlemenin uluslararası standartlara, özellikle de HACCP’e uygun olması. Ayrıca, ‘Maraş Biberi’nin bir marka haline gelmesi gerekiyor. Türkiye bu şartlara uyduğu takdirde Meksika ve Fas gibi ülkelere karşı avantaj elde edecektir. Çünkü Türkiye, Avrupa Birliği’ne aday ülke konumundadır. Bizim bu projedeki amacımız, KMTSO’nun bibercilik konusunda yaptığı çalışmaları desteklemektir. Bizim ana konularımız; kalite yönetimi ve kaliteli ürün üretimi ile pazarlama konusuna danışmanlık yapmak ve destek vermektir. Bunun da en güzel örneği, Karadeniz’deki ‘Fındık Tanıtım Grubu’ dur. Çünkü onlar, Avrupa Birliği’nde yol almayı başardı. Bizim de arzumuz, ‘Maraş Biberi’nin Avrupa piyasasında önemli bir yer almasıdır."

    GTZ Yerel Koordinatörü Handan Afşar, Kahramanmaraşlı biber yetiştiricilerinin kendilerine güvenmeleri gerektiğini ifade ederek: "Olaya bu işi başkaları elimizden alıyor diye bakmamalısınız. Bu işe daha fazla sahip çıkmalısınız. Önemli olan, aflatoksinsiz, kaliteli, gıda güvenliğine uygun üretim yapmaktır. Bunun da ilk adımı tarlada başlar. Bu işi öncelikle sizin sıkı tutmanız lazım. Maraş Biberi’ni güçlendirmek için çiftçi ve imalatçıya eğitimler düzenliyoruz. Sonucunda da başarı istiyoruz. Bunu sizin de istemeniz lazım. Kendinize daha fazla güvenmelisiniz. Size inanıyorum." dedi.

    Açılış konuşmalarının ardından KSÜ Ziraat Mühendisleri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İ. Ersin Akıncı ile Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Mühendisi Gül Çitil Okur birer sunum gerçekleştirdi.

    Doç. Dr. İ. Ersin Akıncı: "Tüm sorunların üstesinden gelmek, Kahramanmaraş’a mal olmuş ve Kahramanmaraşla özdeşleşmiş bu ürünü en iyi şekilde değerlendirmek, iyi kazanç elde etmek ve otorup kara kara düşünmek istemiyorsak, hadi hep birlikte el ele verip artık bir yerlerden başlayalım." dedi. Akıncı sunumunda, biberin kullanım alanları, yetiştiricilik ve işleme, yetiştiricilikte yaşanan sorunlar, işlemede yaşanan sorunlar gibi konulara değindi.

    Ziraat Mühendisi Gül Çitil Okur ise, biber (capsicum annuum l.) yetiştiriciliği, tanıtım ve kullanımı, ekolojik istekleri, toprak isteği, ekim nöbeti, toprak hazırlığı, ekim dikim, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla savaş konularına değindi.

    Toplantının sonunda çiftçilerin sordukları sorular cevaplandırıldı.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *