"II. Avrupa – Anadolu Kültürleri Buluşması’nın Kahramanmaraş etabı, 14 Haziran Saat 11’de Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki basın toplantısı ile başladı
Toplantıya Kültürlerarası İletişim Derneği Başkanı Vecdi Sayar, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sermet Çuhadar, Yazar Cezmi Ersöz, Oyun Filmi’nin yönetmeni Pelin Esmer, Techno-Roman Grubu’ndan; Selim Sesler, Lari Dilmen, Oğuz Kaplangı, Ramazan Sesler ve Selahattin Koçan, Proje Koordinatörü Özdem Petek, Projenin Kahramanmaraş bacağı ile ilgilenen Şahika Sanat Evi Sahibi Engin Karabekiroğlu ve ekibi ile basın mensupları katıldı.
Kahramanmaraş’ta ilk defa böyle bir etkinlik gerçekleştiğini söyleyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sermet Çuhadar: "Kahramanmaraş, dünya ekonomisiyle entegre olmuş bir şehir ve ekonomistler tarafından biliniyor. Sanat alanında Kahramanmaraş’ta maalesef yeterli organizasyon yok. Biz bu projeye, bu amaçla destek olmak istedik. İnanıyorum ki bir nebze de olsa gelen arkadaşlarımız Kahramanmaraş’ı tanımışlardır. Tabii biz olumlu yönünü tanıtmaya uğraş vereceğiz. Eminim ki, sanat ve kültürün bir çok alanını, "II. Avrupa -Anadolu Kültürleri Buluşması’nda bulmamız mümkün olacak. Bu Kahramanmaraş için bir başlangıç. İkinci festivalin çok daha fazla duyulacağını ve ilginin daha çok olacağına inanıyorum. İlimizdeki sivil kültürel dinamiklerin kapasitelerini artırmayı hedefleyen bu projenin, başarıyla tamamlanması en büyük temennimizdir." dedi.
Verdiği destek için Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür eden Kültürlerarası İletişim Derneği Başkanı Vecdi Sayar, konuşmasında şunları söyledi: Bu proje içinde biz, çok ortaklı ve mümkün olduğu kadar kentin yerel dinamiklerini harekete geçirebilecek bir proje uygulamaya çalışıyoruz. Biz derken, Kültürlerarası İletişim Derneği’ni kastediyorum. Bu projenin ilk etabında Kahramanmaraş ve Gaziantep’te organizasyon yapıyoruz. İkinci etabı sonbaharda yapacağız. Bu etapta yine Kahramanmaraş ve Gaziantep var. Bu kentlerin yanı sıra Kayseri ve Malatya’ya da gideceğiz. Sonuç olarak bu proje, dört coğrafi bölgeden dört kentte, birbiriyle iletişim halinde olan bir kültürel geliştirme projesi. Biz burada, bu kentlere dışardan gelerek kentin kendi içindeki sivil insiyatiflere destek vermeye çalışıyoruz. Çünkü her yörede bunu gördük, kentin kendi dinamikleri bazı zamanlarda çok yalnız ve ayrı kalabiliyor. İşin içine dış bir faktör girdiği zaman, bir araya getirmek kolaylaşıyor. Kültür Hayatının Canlandırılması Projesi’nde ilk adım taşlarını koymaya çalışıyoruz. Hatta bu projeye en uzak yerden, Hakkari’den başladık. Biliyorsunuz, "İstanbul-Hakkari Sanat Köprüsü" adıyla çok ses getirmiş, yankı uyandırmış bir projeyle başladık. Hakkari, hiçbir sivil toplum kuruluşunun kültür-sanat alanında varolmadığı bir kentte, bunların mutlaka olabileceğini, ama birazcık kışkırtılması, desteklenmesi gerektiğini gösterdi bize. Bu ön kabulden hareketle oralara gittik ve gördük ki hakikaten bir şeyler olabiliyor. Çok geniş ilgiyle karşılandık. Oradan aldığımız moral ve cesaretle başka kentlere de uzanmaya başladık. Böylece, bir festival nasıl düzenlenir fikrini bu kentlerimiz öğrenmiş oldular ve artık kendi festivallerini yapmaya başladılar. Şu anda neredeyse Güneydoğu’da kültür ve sanat şenliği yapmayan il kalmadı. Böyle olunca biz de Orta Anadolu ve Karadenizle ilgilenmeye başladık. Kahramanmaraş, Kayseri ve Gaziantep gibi illere de gelişmiş ekonomik kapitallerinin yanında sanat ve kültür yapılarını da geliştirmek için geldik. Bunu özleyen ve bu beklenti içinde olanlar için buradayız. Bizim Derneğimiz tamamen sanatçılardan oluşuyor ve herkes bu çalışmalara katılıyor. Umarız ekonomisi gelişmiş bu kentlerde de kültür ve sanat hayatını tetiklemiş oluruz."
Vecdi Sayar ayrıca, gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
Basın toplantısından ardından KMTSO Meclis Salonu’nda Yazar Cezmi Ersöz’le bir söyleşi gerçekleştirildi. Ardından KMTSO Fuayesinde sevilen yazar Cezmi Ersöz, hayranları için kitaplarını imzaladı.
Saat 14.30’da KMTSO Meclis Salonu’nda, Yönetmen Pelin Esmer’in yurtdışında yapılan dört festivalde ödül alan "Oyun" adlı belgeseli gösterildi.