Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda Eğitim ve Sorunları Tartışıldı

    KMTSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda Eğitim ve Sorunları Tartışıldı

    KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, "Biz sanayici olarak nitelikli eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. Bugün sizinle bir araya gelerek, bu soruna nasıl katkıda bulunacağımızın arayışı içindeyiz. Bu kör gidişe devam etmeyelim, amacımız doğruyu bulmak."

    Ara eleman ihtiyacı, her geçen gün artıyor; "İşsiz çok, çalıştıracak eleman yok."

    Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi, Kahramanmaraş’ta da binlerce genç iş ararken, sanayiciler kalifiye eleman bulmakta zorluk çekiyor. Tekstilden inşaata birçok sanayi kuruluşu, çalıştıracak kalifiye eleman bulamaz hale geldi. Bu sıkıntıyı aşmaya çalışan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 15. Olağan Meclis toplantısında, mesleki eğitimin kanayan yarasına parmak bastı.

    30 Mayıs 2006 Salı günü, Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen ve KSÜ Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Müdürü Durmuş Öztürk, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Daşçı, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Başkan ve Müdür Yardımcısı Ashabil Özdemir ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğrencileri ve basın mensuplarının davet edildiği Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 15.Olağan Meclis toplantısına, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, KMTSO Meclis ve meslek komitesi üyeleri katıldı.

    Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, "Kahramanmaraş olarak daha iyiye nasıl gidebiliriz, kentimizi daha iyiye nasıl götürebiliriz? Burada ortak akılla bunun yollarını arayacağız. Bugünkü gündemimiz, mesleki eğitim ve kalifiye eleman sorunu. Ayrıca KSÜ öğrencileriyle de söyleşerek onların da görüşlerini alacağız. Öncelikle KSÜ Kahramanmaraş Meslek Yüksekokulu Müdürü Durmuş Öztürk, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Daşçı ve Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Başkan, okullarıyla ilgili birer sunum gerçekleştirecekler. Sunumlar ve tanıtımlardan sonra da KSÜ Öğrencileriyle söyleşi şeklinde toplantıya devam edeceğiz." dedi.

    Toplantıda ilk konuşmayı yapan Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Daşçı, teknik liselerdeki mevcut bölümleri, bu bölümlere bağlı alt dalları içeren bir sunum yaptı. Daşçı, Türkiye ortalamasına göre her 79 bin insana bir Endüstri Meslek Lisesi düşmekte olduğunu, Kahramanmaraş’ta ise 450 bin nüfuslu kentte bir tek okulla bunu götürmeye çalıştıklarını ve dolayısıyla talebe cevap verebilmek için kent merkezinde en az iki Endüstri Meslek Lisesinin, en az bir Ticaret Meslek Lisesinin ve bir Kız Meslek Lisesinin açılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti: "Ticaret ve Sanayi Odamızın, endüstriyel teknik eğitimin Kahramanmaraş’taki durumunu mercek altına alan bu Toplantısının, Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu görüyorum. Sanayicilerle eğitimcilerin bir arada olması beni çok mutlu etti. Bunun için de sizlere teşekkür ediyorum." dedi. Daşçı, sözlerine, "Anadolu Meslek Lisesi’nde Türk – Japon işbirliği kapsamında otomasyon teknolojileri bölümü açıldığını ve bu öğretim yılı içerisinde bu bölüme öğrenci alınacağını da ekledi.

    Bu Kör Gidişe Devam Etmeyelim, Amacımız Doğruyu Bulmak

    KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, çok sayıda vasıfsız lise ve vasıfsız üniversite mezunu insanlar olduğunu, bu sebeple bir sanayi kenti olan Kahramanmaraş’ta mesleki eğitimin çok önem arz ettiğini, bu yüzden bu konuyu masaya yatırdıklarını belirterek, Meclis üyelerine dağıtılan Kahramanmaraş’ta hangi bölümlere ihtiyaç duyulduğuna ilişkin "Kahramanmaraş’ta Mesleki Eğitim Talep Yoğunluğunu Ölçme Anketleri"nin çok titizlikle ve ciddiyetle doldurulması gerektiğini ve buna göre de bir yol haritasının çizileceğini kaydetti. Balduk ayrıca, "Biz sanayici olarak nitelikli eleman arıyoruz ama bulamıyoruz. Bugün sizinle bir araya gelerek, bu soruna nasıl katkıda bulunacağımızın arayışı içindeyiz. Bu kör gidişe devam etmeyelim, amacımız doğruyu bulmak." dedi.

    Meclis Üyesi Mehmet Hanefi Öksüz de konuşmasında meslek liselerinden her yıl çok sayıda öğrencinin mezun olduğunu ve sorunun kalifiye elaman yetiştirilememesinden kaynaklandığını öne sürdü. Öksüz, "Matematiği bilmeyen mühendislerle çalışıyorsunuz. Ölçmeyi bilmeyen, metreyi eline almamış teknikerlerle çalışıyorsunuz. Sanayicimizin şu anda en büyük problemi budur. Evet bir çok meslek okuluna ihtiyacımız var ama ondan çok daha önemlisi kaliteli insan yetişmesidir. Garsonluk bile çok önemli bir meslektir. Çok iyi eğitilmesi gerekir. Önemli olan, okul sayısını artırmak değil, kaliteyi artırmaktır. Okulların en az iki senesi pratik eğitimle geçmeli, hatta öğrencinin diplomasına ustası imza atmalıdır." dedi.

    Toplantıda, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Fatih Başkan ile Müdür Yardımcısı Ashabil Özdemir de okulun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Ayrıca yoksul kadınlar ve işsiz gençlere yönelik düzenlenecek kısa süreli kurslarla çeşitli teknik ve sosyal beceriler kazandırılması ve bu kişilerin daha nitelikli iş bulmalarına katkı sağlamak üzere Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’nın finansmanı ile sürdürülen "Sosyal Riski Azaltma Projesi" (SRAP) kapsamında Mesleki Eğitim Merkezi’nin gerçekleştirdiği "İstihdama Yönelik Beceri Kazandırma Eğitimi" çalışmaları hakkında da bilgi verildi. Fatih Başkan ayrıca, gelişen teknolojiye uyum ve işletmede kalite ve üretimi yükseltmek amacıyla firmalarda eğitim birimi oluşturmanın gerekliliğine de değindi.

    KSÜ Kahramanmaraş Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Durmuş Öztürk ise, 1976 yılında kurulan Okul’un bugün 3 bin öğrenci, 75 öğretim elemanı ile eğitim ve öğretim yaptığını, 1988 yılında YÖK-Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamına alınan KMYO’nun, bölgesinde en iyi donanımlı ve eğitim kalitesi en yüksek olan yüksek okulların başında geldiğini kaydetti. Öztürk ayrıca, eğitim gerçekleştirilen bölümlerle ilgili detaylı bilgi verdi.

    Toplantıda, Meclis üyeleri mesleki eğitim konusunda eğitimcilere yoğun şekilde soru yönelterek kişisel çözüm önerilerini de sundular ve yapılan tüm bu çalışmaların bir proje şeklinde devam ettirilmek istendiği bildirildi.

    KSÜ Öğrencileri KMTSO Meclis Toplantısında

    Toplantının ikinci bölümüne KSÜ’nün İktisadi ve İdari Bilimler, Tıp, Fen-Edebiyat, Ziraat ve İlahiyat Fakülteleri ile meslek yüksek okullarından davet edilen çok sayıda öğrenci katıldı. KSÜ öğrencileri, Meclis üyeleri ile karşılıklı söyleşi yaptılar. Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, "Sizleri buraya, ‘Neden Kahramanmaraş Üniversitesi’ni tercih ettiniz, nasıl bir şehir hayaliyle geldiniz, nasıl bir şehirle karşılaştınız, daha iyi bir Kahramanmaraş için ne yapabiliriz?’ konusunu tartışmak için davet ettik. Toplantımız sohbet ortamında gelişecektir." diyerek öğrencilere söz verdi.

    Dışardan geldik, burada eğitim aldık ve iş bulduk…

    Öğrenciler burs, staj imkanı, iş imkanı, devlet yurtlarının kalabalık, özel yurtların pahalı olması, sosyal şartların sınırlı oluşu, Üniversite-Sanayi işbirliği, sanayici ve iş adamlarının şehrin ihtiyacı olan yüksek öğretim bölümlerine talebi, ulaşımdaki sıkıntılar ve trafik sorunu, Avşar Yerleşkesi giriş yolunun tamamlanmamış olması, çarpık yapılaşma, gibi konularda görüşlerini belirttiler. Bununla birlikte Kahramanmaraş’a geldiklerinde beklentilerinin üzerinde bir ortam bulduklarını dile getirdiler. Birçoğu da burada iş imkanı elde ettiğini ve yaşamlarını bu şehirde devam ettirmek istediklerini söyledi.

    Tekstil Mühendisliği son sınıf öğrencileri, Kahramanmaraş ile ilgili gözlemlerini anlattılar. Kahramanmaraş’ın 4 yılda çok değiştiğini, sanayinin her geçen gün hızla büyüdüğünü, firmaların teknolojinin ilerlemesi ile eski makinelerini değiştirdiğini, üçüncü sınıfa gelene kadar hiç tekstil makinesi görmediklerini ifade ederek, "Sanayicilerimiz, eski makinelerle üniversitemizde bir tekstil laboratuarı kurabilirler. Bu bizim gelişimimiz ve daha sonra sektörde verimli olabilmemiz açısından çok faydalı olacaktır." şeklinde konuştular.

    Öğrenciler, Kahramanmaraş’ta tekstil kongresi düzenlenmesi ile ilgili bir taleplerini de dile getirdiler.

    KMTSO’nun verdiği burslardan yararlanamadıklarını ifade eden öğrencilere, "Bizim Oda olarak, aldığımız karar; Kahramanmaraşlı olup şehir dışında okuyan ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs verilmesidir. Dolayısıyla siz de kendi şehirlerinizin Ticaret ve Sanayi Odaları’ndan burs talebinde bulunmalısınız." şeklinde bir açıklama yapıldı.

    Orman Endüstri Mühendisliği öğrencileri, "Kahramanmaraş, çevre şartları ve iklim açısından çok güzel ve turizme elverişli bir şehir. Bunun dışında sanayi ile üniversite işbirliğinde yapılacak projeler, bizim kendimizi geliştirmemiz açısından çok faydalı olacaktır. Öğrenciler, ikinci sınıftan itibaren sanayide çalışmaya başlamalı ve işi yaparak öğrenmelidir." dediler.

    Öğrenciler ayrıca, Dördüncü sınıfta işletmelerde staj yapmaya gittiklerini söylediler ve Kahramanmaraşlı sanayicilere, onlara bu imkanı verdikleri için teşekkür ettiler.

    Başkan Şahin Balcıoğlu, "Kahramanmaraş, gelişmekte olan bir kent. Güvenlik sorunu yok. Hırsızlığın çok az olduğu bir şehir. Sosyal imkanları mevcut. Filmler, büyük şehirlerle aynı anda vizyona giriyor. Bizim gençlik yıllarımızla karşılaştırıldığında sizlerin çok şanslı olduğunuzu görüyorum. Geleceğin daha da iyi olması için en büyük görev de yine siz gençlere düşüyor." dedi.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *