Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • 5 S Kalıcı Düzen ve Temizlik Eğitimi Gerçekleşti

    5 S Kalıcı Düzen ve Temizlik Eğitimi Gerçekleşti

    Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında yapılan protokol neticesinde yürütülen "Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi", İlimizde Çelik Mutfak Eşyası, Kırmızı Biber ve Konfeksiyon Sektörlerinde, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ) ve KOSGEB işbirliği ile çalışmalarına devam etmektedir.

    10 Mayıs 2006 Çarşamba Günü, "5 S Kalıcı Düzen ve Temizlik" eğitimi; GTZ Projesi PERYOD Uzmanı ve KARİHA Danışmanlık Kurucusu Sıdıka AKBULUT tarafından verildi.

    Seçilmiş 8 firma katılımcılarının yanı sıra, konuyla ilgilenen şirket yöneticileri, personelleri ve danışman şirketlerin temsilcilerinin katıldığı eğitim, KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun başkanlığında, KMTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

    Sıdıka Akbulut, 5 S’in; çalışma alanının temiz, düzenli ve amaca uygun biçime sokulması için uygulanan bir Toplam Kalite Tekniği olduğunu ve S ile başlayan 5 Japonca kelimenin baş harflerinin bir arada ifade edilmesi nedeniyle 5S adı ile bilindiğini ifade etti.

    Akbulut, "5 S, Japonca S harfi ile başlayan beş kelimedir. Bunlar:
    1. Seiri : Sınıflandırma (Ayıklama)
    2. Seiton: Düzenleme (Yerleştirme)
    3. Seiso: Temizlik
    4. Seiketsu: Standartlaştırma
    5. Shitsuke: Disiplin (Kuralların takibi, sürekliliğin sağlanması) dır." dedi.

    Akbulut, 5S İle işletmelerde şu gelişmelerin meydana geleceğini ifade etti:
    * İsraf görünür hale gelir ve eliminasyonu kolaylaşır.
    * Ekipman, malzeme ve çalışma alanı üzerindeki kontrolunuz artar.
    * İşletme içinde morali yükseltir, takım çalışmasını teşvik eder, çünkü herkes katılabilir.
    * Çok geniş bir alanı etkiler.
    * Ayar – Set Up süreleri kısalacaktır
    * Kalite değerleri yükselecek, harcamalar azalacaktır.
    * Çalışma güvenliği kesin olarak artacaktır.
    * Birim zamana düşen üretim ve katma değer artacaktır.

    Akbulut, sunumuna şu şekilde devam etti:

    1.Adım Seiri: Ayıklama-Sınıflandırma
    Gereksiz nesneler, çalışma ortamından uzaklaştırılmalıdır.

    2.Adım Seiton : Düzenleme-Yerleştirme
    "Herşeyin 1 yeri olmalı, yerinde olmayanın bakınca anlaşılması gerekir."

    İkinci S olan düzenlemenin tam anlamı:
    * Gerekli parçaların nerede tutulacağına karar vermek ve organize etmek.
    * Parçaların nasıl saklanacağını düzenlemek.
    * Herkes için bulma ve kullanmayı kolaylaştırmak.
    * Parça doğru yerinde olmadığında bu durum açık hale getirmek.
    * Öncelikle yerleşim planları çıkarılmalıdır. Bu herkesin anlayacağı bir şekilde olmalıdır. Mühendislik çizimine gerek yoktur.
    * 5S Ekip üyeleri plan üzerinde beyin fırtınası yapmalıdır. Nelerin nerede stoklanacağı belirlenir. Yeni stok alanı oluşturulabilir.

    Düzenleme Yöntemleri
    * Renk ile kodlama ve bant ile sıralama
    * Yerleşim İndeksi Kullanma
    * Depolama talimatları
    * Kullanımı kısıtlı ve tehlikeli malzemeler
    * Hızlı çevrim için en uygun pozisyon
    * Devrilme probleminin önlenmesi
    * İlan panoları
    * Kilitleri ve kapakları yok et

    3.Adım Seiso: Temizlik

    Temizlik; sadece temizleyerek eşyayı güzel görünür hale getirmek değildir. Çalışma alanı ve ekipmanların her zaman en üst çalışma koşullarında tutan ve problemleri önceden haber veren bir yoldur.

    Temizliğin tam anlamı:
    * İçeride ve dışarıdaki her şeyi temizlemek.
    * Temizlik aracılığı ile muayene etmek. ( Temizlik muayenedir.)
    * Bulaşan kirlerden, toz, pislik vs. den korumak.

    Temizlikte dört aşama;
    * Hedefler ve görevlere karar verme.
    * Temizleme metoduna karar verme.
    * Her şeyin ilk temizliğini yapma.
    * Aşınmış tellerin, hortumların ve tüplerin yenileri ile değiştirilmesi.

    4.Adım Seiketsu: Standartlaştırma

    Standartlaşmayı; Sınıflama, düzenleme ve temizlik aşamalarının tamamen yapıldığındaki durum olarak düşünün. Uzun vadede periyodik olarak üretimi durdurup, alanı kabul edilebilir şartları taşır hale getirmektense temizlik ve düzenlenmiş koşulların devam ettirilmesi daha kolaydır. Standartlaştırmanın temel amacı; işyerinizdeki iyileştirilmiş durumların sürdürülebilmesi için ana noktalar yaratmaktır.

    5.Adım Shitsuke: Eğitim Disiplin
    * Konulmuş olan yeni kuralların herkes için bir alışkanlık haline gelmesini sağlamaktır.
    * Disiplin aradan uzun zaman geçse de, başlangıçta konulan kuralların yaşamasını sağlar.
    * Herkesin 5S konusunda eğitilmesi
    * En iyi deneyimleri paylaşmak
    * Çalışma alanlarının amaç ve faydaları konusunda iletişimin sağlanması
    * 5S performansları ile performans yönetim sisteminin parçası olması

    5S’in Üreticiye Yararları
    * Azalan makine arzaları
    * Artan verimlilik
    * Azalan israf
    * Azalan ayar zamanı
    * Artan iş güvenliği
    * Azalan devamsızlık
    * Yükselen motivasyon
    * Artan kar

    5S’in Müşteriye Yararları
    * Tam zamanında performans
    * Artan dağıtım performansı
    * Düşen fiat
    * Düşen döngü zamanı
    * İyileşen üretici – müşteri ilişkisi
    * İsteklere karşı hızlanan tepki
    * Artan müşteri taleplerinin karşılanması

    5S, İşgörenler İçin De ;
    * Yaratıcılıklarını sergilemelerine,
    * Bakış açılarını genişletmelerine,
    * Kendilerini yönetmelerine,
    * Alışkanlıklarını gözden geçirmelerine fırsat sağlayan
    * Önemli ve güçlü bir araçtır

    Diğer Faydaları;
    * Sorunlar erken teşhis edilir.
    * Keyifle çalışan ortamlar yaratılır.
    * Katılım ve paylaşımı arttırır.
    * Etkin zaman yönetimine katkı sağlar.

    Sıdıka Akbulut, eğitime şu sloganlarla son verdi: "Yapılanı yeterli bulmamak insanın ileri gitmesinde ilk adımdır." "En iyi pratikleri günlük hayatın bir parçası haline getirmelisiniz."

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *