Shopping cart

    Subtotal $0.00

    View cartCheckout

    • Home
    • Genel
    • KMTSO, 14. Olağan Meclis Toplantısı’nı Gerçekleştirdi

    KMTSO, 14. Olağan Meclis Toplantısı’nı Gerçekleştirdi

    Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 25 Nisan 2006 Salı Günü, 14. Olağan Meclis Toplantısı’nı gerçekleştirdi. KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, KMTSO Meclis üyeleri, TEMA Vakfı Kahramanmaraş Temsilcileri, Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi GTZ Koordinatörü ve basın mensupları katıldı.

    KMTSO Meclis Salonu’nda yapılan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu, "Bugün toplantımızın gündemi şöyle, önce Yönetimin çalışmaları ile ilgili Başkanımız bilgi verecek, ardından KMTSO ile GTZ işbirliğinde yürütülen "Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi" hakkında Proje Koordinatörü Karl Lutwig Zils ile Çelik Sektörü Uzmanı Yılmaz Ülker bir sunum yapacak. Sonrasında TEMA Vakfı adına KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Tutuş, "Atık Kağıtların Toplanması, Değerlendirilmesi ve Kahramanmaraş Ekonomisine Katkısı" ile ilgili bir sunum gerçekleştirecek. Toplantı, soru cevap şeklinde devam edecek." dedi.

    Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, Yönetim Kurulu’nun Nisan ayı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Balduk, "Öncelikle meclis üyemiz Maraş’ın medar-ı iftiharı Sayın Mehmet Kanbur’u, TBMM tarafından "Üstün Hizmet Ödülü" aldığı ve Maraş’ın adını duyurduğu için kutluyoruz." dedi.

    "Modern Tarım Oluşturma Komitesi" çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Balduk: "En son 14 Nisan 2006 Cuma günü, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah KANKAYA’nın katıldığı toplantıda meyvecilik konusunda neler yapacağımızı tartıştık. İlimizin toptan kalkınması için anahtar öneme sahip tarım sektörü ile ilgili bu projemizin orta ve uzun vadede ekonomimize büyük bir etki yapması ve işsizliği büyük oranda çözmesi hedefleniyor." dedi.

    Amaç, Nitelikli İşgücü Oluşturmak

    Balduk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kahramanmaraş’ın sanayileşme konusunda elde ettiği başarılara paralel olarak ihracatının da artması amacıyla KSÜ Sürekli Eğitim Merkezi ile işbirliği içerisinde Dış Ticaret Eğitim Programı başlatıldı. Kahramanmaraş’ın ihracat hedefine ulaşılması açısından çok önemli gördüğümüz bu eğitim programına toplam 95 kişi müracaatta bulundu. Eğitim çalışmaları devam ediyor. Yine, aynı işbirliği içerisinde Doğal Gaz Ara Eleman Yetiştirme Programımız da 1 Mayıs 2006 Pazartesi günü başlayacaktır. İlimizde ilk 1 yıllık dönemde, yapılan hesaplamalara göre 300 kişilik ara eleman ihtiyacı bulunuyor ve geçen yılki Doğal Gaz Eğitim Programında 50 kişilik nitelikli işgücü oluşturulmuştu. Yeni programda ise şu ana kadar 80 kişi müracaatta bulundu. Yine, Çıraklık Eğitim Merkezinin kapsamına giren 27 ana 100’den fazla alt sektörde, kurs programlarının düzenlenmesi konusunda Çıraklık Eğitim Merkezi ile temaslarımız devam ediyor. Önümüzdeki Meclis’te bir anket yapacağız ve sizlerin istekleri doğrultusunda açık olan alanlarda nitelikli eleman yetiştirilecek. Tüm bu çalışmalarımız İlimizin en önemli sorunlarından birisi olan nitelikli işgücünün oluşturulması amacına yönelik olarak sürüdürülmektedir. "

    Uçuş seferleri ile ilgili çalışmaların da, Oda’nın desteği ile devam ettiğini kaydeden Balduk, "Atlas Jet’le görüşmelerimiz devam ediyor. G.Antep’ten Kahramanmaraş’a yolcu getirebilmek için bizden araç talepleri oldu. Bu imkanı kendilerine sağlayacağız." dedi.

    Balduk ayrıca, Karacasu Bölgesindeki enerji darboğazını gidermek için o bölgeye bir tarfo merkezi kurulması amacıyla girişimlerde bulunulduğunu ifade etti ve 2006 programına alınırsa, hızla tamamlanmasını bekliyoruz." dedi.

    Sabah ve Dünya Gazeteleri’nin Kahramanmaraş eki çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Balduk: "İlin tanıtımı adına bu çalışmaları destekliyoruz." dedi.

    Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi

    Toplantıda ayrıca "Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi" GTZ Proje Koordinatörü Karl Lutwig Zils ile Çelik Sektörü Uzmanı Yılmaz Ülker, bir sunum gerçekleştirdiler. GTZ’nin çalışmaları hakkında bilgi verildi. Zils, "Anadolu’da Ekonominin Desteklenmesi Projesi"nin hedefi, KOBİ’lerin ulusal ve uluslararası piyasalardaki rekabet gücünün iyileştirilmesi. Hedef kitle, Proje bölgelerindeki seçilmiş KOBİ’ler. Aracılar, KOBİ’leri destekleyen kurum ve kuruluşlar. Proje Süresi ise Ekim 2003 – Eylül 2007’dir. Proje kapsamında Kahramanmaraş’ta paslanmaz çelik mutfak gereçleri, konfeksiyon ve kırmızı pul biber üretimi sektörleri desteklenmektedir. Proje kapsamında paslanmaz çelik mutfak gereçleri sektöründe 40, konfeksiyonda 33, kırmızı pul biberde ise 10 sektörün desteklenmesi öngörülmektedir." dedi. Bir yıl içinde danışmanı olunan işletmelerin haricinde yaklaşık 500 kişiye eğitim verildiğini ifade eden Zils, "Bunlardan 242 kişiye Pazarlama, 125 kişiye Kalite Yönetimi, 75 kişiye Stratejik İş Planlaması, 25 kişiye Goodhouse Keeping eğitimi verilmiştir."dedi.

    Atık Kağıtların Toplanması, Değerlendirilmesi ve Kahramanmaraş Ekonomisine Katkısı

    Ayrıca TEMA Vakfı adına KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ahmet Tutuş, "Atık Kağıtların Toplanması, Değerlendirilmesi ve Kahramanmaraş Ekonomisine Katkısı" ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Tutuş sunumunda şu konulara değindi: "Atık kağıt nedir, Atık Kağıtların Toplanabilirliği, Ülkemizde üretilen kağıt-karton miktarları ve kişi başına düşen kağıt miktarı, Geri Kazanılan Atık Kağıtların Kahramanmaraş Ekonomisine Katkıları".

    Sunumdan şu sonuçlar ortaya çıktı: Kahramanmaraş’ta düzenli bir atık toplama ağı kurularak geri kazanılacak kağıt il ekonomisine ve dolayısıyla Ülke ekonomisine aşağıdaki katkılar sağlayacaktır.

    1.Atık kağıtların toplanması ve yeniden değerlendirilmesi üzerine yeni organizasyonlara gidilmesi gereklidir. Öncelikle olarak kamu, yerel yönetimler ve özel sektör arasında atık kağıt toplama ile ilgili birimler oluşturularak bu atıl kaynağın ülke yararına harekete geçirilmesi daha da geliştirilerek sağlanmalıdır.
    2.Atık kağıtların değerlendirilmesi sırasında çevre kirlenmesi sorunu en az olacaktır. Ayrıca, atık kağıtların değerlendirilmesi ile ortaya çıkan katı madde artıklarının çevrede yapacakları kirlenme ve buna harcanacak temizlik masrafları da oldukça azalacaktır.
    3.Yıllık yaklaşık 15.510 ton atık kağıt çöpe atılarak çürütülmekten veya yakarak yok edilmekten kurtarılarak tekrar kağıda dönüştürülecektir.
    4.Atık kağıtlardan sekonder lif hamuru üretiminde kullanılan enerji, su ve hammadde miktarı odundan kağıt hamuru üretimine oranla dikkate değer bir miktarda azdır. Bu özellik üretimin sağladığı en büyük karlılık olarak her zaman düşünülmelidir.
    5.Kağıdın tüketimi daima artım göstermektedir. Buna paralel olarak atık kağıt miktarı da artmaktadır. Yani atık kağıt hammadde kaynağı olarak artan bir özelliğe sahiptir.
    6.Düzenli bir geri kazanma ile orman kaynakları daha iyi korunacak ve geri dönüştürülen her bir ton atık kağıt orta gelişkinlikte 17 ağacı kesilmekten kurtaracaktır.

    Bu kapsamda katı atıkların geri kazanılarak değerlendirilmesi ve tekrar ekonomiye kazandırılması oldukça önem kazanmıştır. Bu noktadan hareketle İlimizde bizzat atık kağıt toplayan ve toplanmasına yardımcı olan ve dolayısıyla İl ve ülke ekonomisine küçümsenmeyecek oranda katkı sağlayan TEMA vakfı ve Belediyenin faaliyetleri içtenlikle desteklenmelidir.

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *