Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 11. Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanımız Şahin Balcıoğlu’nun başkanlığında, 31 Ocak 2006 Salı günü, KMTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşti.
Toplantı, KMTSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Balcıoğlu; "Bir meclis üyeliği değişikliğimiz var. Meclis üyelerimizden Hacı Veli Ceyhan Bey’in, devamsızlık sebebiyle üyeliği düşmüş olup, Ahmet Turan Küçükdağlı Bey Meclisimizin yeni üyesi olmuştur. Öcelikle EPDK Uzmanı Sayın Melih Özdoğan, 5015 sayılı yasa çerçevesinde Akaryakıt Dağıtımı, Lisanslar ve Biyodizel ile ilgili bir sunum gerçekleştirecek. Ardından KMTSO Genel Sekreteri Alihan Öztürk, 2005 yılı faaliyet raporunu sunacak. Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet Balduk bir konuşma yapacak. 12. Grup ‘Bina Yapım Ve Teknik Hizmetler’ Meslek Komitesi adına da Güngör Çardaklı Bey konuşma yapacak." dedi.
EPDK Enerji Grup Başkanı Melih Özdoğan: "Dışa Bağımlı Ülkeler Biodizele İlgi Gösteriyor"
Toplantıda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Petrol Grup Başkanı Dr. Melih Özdoğan, biodizel enerji ile ilgili bilgi verdi. Özdoğan burada yaptığı konuşmada, biodizel enerjiye dışa bağımlı ülkelerin daha fazla ilgi göstereceği görüşünü savundu. Petrol Piyasası Kanunu ve Türkiye’deki petrol mevzuatı ile ilgili meclis üyelerine ayrıntılı bilgiler veren Özdoğan, Avrupa Birliği’nin (AB) biodizele özel önem verdiğini kaydetti.
Özdoğan şunları kaydetti: "Türkiye 2004 yılı itibariyle 22.3 milyon ton ham petrolü ithal etmiştir. 2004 yılında petrolün varili ortalama 34.2 Dolardı. Tüpraş’ın, ham petrole ödediği bedel 5.6 milyar Doları aşmıştır. 2005 yılı itibarıyla ham petrolün varil fiyatı ortalama 53.7 Dolar civarındadır. Bunun da anlamı şudur; 2004 yılında almış olduğumuz 22.3 milyon ton ham petrol 5.6 milyar Dolarken, 2005 yılında aynı miktardaki ham petrole 8.7 milyar Dolar ödemiş oluyorsunuz. Yani 3.1 milyar Dolar daha fazla ödemiş oluyorsunuz. Bu tablo, petrol ve doğalgaz açısından yüzde 93’ü dışa bağımlı olan ülkemizin yerli enerji kaynaklarına önem vermesi bakımından herhalde önemli bir sebeptir diye düşünüyorum. Ayrıca çevre dostu yenilenebilir enerji kaynağı olması ve enerji çeşitliliği değerlendirildiğinde, biyodizel önümüzdeki yıllarda bizim gibi fosil enerji kaynakları kıt ve dışa bağımlı olan ülkelerden gerekli olan önemi üzerine çekecektir."
KMTSO Başkanı Mehmet BALDUK; "Tarıma Dayalı Sanayii Geliştirmek Zorundayız"
– "Biodizel ÖTV Denizinde Boğulmazsa Üretici Ve Tüketici İçin Doğru Tercih"
– "Halkın Toptan Zenginleşmesi İçin Tarımsal İhracatın Ön Plana Çıkması Gerekiyor"
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk, tarıma dayalı sanayinin mutlaka geliştirilmesi gerektiğini belirterek; "Toptan zenginleşmek istiyorsak bunu başarmak zorundayız" dedi.
Balduk, ülke olarak dünya ticaretinde söz sahibi olabilmemiz için alternatif sektörlerin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. KMTSO olarak 2006 yılında 1 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını hatırlatan Balduk, şöyle konuştu:"Hep tekstile alternatif sektör yaratalım diye konuşuyoruz. Söylediklerimiz lafta kalmasın. Sanayi çeşitliliği şart. Kahramanmaraş transit yol üzerinde değil, turizm merkezi değil, kendi ilçeleri bile Kahramanmaraş’tan alışveriş yapmıyor. Bu bizim için dezavantaj, ancak son 20 yılda çok güzel bir sanayi ortaya çıkardık ve belli bir yere geldik. Ne yapacağız? Mevcut sanayideki teknolojik yapıyı geliştireceğiz. Şimdi yapmamız gereken ihracatımızı koyduğumuz 1 milyar dolar hedefine çıkartmaktır."
Son aylarda tarımsal ihracatı ön plana çıkartmaya çalıştıklarını kaydeden Balduk, halkın toptan zenginleşmesi için tarım sektörünün canlanması gerektiğinin altını çizdi.
Balduk, "Toptan zenginleşmenin en kolay yolu buradan geçiyor. Tarımda katma değeri yüksek mallar üretmek lazım. Avrupa pazarı için albenisi yüksek, onların damak tadında mallar üretmek gerekiyor. Avrupa’da zengin 450 milyon insan var. Orada hazır bir alıcı kitlesi var, bunu değerlendirmeliyiz." diye konuştu.
Son günlerde gündeme gelen biodizel konusuna da değinen Balduk, "Biodizel de alternatif bir sektör olabilir. Karar vericilerin bu konuya hassasiyetle yaklaşmalarını bekliyoruz. Eğer ÖTV denizinde boğulmazsa üretici ve tüketici için doğru tercih olacağı kanısındayım." dedi.
Daha sonra 12. Grup ‘Bina Yapım Ve Teknik Hizmetler’ Meslek Komitesi adına da Güngör Çardaklı bir sunum gerçekleştirdi. Çardaklı konuşmasında şu ana başlıklara değindi: "1. 12.Grup "Bina Yapım Ve Teknik Hizmetler" ve bu gruba mensup meslektaşların piyasadaki durumu; Bu grup bünyesinde Odamıza ait 206 üyemiz bulunmaktadır. Grubumuzda bulunan firmalar hem proje hem de yapım işleriyle uğraşan firmalardan oluşmaktadır.
2. Usta ve kalfa eğitimi; İlimizde usta ve kalfaların işlerini çok iyi bilmemeleri nedeniyle yapı kalitesi düşük olmaktadır. 12. Grup olarak İlimizde inşaatta çalışan kalıpçı ve soğuk demir ustalarını eğitimli ve sertifikalı ustalar haline getirmek için yaptığımız çalışmalar tamamlanmış olup yeterli kaynak bulunduğunda İlimizde inşaat usta-kalfa eğitimini faaliyete geçirebilecek duruma gelmiş bulunmaktayız.
3. İlimizdeki konut durumu; İlimizin 2010 yılına kadar oluşacak konut açığı yaklaşık 15.120 adettir.
4. İnşaat sektöründe işinin uzmanı olmayanların çalışması, bu sektöre zarar vermektedir; Konut inşaatlarının yapımına yeterli tecrübeye ulaşmış inşaat mühendisi ve mimarlar ile inşaat yapımı amacıyla kurulmuş müteahhitlik karnesine sahip inşaat firmaları dışındaki diğer kişilerin devlet tarafından iş yapmalarının yasaklanması sonucu beklenen çözüm kendiliğinden gelecektir."