Akaryakıtçılardan Emniyet Yetkililerine teşekkür. Uzun zamandır çözülmeyen bir sorun ilk kez sağlıklı bir şekilde ele alındı.
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK), İçişleri Bakanlığı ile yaptığı protokol çerçevesinde Kahramanmaraş’ta lisansız akaryakıt istasyonlarının faaliyetlerini durdurmaya başladı.
Yapılan denetimlerle ilk etapta Emniyet Kaçakcılık Şubesi kent merkezinde, 7; Jandarma bölgesinde 27 istasyonun faaliyetlerini durdurdu. Bu istasyonlar EPDK mührü ile ticari faaliyetlerden men edildi. İl genelinde EPDK’ya müracaat eden 207 istasyondan 153’ünün şu ana kadar lisans işlemlerinin tamamlandığı bildirildi.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Kahramanmaraş Temsilcisi ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sermet Çuhadar, 5015 sayılı petrol piyasası kanunu çerçevesinde piyasa düzenlemesinin EPDK’ya devredildiğini hatırlatarak; "Bu bağlamda EPDK ilk aşamada, illerde lisansı olmayan ve kaçak akaryakıt istasyonları üzerinde denetimlere başladı. BURADA AMAÇ; YENİ KANUN ile piyasa faaliyetlerinin şeffaf, eşitlikçi ve istikrarlı bir biçimde sürdürülebilmesi, yasanın sağlıklı ve düzenli bir biçimde işlemesidir. Bu da, hepimizin olumlu katkıda bulunmasına bağlıdır. Yani satıcı kadar tüketiciye de görevler düşmektedir. Yasal olmayan akaryakıtı almamaları gerekir. Bu denetimleri gerçekleştiren Emniyet ve Asayiş ekiplerine teşekkür ederiz. İlimizde toplam 30’a yakın lisanssız akaryakıt istasyonlarını EPDK adına mühürlediler." dedi.
Çuhadar, bu tür denetimleri gerçekleştiren Emniyet ve Jandarma ekiplerine, meslektaşları adına teşekkür ettiğini kaydederek, "Uzun zamandır lisansız akaryakıt istasyonları bu şekilde faaliyetlerini sürdürmekteydi. Bunun yanında EPDK’ya hiç müracaat etmeyen ve bayiliği olmayan diğer akaryakıt istasyonları da denetim dışı olarak satışlarını devam ettiriyordu. Bunlar da haksız rekabete neden olmaktaydı. Belli kaideler içerisinde ticari faaliyet gösteren meslektaşlarımız da bir nebze olsun rahatlamış olacaktır." diye konuştu.
Şu anda yapılan denetimlerin ilk aşamayı kapsadığını hatırlatan Çuhadar, bu uygulamaların sadece faaliyet ile ilgili olduğunu, yani bir akaryakıt istasyonunun yasal ruhsatı olup olmadığı şeklinde, ikinci aşamanın ise kaçak satmalarla ilgili olacağını, yani esas denetimlerin Ulusal Marker uygulaması ile başlayacağını vurguladı.
Ulusal Marker’ın akaryakıtta bir işaretleme olduğunu belirten Çuhadar, şunları söyledi; "Şu anda EPDK Ulusal Marker’ı uygulamaya geçmedi. Sadece Petrol Ofisi, Opet, BP, Shell gibi akaryakıt dağıtım şirketleri kendi iç denetimlerini sıkı bir şekilde yapıyorlar. Bunun tüm istasyonları kapsaması gerekir. Onun için, petrol sahipleri olarak Ulusal Marker uygulamasının bir an önce faaliyete geçirilmesini bekliyoruz. Çünkü bu uygulamaya başlandığı takdirde, Türkiye’ye girecek tüm petrol ürünlerine kimyasal bir işaret konulacak. Yapılacak bilgisayarlı testler ile anında ürünün niteliği belli olacak. Bu uygulama başladığında; tüketiciler gönül rahatlığı içerisinde, tereddüt etmeden araçlarına akaryakıt alabilecekler. Bu yasa ihlal edildiğinde; cezalar 100 milyarın üzerine çıkacak ve tekrarı halinde ise lisans iptaline kadar gidilecek. Böylece uzun yıllardır ülkemize kaçak yollarla giren ve 30 milyar dolar gibi vergi kaybına neden olan sorunun da çözülmüş olacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.