DEİK/TÜRK-AMERİKAN İŞ KONSEYİ ANADOLU-ABD KÖPRÜSÜ TOPLANTILARININ DÖRDÜNCÜSÜ KAHRAMANMARAŞ’TA YAPILDI
30 Kasım 2004
Türk -Amerikan İş Konseyi 2005 yılının 20. kuruluş yıldönümünü olması vesilesiyle "Anadolu -ABD Köprüsü Toplantılarını" başlattı.
Anadolu’nun büyük bir hızla gelişmekte olan küçük ve orta ölçekli ticaret ve sanayi girişimcilerinin ABD pazarlarına hizmet ve ürün satabilme ve ABD’li kuruluşlarla ortak yatırım potansiyeline zemin hazırlamak üzere düzenlenecek buluşmaların ilk ayağı 30 Kasım 2004 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşti. Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret Odası, ABD Büyükelçiliği ve KOSGEB’in katkılarıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya 100’ü aşkın firma temsilcisi katıldı.
Toplantıya konuşmacı olarak GAP International Sourcing Genel Müdürü Günsan Çetin, GOLDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalınkaya, ABD Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Erik Hunt, ATID Eyalet Temsilcisi Ben Dansker, Microsoft İzmir Bölge Müdürü Elçim Barkay, KOSGEB Merkez Müdürü Mehmet Yılmaz’ın yanı sıra İskur Tekstil ve Gülbak Bakalit firmalarının temsilcileri katıldılar.
Toplantı, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Balduk ve Türk-Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Yılmaz Argüden’in açılış konuşmaları ile başladı. Ardından Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve Vali Vekili Nurettin Yılmaz konuşma yaptılar.
Başkan Mehmet Balduk konuşmasında Türkiye ile ABD arasında mevcut bulunan siyasi ve askeri işbirliğinin ekonomik alana da yansıması gerektiğinin altını çizdi. Kahramanmaraş ekonomisinin neredeyse tamamının tekstile bağlı olduğunu belirten Balduk, tek sektöre bağımlı kalmanın olumsuz yönleri olduğunu ifade etti. Balduk, son dönemde bölgede ve Türkiye’de oluşan Amerikan alehtarlığını düzeltmek için ciddi bir çalışma gösterilmediğini söyledi. Balduk ayrıca AB ve ABD’nin Türkiye’de dini ve milliyetçi refleksleri artıracak politikalardan uzak kalarak daha sağduyulu politikalar izlemesini beklediğini ifade etti.
Türk-Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Yılmaz Argüden, Türk-Amerikan ilişkilerinin Ankara-Washington, İstanbul-New York arası olmaktan çıkarılıp, Türkiye’nin çeşitli illeri ile ABD’nin eyaletleri arasında ilişkiler boyutuna taşınması gerektiğini vurguladı. ABD gibi büyük bir pazara girmenin zor olduğunu, ancak gün geçtikçe Türkiye’de boyutların büyümesinden ve ABD pazarında AB pazarına benzer değişmeler geçirmekte olmasından dolayı ABD pazarına girmenin kolaylaştığını belirtti. Argüden, hedefin ihracat/ithalat dengesini sağlayıp iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırarak, siyasi ve kültürel ilişkileri güçlendirmek ve böylece sözü dinlenen bir ülke haline gelmek olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, Kahramanmaraş’ın verilen teşvikleri doğru kullanması açısından Türkiye’nin en başarılı illerinden bir tanesi olduğunu vurguladı. Bu özelliği ve hızla gelişen sanayisiyle Kahramanmaraş’ın örnek oluşturduğunu belirten Baytorun, tekstil, dondurma, gıda, altın, çelik eşya gibi sektörlerin öne çıktığını ifade etti. Baytorun, Sütçü İmam Üniversitesinin kurulmasının Kahramanmaraş’ın gelişiminde önemli rol oynadığını söyleyerek yerel üniversitelerin bölgesel kalkınmaya etkisinin altını çizdi.
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Anadolu’nun parlayan şehri Kahramanmaraş’ın 80’li yıllarda izlenen ekonomik politikalara ayak uydurmuş ve girişimcilik ve sermaye altyapısını başarıyla oluşturmuş olduğunu ifade etti. Kahramanmaraş’lıların güvenilir ve kararlı tüccarlar olduğunu vurgulayan Poyraz, Kahramanmaraş’ın her kuruş krediyi yatırıma dönüştürüp hızla kalkındığını söyledi.
Kahramanmaraş Vali Vekili Nurettin Yılmaz, Kahramanmaraş’lı işadamlarının hazır olduklarını ve gerekli ilgiyi beklediklerini belirtti.
ABD Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Erik Hunt konuşmasında Anadolu’nun ABD ile ticari ilişkileri açısından önemini vurguladı. Hunt, iş ilişkilerinin ülkeler arasında değil, kişiler arasında olduğunu belirtti. ABD’li firmaların Türkiye’yi ayrıca bölgede başka pazarlara açılmak açısından bir üs olarak gördüklerini ifade etti.
Toplantının ilgi gören bölümünde GAP International Sourcing Genel Müdürü Günsan Çetin ve GOLDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalınkaya kendi tecrübelerini, ABD pazarına bulundukları sektörde nasıl girebileceklerini ve nasıl başarılı olacaklarını anlattılar.
Günsan Çetin, GAP International Sourcing’in kuruluşundan bu yana nasıl başarıyla büyüdüğünü anlattı. En son İsrail ofisini de devralarak sayılarını 13’e çıkardıklarını ve böylece bütün Akdeniz’in Türkiye’ye bağlı çalıştığını belirtti. Bu sene Türkiye’den 300 milyon dolar konfeksiyon, 15 milyon dolar kumaş aldıklarını açıkladı. 2005 yılı başında kotaların kalkmasının dünya pazarında boşluğa yol açacağını vurgulayan Günsan Çetin, ABD’nin bir çok ülkeyle serbest ticaret anlaşmaları yaptığını ifade etti. Çin korkusuna değinen Çetin, Çin’in içinde bulunan dengesiz teşvik sisteminin uzun vadede Çin pazarı için zarar verici olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin tekstilde bir dar boğaz yaşamak üzere olduğunu savunan Çetin, doğru ARGE’nin ve modayı adapte etmenin önemini vurguladı.
Hasan Yalınkaya, Türkiye’de ve ABD’deki altın sektörünü değerlendirdi. ABD’nin altın ithal ettiği ülkeler arasında Türkiye’nin 6. sırada yer aldığını belirten Yalınkaya, Türkiye’deki altının AB ve ABD’ye göre daha ucuz olduğunu söyledi. Yalınkaya, ABD’de devamlı kalmak ve mal satmak için ofis açmanın önemini vurgulayarak, aktif pazarlamanın gerekliliğini ortaya koydu. ABD’li alıcı için malın zamanında teslim edilmesinin fiyattan bile önce geldiğini, kalite ve model anlayışının da ayrıca iyi olması gerektiğini belirtti. Yalınkaya, ABD’deki özellikle toptancı fuarlarına katılımın önem taşıdığını ifade etti.
Toplantıda daha sonra soru-cevap bölümüne geçilerek, Kahramanmaraş’lı firmalar tarafından yöneltilen sorular cevaplandı. ABD’li firmaların davet edilmelerine ve hatta randevulaşmalarına rağmen İstanbul’daki son bombalama olaylarının ardından Türkiye’ye gelmeye çekindikleri hakkında sorulan bir soruya cevap olarak, 11 Eylül sonrası güvenliğin önemli bir husus olduğu, sigortaların Türkiye’ye seyahat etmelerini karşılamadığı belirtildi. Kahramanmaraşlı katılımcı firmalar ayrıca ABD pazarından daha fazla pay alabilmek için neler yapılması gerektiği ve ABD’deki fuarlara katıldıklarında kendilerini tanıtmak için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği hakkında sorular sordular.
ATID Eyalet Temsilcisi Ben Dansker, Türk firmalarına yutdışına açılmaları, ortaklar bulmaları konusunda yol gösterdiklerini anlattı. Çalışmalarını daha fazla firmaya ulaşabilmek amacıyla TAİK gibi yerel kuruluşlar ile işbirliği içinde gerçekleştirdiklerini belirtti. Dansker, Türkiye ile ABD arasında ticaretin getlişmesi için potansiyelin büyük olduğunu, eyalet bazında çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. ABD’de 7 eyaletin temsilciliğini yaptıklarını söyledi.
Microsoft İzmir Bölge Müdürü Elçim Barkay, bilişim ve kalkınma üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de bilişimin yeteri kadar gelişmediğini belirten Barkay, birçok ülkenin gerisinde bulunan Türkiye’nin vizyon ve stratejisini ortaya koyması gerektiğini ifade etti.
Toplantıda daha sonra tekstil alanında faaliyet gösteren İskur Te
kstil Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Kurtul bir konuşma yaptı. Türkiye’nin toplam 2.000.000 balya pamuk ithalatının 1.400.000 balyasını ABD’den ithal ederek 2. pamuk alıcısı konumunda olduğunu söyledi. İthal edilen bu pamuğun, Türkiye’de işlenip ABD halkının kullanımına sunulmasının Türk tekstilcisinin arzusu olduğunu ifade eden Kurtul, bu doğrultuda NSBlerin Türkiye’ye fayda sağlayacağını vurguladı.
Gülbak Bakalit Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Gülkesen, metal mutfak eşyaları ürettiklerini belirterek bu alanda Türkiye ile ABD arasında ticaretin yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Kalitesi ile rekabet gücü yüksek metal çelik eşya sektörünün ABD pazarında başarılı olacağına inandığını belirten Gültekin, mutfak eşyalarında kullanılan çeliğin %60’ının Kahramanmaraş’ta işlendiğini belirtti. Gültekin, Kahramanmaraş’tan ABD’ye az miktarda bakır levha ve hediyelik eşya ihracatının bulunduğunu ifade etti. Kahramanmaraşlı firmalar olarak ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi. ABD’deki fuarlara katıldıklarını, son olarak Chicago’daki fuarda bulunduklarını belirten Gültekin, ABD’deki fuarlara paralel olarak firmaların görüşme imkanı bulabileceği sektörel buluşmaların düzenlenmesinin önem taşıdığını ifade etti.
KOSGEB Merkez Müdürü Mehmet Yılmaz, KOSGEB olarak sağladıkları ihracat amaçlı destekler hakkında bilgi verdi.