Detaylı Arama

Doğalgaz Geliyor...

BOTAŞ (Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma A.Ş) firmasının, Kahramanmaraş'ta halen devam etmekte olan doğal gaz altyapı çalışmalarının mevcut durumu ve sanayi işletmelerinin doğal gaz dönüşümü için yapması gereken çalışmalar hakkında bilgi verilmesine ilişkin olarak Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile BOTAŞ işbirliğinde 28 Eylül 2005 Çarşamba günü saat 14:30'da Odamız Meclis Salonunda bir seminer düzenlendi.

KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Zabun'un başkanlığında yapılan seminere; BOTAŞ Doğalgaz Pazarlama ve Satış Müdürü Vicdan Kayı, BOTAŞ Doğalgaz İşletmeleri Direktörlüğü Planlama ve Projeler Müdürü Adem Küsmüş, BOTAŞ Saha Kontrol Müdürü Yılmaz Demir, BOTAŞ Kahramanmaraş Şube Müdürü Adil Tosun, çok sayıda basın mensubu ve firma sahibi katıldı.

Seminerde yapılan sunumlar; "Doğal Gazın Türkiye'de Gelişimi ve Ülkemiz'de Doğal Gazın Yaygınlaştırılması Amacıyla BOTAŞ'ın Yaptığı Çalışmalar, 4646 Sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu İle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve BOTAŞ Uygulamaları, Doğal Gazın Kullanım Avantajları, Diğer Yakıtlar İle Karşılaştırılması, Doğal Gaz Dönüşümü İçin Yapılması Gereken Çalışmalar ve Dikkat Edilecek Hususlar" olarak gerçekleşti.

BOTAŞ Doğalgaz Pazarlama ve Satış Müdürü Vicdan Kayı şunları söyledi; "Mevcut durumuyla BOTAŞ';ın çalışmaları son aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Şu anda doğalgaz 40 inçlik borularla Erkenez Çayı mevkisine getirilmiş ve içerisine 65 bar basınç ile gaz basılmış durumdadır. Buna ilave olarak, dağıtım istasyonları da yapım aşamasına getirilmiştir. Ayrıca Gaziantep ve Adana karayolları güzergahındaki boru döşeme ve kaynak işlemleri de devam etmektedir. 2005 yılı sonu itibariyle de sanayi tesislerine gaz verilmeye başlanması planlanmaktadır. Sanayi tesislerine doğal gaz arzına başlanmasına çok az bir süre kaldığı göz önünde bulundurulduğunda işletmelerimizin hazırlıklarını tamamlamak için kısa süreleri olduğu görülmektedir. Sanayi tesislerine gaz vermek üzere inşa edilen dağıtım hattı çalışmaları tamamlanan şehirler; Bilecik, Ereğli, Kütahya, Aksaray, Uşak, Niğde, Kemalpaşa, OSB-İzmir, Karaman, Pınarbaşı-İzmir, Konya, Torbalı-İzmir, Manisa, Turgutlu-Manisa, Akhisar-Manisa, Atatürk Osb-İzmir, Balıkesir, Aliağa-İzmir, Susurluk-Balıkesir, Kırıkkale, Kayseri, Kırşehir, Sivas, Yozgat, Çorum, Polatlı, Samsun’dur. İletim/dağıtım hattı çalışmaları 2005 yılında ilk tamamlanacak şehirler şu şekilde açıklanmıştır; Kahramanmaraş, Edirne, Malatya, Aydın, Gaziantep, Nazilli, İskenderun, Erzurum, Adana, Erzincan, Osmaniye, Tokat, Mersin, Nevşehir, Tarsus, Amasya, Burdur, Elazığ, Denizli, Sorgun, Isparta, Giresun, Antalya, Ordu, Afyon, Diyarbakır."

Kahramanmaraş'ta Sözleşme İmzalayan Tesisler Şunlardır:
. Kral Tekstil

. Türkhan Tekstil
. Çabasan
. Aftur

Kahramanmaraş Sözleşmeye Bağlanacak Doğalgaz Kullanım Miktarı; 150-165 MİLYON m3/yıl olacaktır.

Botaş Doğalgaz İşletmeleri Direktörlüğü Planlama ve Projeler Müdürü Adem Küsmüş'ün sunusu şu şekilde oldu:

Türkiye'de Doğal Gaz
"Ülkemizde gün geçtikçe artan enerji talepleri bu alanda uzun vadeli planlı bir çalışmayı yapmayı gündeme getirmiş, ayrıca Türkiye'nin büyük şehirlerinde başlayan hava kirliliği 1980 den sonraki yıllarda daha da artarak işbaşındaki yetkili kişi ve kuruluşları bu konuda tedbir almaya zorlamıştır. Bu doğrultuda Avrupa'da kullanımı gittikçe yaygınlaşmaya başlayan doğal gazın Türk insanının ve sanayisinin de kullanımına sunulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti ile S.S.C.B hükümetleri arasında 14 Şubat 1986 yılında 25 yıl süreli bir anlaşma imzalanmıştır.

Sanayi tesislerinin doğal gaz müracaatı, aşağıda yer alan işlem sırasına göre yürütülmektedir:

1. Doğalgaz talebinde bulunacak sanayi tesisi BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nde Pazarlama ve Satış Daire Başkanlığı'na müracaat etmesi,
2. Doğal gaz talebinde bulunan sanayi tesisinin yerleşik olduğu yer, yapılan/yapılacak Dağıtım Lisansı İhalesi kapsamında olup olmadığının EPDK'dan, BOTAŞ tarafından teyidinin alınması,
3. Söz konusu tesisin herhangi bir Dağıtım Lisansı kapsamında olmadığının, EPDK tarafından teyidinin verilmesi halinde, söz konusu tesise gaz arzı sağlanabilecek kapasitesi müsait olan bağlantı noktasının BOTAŞ tarafından tespit edilmesi,
4. Müşteri ile BOTAŞ arasında Doğal Gaz Satış Sözleşmesi'nin imzalanması,
5. EPDK'dan Yapım ve Hizmet Sertifikası olan, yapım sorumluluğunu üstlenecek Müteahhit ve EPDK tarafından Yapım ve Hizmet Sertifikası olan, kontrol sorumluğunu üstlenecek bir de Müşavir Firmanın müşteri tarafından seçilerek, işe başlama projelerinin hazırlatılması ve BOTAŞ Onayına sunulması,
6. BOTAŞ'ın proje onayına müteakip işe başlaması,
7. İş bitimine müteakip iş bitirme projelerinin hazırlanarak BOTAŞ onayına sunulması,
8. BOTAŞ tarafından oluşturulan kabul komisyonu tarafından yapılan işin yerinde kontrollerinin yapılarak, gaz arzına engel durum tespit edilmemesi halinde, gaz verme tutanaklarının hazırlanarak, komisyon tarafından gaz arzının sağlanması.
***Doğal gaz talebinde bulunan sanayi tesisi, bir Dağıtım Lisansı kapsamında yer alıyor ise doğal gaz müracaatını ilgili dağıtım lisansını alan firmaya yapması gerekmektedir.
**Dağıtım Lisansı kapsamında yer almayan, BOTAŞ müşterisi olarak sözleşme imzalamış Organize Sanayi Bölgesi'nde yerleşik müşterilerin, projeleri de BOTAŞ tarafından kontrol edilerek onaylanması ve gaz arzı işlemlerinin yürütülmesi gerekmektedir."

Bu haber 1178 kez okundu.
Haber ile ilgili görseller

Haber ile ilgili dosyalar

SIK KULLANILAN LİNKLER

Kahramanmaraş Belediyesi