Madrid Büyükelçiliğinden Dolandırıcılık Uyarısı

Madrid Büyükelçiliği'nden alınan bir yazıda; çeşitli Türk firmalarının İspanya'da yerleşik olduğunu bildiren MUNDO PAPEL RETIRO NVSL isimli firmadan kağıt alımı yapmak istediklerini, anılan firmaca sunulan uygun fiyat teklifi kapsamında (özellikle Navigator marka kağıtlar) yüksek miktarda ithalatta bulunmayı planladıklarını belirterek anılan firmanın güvenilirliğinin sorgulanması açısından Madrid Müşavirliği'ne başvurdukları belirtilmiştir.

Anılan yazıda devamla, Türk firmalarımızca ilgili Müşavirliğe iletilen ve MUNDO PAPEL RETIRO NVSL firmasınca hazırlanan kontrat, ISO sertifikası gibi belgelerin incelenmesi sonucunda firmanın daha önceden Büyükelçilikçe sahte kontratlarda karşılaşılan tarzda bir kaşe kullanması, firmanın verdiği telefonun kullanım dışı bulunması, firma yetkilisinin gmail uzantılı gayrı resmi bir e-posta adresi kullanması, İspanya'da ticarette kullanılan para birimi EURO iken ödemeyi ABD doları olarak talep etmesi, kalite belgesindeki bilgilerin yanlış olması (Ticaret Odası Başkanının ismi, posta kodu vb.) gibi hususlar kapsamında söz konusu firmanın dolandırıcılık girişiminde bulunma olasılığının çok yüksek olduğu izleniminin edinildiği ifade edilmiştir.

Başvuru sahibi Türk firmalara anılan İspanyol firmanın dolandırıcı olabileceği yönünde ilgili Müşavirlikçe uyarıda bulunulmuş olmakla birlikte, son 1 ay içerisinde aynı konulu başvuruların artması karşısında ihracatçı firmalarımızın söz konusu firma hakkında uyarılması gerektiği bildirilmekte olup, üyelerimizin dikkatine sunulmaktadır.

M.Akif Pakdil